10 szabadon látogatható tanösvény a Balatonnál

A Balaton környékét számos túraútvonal hálózza be, azonban nem szabad elfelejtkezni a többnyire rövidebb tanösvényekről sem.

A kényelmesen teljesíthető tanösvények amellett, hogy népszerűsítik a természetjárást, bemutatják a  térség hagyományait,  jellegzetes állat- és növényvilágát, építészeti remekeit, s mivel legtöbbször nem kifejezetten hosszúak, csupán néhány kilométeres távokat jelentenek, kisgyermekekkel is könnyen teljesíthetőek.

A tanösvényeken érdekességekkel teli információs táblák, olvasmányos szövegek és könnyen értelmezhető ábrák segítik a játékos tanulást, miközben a természet lágy ölén páratlan környezetben sétálhatunk.

Íme 10 olyan mesés tanösvény, melyet vétek lenne kihagyni.

Töreki tavak tanösvény, Siófok

A tavak, a vizes élőhelyek, a különféle erdők és rétek élővilágát mutatja be a tanösvény, amely az 1994-ben védetté nyilvánított, a Töreki városrész mellett meghúzódó csendes völgyben kanyarog. Egy madármegfigyelő torony is magasodik a területen, valamint pihenőhelyek, esőházak és tűzrakó helyek várják a kirándulókat. A tanösvény hossza kevesebb mint 9 kilométer és 12 állomáson keresztül mutatja be az itt élő változatos élővilágot.

fotó © Varró Anita | Csodálatos Balaton

Kitaibel tanösvény, Somlóvásárhely

A páratlan szépségű Somló-hegy és környezete 1993-tól tájvédelmi körzetként kiemelt természetvédelmi oltalmat élvez. A hegy természeti értékeit és történelmi, kultúrtörténeti nevezetességeit mutatja be a botanikus Kitaibel Pál nevét viselő, 3 kilométer hosszú, 9 állomást felfűző tanösvény. Az útvonal Margit-kápolnánál lévő kezdőpontja könnyen megközelíthető a 8-as számú főútról Somlóvásárhelynél letérve.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

Theodora tanösvény, Kékkút

Egész évben ingyenesen látogatható a 2004-ben kialakított, nyolc kilométeres, könnyedén bejárható tanösvény, amely a Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be 15 állomáson keresztül Az önmagába visszatérő nyomvonalú tanösvény a Káli-medence délnyugati részén, a Theodora Kereki forrástól indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad.

fotó © Lévai Gabriella | Csodálatos Balaton

Búbos vöcsök tanösvény, Kányavári-sziget

A Kis-Balaton másfél kilométer hosszú, és 100 méternél alig szélesebb Kányavári-szigetén halad a Búbos vöcsök tanösvény, amely gyakorlatilag a sziget főutcája. 15 állomáson át mutatja be a területet, a parti madarakat, az énekeseket, a ragadózókat mutatnak be, de sok érdekeset tudhatunk meg a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről is. A szigeten vezető tanösvény mentén egy kisebb madármegfigyelőről, és egy nagyobb kilátóról kémlelhetünk körbe.

Berki tanösvény, Hévíz

Mindössze 2,5 kilométeren át vezet a Hévízi-patak mentén a Berki tanösvény, amely 4 információs táblán keresztül mutatja be az egyedülálló Hévízi-tavat körbeölelő láprét és a berek értékes és ritka természeti kincset. A sétaút mentén asztalokat, padokat, és egy madármegfigyelő házat is kialakítottak, s mivel akár babakocsival is teljesíthető, igazi családi program. Az már csak hab a tortán, hogy bele is csobbanhatunk a gyógyvizes patakba.

Medvehagyma tanösvény, Vállus

Tizenöt állomás, mesés természeti környezet, tavasszal pedig tömény medvehagyma illat, röviden ennyit írhatnánk a tanösvényről., amely ennél sokkal, de sokkal több. A túraösvény Vállus központjából indul, továbbhalad a Cseresznyés-völgy felé, így éri el a Láz-hegy gerincén található kilátót. A nyomvonal tovább halad „zsákutcaként” a gerinc közelében északi irányba a kilátópontig. A Mester-völgyön, majd a Miklósvölgyön keresztül éri el a nyomvonal, a sokak által ismert Vadlán-lik barlangot. A túrázók elhaladhatnak a Szent Miklós-forrás és a Pálos kolostor feltételezett romjai mellett, majd megérkezik a Büdöskúti pihenőhöz.

fotó © Schwarcz Gyula | Csodálatos Balaton

Tátorján tanösvény, Balatonkenese

Balatonkenese központjából vezet föl a tanösvény a Tátorján élőhelyéhez, a Soós-hegyre. A kevesebb mint 3 kilométer hosszú tanösvény aszfaltos utcákon, keskeny ösvényeken, végig jól jelzett útvonalon kanyarog, elkerüli a nehezebb szakaszokat. A Tatárlikakhoz meredek, csúszós, homokos talajú ösvény vezet, de vétek kihagyni.

fotó © Györkő Zsombor | Csodálatos Balaton

Pele apó ösvénye, Balatonederics

Kifejezetten a gyermekek számára alakították ki a Pele apó tanösvényt, amely Balatongyörök és Balatonederics környékét behálózó rövidebb-hosszabb körtúra útvonalakból áll és összesen 8,5 kilométeren át kanyarog. 38 állomáson mutatja be a Keszthelyi-hegység természeti, táji, kultúrtörténeti értékeit. Akár a balatongyöröki Szépkilátótól is csatlakozhatunk a túraútra.

fotó © Varga Julianna | Csodálatos Balaton

Bazaltorgonák tanösvény, Szent György-hegy

Négy kilométeren és hét állomáson át halad a Bazaltorgonák tanösvény a Szent György-hegyen. A Tapolca felől megközelíthető, volt raposkai bányaudvarból induló tanösvény első  táblája a hegy földtörténetével, a következő a növényvilággal ismerteti meg az érdeklődőket. A “jégbarlang” állomásai után a legérdekesebb látnivalók, a bazaltorgonák mellett vezet fel az út a 414 méteres csúcsig. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának ismertetésével zárul. A sétaút jelképe a fűrészlábú szöcske.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Lóczy-gejzír tanösvény, Tihany

Tizennyolc kilométeren át vezet a sétaút, amely akár részletekben is bejárható, így senkinek se szegje kedvét a hosszúnak tűnő táv. Így azonban lehetőség van a Tihanyi-félsziget különleges táji és természeti értékeit, a táj földtörténeti múltjának látványos emlékeit és gazdag történelmének kultúrtörténeti értékeit bemutatni. A tanösvény az Apáti-templomromtól indul, ahonnan a dombokon-hegyeken át a Gejzírmező és az Aranyház érintésével Tihany ősi településmagjába visz. Innen az ösvény az Óvár-tetőre kapaszkodik fel az ősi földvárhoz, majd a Barátlakások érintésével a hajóállomásnál ér véget.

Nézd ÉLŐben a Balatont webkameráinkon.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!