10 kirándulóhely a Balaton felvidékén, amit feltétlenül keress fel

Természeti kincsek, ámulatba ejtő történelmi örökségek gazdag tárháza a Balaton északi oldalán fekvő terület, melynek tetemes része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként tájvédelmi oltalom alatt áll.

Lenyűgöző látványt nyújtanak a tanúhegyek, a tetejükön rejtőzködő várromok, az oldalukon magasodó bazaltorgonák, a felszínüket változtató természeti erők hatalmassága, és az emberi kéz rombolása, mely mindegyiket egyedivé teszi. Kalandozzunk hát a Balaton felvidékén!

Hegyestű

Hegyestű, fotó: Csodálatos Balaton

A Hegyestű egy vulkán kürtőjének maradványa, a Káli-medence kapujának őre Zánka és Monoszló között. Csúcsa 337 méterre magasodik, a Balaton felől szabályos kúp alakot mutat. Az egykori vulkáni láva mára szürkés sziklákká hűlt, a természetvédelmi erőfeszítéseknek hála, mára geológiai bemutatóhely és varázslatos panorámát kínáló kilátópont.

Boldogasszony-templom, Dörgicse

Boldogasszony templom, fotó: Csodálatos Balaton

A Balaton-felvidék egyik legimpozánsabb romtemploma az alsódörgicsei Boldogasszony-templom, melynek megmaradt, 22 méter magas oromfala egyszerűen káprázatos. A templom első írásos említése 1268-ból származik, de már 1816-ban romtemplomként említik. A rendszeres felújítás és a folyamatos restaurálás megmentette a teljes pusztulástól, napjainkban parkosított terület öleli, ahonnan pazar panoráma tárul elénk.

Kossuth-kilátó, Halomhegy

Veszprém Megyei Értéktárba került a Halom-hegyi Kossuth kilátó

Kossuth-kilátó, fotó: Csodálatos Balaton

Dörgicse és Mencshely között emelkedik a híres Halom-hegy vulkáni magaslata. A példásan felújított kilátóhoz vezető ösvény kedves kis présházak, apró parcellák között kanyarog, minden sarkon új kilátást kínálva a Balaton tükre és Dörgicse romtemplomai felé. A hegytetőn a Balaton tanúhegyeit modellező kőtérkép és varázslatos panoráma várja a vándort.

Ébredő Vulkán park, Zalahaláp

Ébredő Vulkán park, fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

A Haláp nem is olyan régen még úgy nézett ki mint a Badacsony, vagy a Szent György-hegy, azonban a hegyet gyakorlatilag megskalpolta a bányászat. 2019-ben a régi kőbánya helyén nyílt meg az Ébredő Vulkán szoborpark, ahol gondolatébresztő modern kőszobrok, szoborcsoportok, bazalt emberi alakok lenyűgöző hatással és természetességgel idomulnak bele a tájba. A megcsonkított hegyről mesés panoráma tárul elénk.

Kopasz-hegy

Kopasz hegy, fotó: Rakos Mónika | Csodálatos Balaton

A Káli-medence északnyugati csücskében, közvetlenül Mindszentkálla nyugati széle fölött emelkedik a Kopasz-hegy, amelynek – nevéhez méltóan – kopár a teteje, míg lejtőit sűrű bokorerdő borítja. A kopárságot egyrészt az állattartás, másrészt a bányászat okozta. Bár a bazaltbányát már évtizedekkel ezelőtt bezárták, de a lecsupaszított kőfelszínen azóta sem tudott megtelepedni a növényzet. A Kopasz-hegy, amely a Bakony-Balaton vulkáni terület egyik legfiatalabb tűzhányója, tehát nem botanikai ritkaságaival hívja fel magára a figyelmet, sokkal inkább a panorámájával: a 330 méter magas Kopasz-hegyről ugyanis ámulatba ejtő panoráma tárul elénk, nem csak a tanúhegyekre, de még a Balaton déli partjára is.

Kőtenger, Szentbékkálla

Kőtenger, fotó: Csodálatos Balaton

Szentbékkálla falujából számtalan geológiai és természeti látványosság érhető el. Elgyalogolhatunk a Fekete-hegy krátertavaihoz, Mindszentkálla felé indulva pedig a Kőtenger esik utunkba. A tücsökszótól hangos dombok hátából az erózió alakította ki a különleges sziklaformációkat, közülük az Ingó-kő dinamikus egyensúlyú kőasztala a legérdekesebb.

Csobánc vára, Gyulakeszi

Csobánc vára, fotó: Stadler István | Csodálatos Balaton

A Csobánc 376 méter magas, lapos hegyfennsíkján koronaként ékeskedő vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el. A csonka kúp alakú, bazaltsapkás tanúhegy tetején már csak az alapjai maradtak fent a 300 év óta romos erődítmények. Nyári estén, a látóhatárt karcoló nap még a sümegi várhegyet is a megmutatja, tiszta időben pedig a Badacsony és a szigligeti vár, mögötte pedig a Balaton és a Somló-hegy is feltűnik.

Salföld és a pálos kolostorrom

Salföld, fotó: Taál István | Csodálatos Balaton

A Salföld faluját övező erdő mélyén a titokzatos pálosok romjaiban is gyönyörű kolostorának falai között bolyonghatunk. A települést elhagyva, Ábrahámhegy vagy Badacsonyörs felé gyalogolva lelhetünk a romra. A pálos szerzetesrend egykori erdei kolostora fák oszlopcsarnokával körülvéve áll az eldugott völgyben.

Medvehagyma tanösvény, Vállus

Medvehagyma tanösvény, fotó: Schwarcz Gyula | Csodálatos Balaton

Tizenöt állomás, mesés természeti környezet, tavasszal pedig tömény medvehagyma illat, röviden ennyit írhatnánk a tanösvényről., amely ennél sokkal, de sokkal több. A túraösvény Vállus központjából indul, továbbhalad a Cseresznyés-völgy felé, így éri el a Láz-hegy gerincén található kilátót. A nyomvonal tovább halad „zsákutcaként” a gerinc közelében északi irányba a kilátópontig. A Mester-völgyön, majd a Miklósvölgyön keresztül éri el a nyomvonal, a sokak által ismert Vadlán-lik barlangot. A túrázók elhaladhatnak a Szent Miklós-forrás és a Pálos kolostor feltételezett romjai mellett, majd megérkezik a Büdöskúti pihenőhöz.

Rezi vár

Rezi vára, fotó: Csodálatos Balaton

A Keszthelytől 8 kilométerre fekvő Rezi település határában a jól védhető, meredek dolomitbércre valószínűleg a 14. században építtette a Péc nembeli Apor báró a várat, hogy az elsajátított földbirtokokat, és a vár alatt elhaladó főutat ellenőrizni tudja. Később Nagy Lajos király a Lackfi testvéreknek adományozta, majd 1433-ban a Gersei Pethő nemesi család kezébe adta. Ők egészen 1589-ig birtokolták, amikor a Haditanács engedélyével, Tátika várával együtt lerombolták. A vár egész évben látogatható.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!