Idén sem látogatható a fonyódi Várhegy kilátó (Széplátó)

2011-ben idősebb Lőrincz Ferenc Ybl-díjas tervező elképzelése alapján ifjabb Lőrincz Ferenc közreműködésével építtette a város a Várhegy 231 méter magas csúcsára a kilátót.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: két éve kártevők és gombabetegség tette tönkre a Szépkilátó fa tartó elemeit. Az önkormányzat szavatossági pert indított a kivitelező ellen tavaly márciusban, jelenleg a szakértők kirendelése van folyamatban.

Kilencvenkét millió forintból épült meg 11 évvel ezelőtt Fonyódon a Széplátó. A város nyolcvanmillió forint pályázati forrásból és 12 millió forint önerőből építette meg a kilátót, amelyet két éve be kellett zárniuk. – A fából készült tartószerkezetét házi cincérek és egy gomba támadta meg, s emiatt veszélyessé vált a város emblematikus látványossága – nyilatkozta Hidvégi József polgármester Somogy megye hírportáljának.

Hozzátette: tavaly márciusban szavatossági pert indítottak a kivitelezővel szemben, kérték a tartószerkezet cseréjét. A város szakértője szerint amikor a tartószerkezeteket készítették a gyárban, nem volt megfelelő a belső védelem, nem volt vegyszeres kezelés, így a cincérlárvák nem pusztultak el, hanem pár év múlva kikeltek. Emiatt a kilátó tartószerkezete berohadt, ki kell cserélni. Kiemelte: 11 éve húszmillió forintba került a faszerkezet és az egy évvel ezelőtti kalkulációk szerint ennek javítása 80 millió forintba kerül. – Fonyód vállalta volna a költségek 20-30 százalékát, de a kivitelező ebbe nem ment bele – mondta el a polgármester.

A polgármester bízik abban, hogy már jövőre újra látogatható lesz a kilátó, addig viszont a helyiek és a turisták a Sipos-hegyi és a Walkó-kilátót választhatják. Még idén megkezdődik a város magasparti sétányának megújítása. Új burkolatot kap, megújul a korlátja, lesz büfé, vizesblokk, az ott lévő oroszlános kőpadokat restaurálják.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!