14 romantikus, balatoni helyszín február 14-re, Valentin-napra

A Valentin-nap az év legromantikusabb ünnepe, melyen a szerelmesek virággal, csokoládéval és egyéb ajándékokkal, egyedi randevúkkal vagy különleges eseményekkel köszöntik egymást.

Hol is lehetne ennél pompásabb helyszín, mint a Csodálatos Balatonnál, hiszen a Valentin-nap tökéletes alkalom arra, hogy egy romantikus kirándulással még mélyebbé tegyük a kapcsolatunkat.

De nézzük meg először, hogy mi is a Valentin-nap eredete.

A szerelmesek napja kialakulásának legelterjedtebb legendája szerint a III. században élt Bálint püspök keresztény szokások szerint összeadta a szerelmes párokat a dél-umbriai Terni városában, köztük katonákat is, holott ez a császári törvények szerint tilos volt. II. Claudius császár keresztény hite miatt bebörtönöztette, ahol Bálint visszaadta a börtönőr vak lányának látását. Mielőtt február 14-én kivégezték volna búcsúüzenetet küldött a lánynak, „a te Bálintod” aláírással. Ennek a legendának nyomán vált a XIV. században a jegyesek és fiatal házasok, majd később általánosan a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjévé.

Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

A legtöbb kultúrában csak a párok fejezik ki egymás iránti szerelmüket és kötődésüket ezen a napon. De sokan barátaikkal, családtagjaikkal is megünneplik e napot, azaz február 14-ét.

Íme néhány balatoni helyszín, amit érdemes felkeresni Valentin-napon (is)!

Legyen akár bimbózó kapcsolat, vagy már a nagy megerősítés előtt álló szerelem, a Balatonnál a legromantikusabb pillanatokat élheted át kedveseddel. Sőt, a regék szerint egyes varázserejű helyszínek tovább erősíthetik a vonzalmat.

Badacsony

Egy legenda kötődik a badacsonyi Rózsakőhöz, miszerint, ha egy szerelmes pár, háttal a Balatonnak a kövön megpihen, akkor egy éven belül összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk ezt a regét, de a kilátás, melyet a Badacsony lábától élvezhetünk biztos, hogy felejthetetlen élményt nyújt. S a közös pillanat megélése csak erősítheti a szerelmünket.

Balatonföldvár

Tágas parkokban, sétányokon andaloghatunk kéz a kézben szerelmünkkel Balatonföldváron, de sétáljunk egyet a magasparton is, ahonnan fantasztikus panoráma terül elénk. Móra Ferenc író is Balatonföldváron esett szerelembe egy nála 23 évvel fiatalabb teremtésbe, Kalmár Ilonába. Titkos szerelmes írások és a címtelen versek őrzik Móra érzelmeit, melyekre csak az író halála után derült fény.

Balatonlelle

Balatonlelléhez egy nagyon romantikus, ám sajnos tragikus történet kötődik. A monda szerint egy gyönyörű leány, Lelle élt a közelben, akinek csodájára jártak szépsége miatt. Egy nap Lelle megismerkedett Lászlóval, gazdag apjának jobbágyával, a szerelem pedig egyből fellángolt a két ifjú között. A lány édesapjának azonban egyáltalán nem tetszett az, hogy Lelle szívét egy nincstelen rabolta el, így nem engedélyezte házasságukat sem. Hogy szétválassza a két fiatalt, a lányt egy toronyba zárta. László azonban elhatározta, hogy megszökteti Lellét. Egy csillagtalan, sötét éjszakán a toronyszobából kötélen ereszkedett le a lány, s Lászlóval lovakon indultak szökésnek. Azonban az őrök meghallották a vágtató lovakat, és a pár nyomába eredtek. Amikor utolérték őket a Balaton mellett, Lelle tudta, hogy nincs tovább, elkapják őket és közéjük állnak, így végzetes döntésre szánta el magát: a lovak alá vetődött, akik agyontaposták a lányt.

Balatonudvari

A balatonudvari szívtemető az ország négy védett temetőinek egyike, ahol faragott mészkövekké hasad a szív. A 1800-as évektől népesült be szív alakú sírkövekkel, melyeket a Kislődről és Városlődről Balatonudvariba elszármazott református magyarok kezdtek el állítani. Hogy miért éppen szív alakúra faragták a köveket, nem lehet tudni. A legendák egyike szerint szerelmi bánat áll a háttérben. Egy balatonudvari halász szép lánya beleveszett a Balatonba, és szerelme, egy helyi kőmíves legény szív alakú sírkövet készített az emlékére. Ez annyira megtetszett a helyieknek, hogy a legény egyre-másra kapta a megbízásokat hasonló kövek faragására.

Balatonvilágos

A Balaton partjának  egyik legtitokzatosabb és legromantikusabb helyszíne egy picinyke fehér híd Balatonvilágoson. A Szerelmesek, vagy más néven Sóhajok hídjának táblája azt hirdeti: Az itt fogant szerelem múlhatatlan. A híd korlátját szerelemlakatok díszítik, és az ősi kínai hagyomány szerint, ha a szerelmesek lakatot helyeznek el egy véget nem érő láncon vagy kerítésen, szerelmük örökké fog tartani. Ki tudja…

Fonyód

1941-ben, nem sokkal azután, hogy gróf Abrudbányai-Rédiger Ödön elvesztette élete nagy szerelmét, építtetett egy kriptát. Mérhetetlen fájdalmában, amiért menyasszonyát még az esküvő előtt elragadta a halál, márványból nászágyat faragtatott, márványbútorokkal rendezte be a kripta szobáját, és arra kérte a kőfaragó mestert, faragja meg elhunyt kedvese és saját maga életnagyságú szobrát, és fektesse a nászágyra. Bár a szerelmesek soha nem lehettek egymáséi, itt, a fonyódi Kripta-villában márványszobraik az idők végezetéig egymás kezét fogva fekhetnek a közös ágyban.

Hévíz

A néphit szerint az egyedülálló Hévízi-tó vize felpezsdíti a szerelmi életet. Ha ezt egy másik legendával összevetjük, miszerint a Tófürdő bejáratánál ülő kerubok énekelni kezdenek, ha egy vendég szerelmes pillantás nélkül lép ki a fürdőből, akkor igaz lehet, hiszen eddig még senki sem hallotta egy hangját sem a keruboknak. Ha pedig igazi romantikára vágytok, akkor kenuzzatok titokzatos párafelhőben, a tavirózsák között.

Keszthely

A Festetics-kastély falai és parkja megannyi szerelmi titkot rejt, és szépségén kívül ezek a sejtelmességek teszik még romantikusabbá. Az évszázados fák között sétálva emlékezzünk például II. Festetics Tasziló és Mary Victoria Douglas-Hamilton frigyére, amely igazi szerelmi történet. II. Tasziló még angliai tanulmányútja során lett szerelmes Lady Mary skót hercegnőbe, akinek először Albert monacói herceggel kellett, hogy házasságot kössön. Mary Hamilton később a boldogtalan kényszerházasságból magyar szerelméhez menekült, a pápai udvar pedig felbontotta a korábbi frigyet.

Monoszló

Szabad szemmel nem érzékelhető energiavonalak, a Szent György-vonalak, más néven sárkányösvények mentén fekszik Hegyestű, melynek erős kisugárzása és különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyók zarándokhelyének számít, s a szerelmesek is szívesen felkeresik.

Szigliget

A Balaton ékszerdoboza Szigliget, lehet, hogy ez a helyszín a legalkalmasabb egy eljegyzési gyűrű átadására? Akár ez a szándékunk, akár nem, sétáljunk fel a Királyné szoknyájának nevezett kúp alakú vulkáni tanúhegyen áll az Óvári kilátóhoz és élvezzük a mesés kilátást a Balatonra és a tanúhegyekre. Természetesen a Balaton vára is egy remek helyszín arra, hogy királykisasszonynak érezze magát a választott hölgy, aki a fehér lovon érkezőre vár.

Tihany

Egy gyönyörű királylány a tihanyi hegy fokán legeltette a kecskenyáját, s bár meseszép és kedves teremtés volt, mégsem lehetett tökéletes, hiszen képtelen volt beszélni. Egy nap a Balatonból kilépett az ősz szakállú hullámkirály és alkut ajánlott a királylánynak: gyógyítsa meg a halálos beteg fiát, cserébe visszakapja a hangját.

Mind kiderült, a haldokló fiú életét csak a szerelem menthette meg. Ahogy a királylány rámosolygott a fiúra, az nyomban jobban érezte magát és visszamosolygott, mire a lány csengő, kristálytiszta hangon megszólalt. A fiatalok szerelme egy ideig csodás volt, ám a királylány a kevélység bűnébe esett, a dölyfössé vált királylány visszaadta a jegygyűrűt a hullámkirály fiának, aki belehalt a bánatba. A király ettől olyan fájdalmas dühöt érzett, hogy felkorbácsolta a Balatont, és rászabadította a tihanyi hegyekre az égi poklot. A hegyre izzó sziklák zúdultak, a legelőkön pedig égő szurokpatak csörgedezett. Az aranyszőrű kecskék a víznek rohantak. A körmeiket, a tihanyi kecskekörmöket a mai napig kivetik a hullámok. A hullámkirály tombolása során eltűnt a királylány, akit arra kárhoztattak, hogy tihanyi visszhang formájában kell mindenkinek felelnie, akitől beképzeltsége miatt megtagadta a hangját.

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy egyik csodálatos látnivalója a Szent Mihály-hegy, s rajta hazánk egyetlen halászkápolnája. Magához a kápolnához is legendák kapcsolódnak, ahogy a hegyhez és a Szent Mihály-hegyi remetékhez is. Az egyik monda szerint egykoron, Erdélyországban, török s magyar ontotta egymás vérét. Ott volt a magyar seregben Pethő Menyhárt is hű apródjával, Bodor Imrével. Imre szerelmes volt Pethő úr lányába, Lillába, ám e szerelmet titokban tartották a fiatalok. Az egyik harcban egy hatalmas török támadt Pethő úrra, ám Bodor Imre odaugratott, a törököt agyoncsapta, s urát megmentette. A csata után hazamentek, Menyhárt összehívta valamennyi fiát, lányát, beszólította Bodor Imrét is, s megkérdezte, hogy mi a szíve vágya, mit ajándékozzon a megmentéséért? Bodor Imre nem birtokot, nem pusztát kért, hanem Lilla kezét. Aztán villámként csapott le Menyhárt úr haragja, összeszidta apródját is, leányát is. Bodor felpattant lovára és elvágtatott, senki sem tudta, hogy mi lett vele. Telt az idő, múltak a hónapok, s Lilla búsan hervadozott otthonában.

Eltelt két esztendő, mikor egyszer egy új szolga mesélt Lillának az új Szent Mihály-hegyi remetéről, aki bár fiatal, jó szava senkihez sincs. Csak bolyong a hegyen némán, sóhajtozik, senki nem látta mosolyogni, senki sem látta nevetni, s csak egyre fogy, halványodik. Lilla érezte, hogy a fura szerzet csak Imre lehet. Lóra pattant Pethő úr embereivel, s vágtattak a Szent Mihály-hegyre. De már elkéstek. A pap akkor mondta utolsó imáját fölötte, s fogta le szemét. Pethő Menyhárt díszes temetést rendezett az egykori apródnak, saját keszthelyi kriptájába temettette el. S pár nap múlva Lilla is követte őt, kinek szíve megszakadt bánatában.

Zalaszántó

Tátika várának egyik legendája is a szerelemhez kötődik: kapitányának, Pethő Gábornak leánya, Klárika, egy betegség után nem tudta mozgatni a lábait. Ezt a szomorúságot a várúr csak legjobb barátjának fiával, Rezi Sándorral osztotta meg, aki már több éve szerelmes volt a fiatal lányba. Klárika szíve is a fiatalúrért epedett, így a kézkérés sem váratott sokáig. Rezi Sándor legfőbb célja az volt, hogy ifjú menyasszonyát meggyógyítsa. Egy cigány asszony mesélt neki a közelben levő, érdekes illatú tóról, ahova Rezi Sándor már másnap elvitte Klárikát. S láss csodát, négy héttel azután, hogy megmártózott Klárika a Hévízi-tóban, már a saját lábán ment föl a vár második emeletére.

Zamárdi

A Balaton szíve szobor látogatása egyszerűen kihagyhatatlan Valentin-napkor. Lehet-e mesésebb háttere egy szerelmes csók, netán lánykérés örök pillanatának, mint egy kőbe vésett szív és a mögötte feltáruló mesés kilátás a Balatonra, a Tihanyi-félszigetre és a Balaton keleti részére? A válasz egyszerű: nem.

Valentin napi jegyvásárlás

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!