10 pöttöm település a Balaton-felvidéken, ahol egyszer biztos meg kell fordulnod

Bájos falvak bújnak meg a Balaton-felvidék mesés táján, hidd el, rögtön beléjük fogsz szeretni.

Megannyi népszerű és messze földön ismert település fekszik a nagy tó mentén, melyekért rajongunk. A nyáron turistákkal teli üdülővárosok a hűvösebb, hidegebb évszakokban is élettel telnek meg, programok, természeti és épített örökségek, kilátók, tanösvények vonzzák mágnesként a kirándulókat.

Ám vannak kisebb-nagyobb, sőt, akár parányinak is nevezhető falvak, melyek annyira nincsenek a köztudatban, a reflektorfényben. Kevesen ismerik, de aki egyszer ellátogat ezekre a helyekre imádni fogja örök életére.

Felsőörs

Felsőörs páratlan természeti adottságú környezetben a tóparttól mindössze 4 kilométerre fekszik, s a környék nagyobb falvai közé tartozik. Igen gazdag történelmi múlttal, a múlt nyomait is máig magán őrző karakteres épített emlékekkel rendelkezik. Ősi romjai, régi kúriája és régészeti lelőhelye mellett változatos felszíne, a Balaton felé lefutó, ideális kirándulóhelyet nyújtó völgyei, erdővel vagy szőlővel borított szelíd lankái, a közeli geológiai bemutató terület is izgalmas látnivalót jelent a látványos szépségű község körül.

Kékkút

fotó: Simon Zoltán | Csodálatos Balaton

A Káli-medence szívében fekvő Kékkút története a messze múltba, egészen az ie. III. évezredig nyúlik vissza. A rómaiak megtelepedését a kutatók a savanyúvíz-forrás meglétéhez kötik, melynek vize – a szóbeszéd szerint – Theodóra császárné kedvenc itala volt. Az 1900-as években kezdték el palackozni a Theodóra Ásványvízet, melyet a Hungarikum Bizottság egyhangú döntése felvettek a Magyar Értéktárba. Műemlékháza, hagyományos faluképe ugyancsak figyelemre méltó.

Köveskál

fotó: Sahó Sándor | Csodálatos Magyarország

Köveskál a Balaton északi partvidékén, a természeti csodának tekinthető vidéken fekszik, ahol csak erre a környékre jellemző növénytársulások, növényritkaságok és a Káli-medencét körülvevő természeti környezet, a híres, történelmi, vulkanikus hegyek találhatók. Ennek a medencének az egyik ékköve Köveskál, amely megőrizte természeti szépségét, helyenként érintetlenségét, madárvilága, növényzete egy természeti kincs. Köveskált különösen a Káli-medencébe érkező, biciklivel vagy gyalog túrázó vendégek keresik fel.

Mencshely

Alig tíz kilométerre a Balatontól, a vázsonyi síkság és a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál fekszik Mencshely, melyet a háromtornyú falunak is neveznek. Ugyanis három felekezetnek magasodik temploma az alig kétszáz fős településen. Az egyházi épületeken és a természeti környezeten kívül a faluház és a Halom-hegyre épített, és a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtó Kossuth-kilátó miatt is érdemes Mencshelyre látogatni.

Óbudavár

fotó: Fülöp Mariann | Csodálatos Balaton

A Balatontól 8 kilométerre, a festői szépségű Nivegy-völgy északi csücskében fekvő Óbudavár az ország egyik legkisebb települése a maga 60 fős lakosságával. Erdők, rétek, szőlő-területek, hegyek, völgyek ölelik körbe, a jó levegő, a gyönyörű panoráma nagyszerű túrákat tesz lehetővé a környéken. A faluban is akad bőven látnivaló: a műemléki római katolikus templom 1836-ban épült, pontos mását 2000-ben szentelték fel a Szentendrei Néprajzi Múzeumban. Másik figyelemre méltó műemléke a Mosóház. Egy boltíves pince-épület, melyben egy forrás ered. A régi időkben itt mostak a falu asszonyai.

Örvényes

fotó: Simon Zoltán | Csodálatos Balaton

A Balaton északi partján fekszik az aprócska Örvényes. A település és környéke az ősidők óta lakott hely volt. Nevét már 1093-ban említették Ermenes néven, később írták Eurmenus, Ermenus, Ewrmenes, Wrmenes alakban. 1211-ben a Tihanyi Bencés Apátság birtokaként említették. Lakói elsősorban szőlészettel, borászattal és idegenforgalommal foglalkoznak. Örvényes körül fekszik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amelyben a Pécsely patak völgye, északra, a régi bánya feletti őstölgyes, vagy a három kilométerre lévő Zádor-vár romjai is találhatók.

Paloznak

A Bakony-hegység déli lábánál fekvő Paloznak erdőkkel borított lankás domboldalairól csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. Kivételes mediterrán klíma alakult itt ki, ahol kora tavasztól késő őszig élvezhetjük a tiszta levegőt, a napfényt. A déli domboldalakon zamatos gyümölcsöt érlel a szőlő és az őszibarack, beérik a füge is. Érdemes felkeresni a Hild-díjjal kitüntetett község műemlékeit, az Árpád-kori templomot, a haranglábat, a népi parasztházakat, a Tájházat.

Pécsely

fotó: Mészöly János | Csodálatos Balaton

A kevesebb mint 600 fős Pécsely dombok ölelésében, a Pécselyi-medencében fekszik. Eredetileg két különálló falu, Nagypécsely és Nemespécsely egyesítésével jött létre, és különösen szép adottságokkal rendelkezik, utcáit a vidéki nyugalom lengi be. Környékének egyik legfontosabb nevezetessége a Zádor-vár vagy Himfy-vár, amely a 14. század végén, gótikus stílusban épült. Több legendaszerű történet is született róla, de a valóságban jelentős történelmi szerepe nem volt. A várhegy alatt fakad a kiváló vízminőségű Zádor-forrás. Ezen a vidéken van a Balaton-felvidék talán legszebb medencéje, dús növényzettel, bővizű patakkal. Nem véletlen, hogy szívesen jönnek ide a kirándulók, túrázók.

Szentantalfa

Mesés természeti környezetben, A Balaton északi partjától öt kilométerre, a Zánkát Nagyvázsonnyal összekötő út mentén fekszik a 400 lelket számláló település. Az első írásos dokumentum, melyben Szentantalfa említésre került 1276-ból származik. Nevét a falu védőszentje után és a -falva, -fa szó összetételéből kapta. Ha itt járunk, érdemes megtekinteni a Kút utca végén található kiskút és mosó épületét, melyek fontos szerepet játszottak a falu lakóinak életében, kicsivel messzebb pedig a 13. századbeli Szent Balázs templomromot, a Szentbalázs-hegyen.

Vöröstó

fotó: Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A Balaton-felvidék északi lejtőin, a Déli-Bakony lábánál, a Balatontól nagyjából 8 kilométerre fekszik Vöröstó, amely máig megőrizte az egykori népi építészet értékeit. Jóformán érintetlen eredetiségében maradt meg minden porta falusi jellege, melynek díszei a míves kidolgozású, oszlopos, tornácos kőházak. A község néhány éve műemléki védettséget is kapott, az előbb említetteken kívül a portákat lezáró egyedülálló pajtasor miatt, amely egyfajta keretbe foglalja az egész települést. A kevéssel több mint 100 lelket számláló, csendes műemlékfalu több érdekességet, látnivalót rejt, mint gondolnánk: a Kálvária domb kápolnája és a 14 stáció, az egybefüggő pajtasor, a falumúzeum, az 1825-ben állított templom.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!