10 Balaton körüli pad, ahova feltétlenül huppanj le egy röpke időre

Padok, és mi abban az érdekes? – gondolhatnák többen is, pedig ezek igazi kincsek, ahol örömben és bánatban, napsütésben, de még hűvös, szeles időben is érdemes üldögélni.

Néhány hónappal ezelőtt a CsodalatosBalaton.hu szerkesztősége már összegyűjtött 10 padot a Balatonnál,  most további helyszíneket kerestünk, és találtunk.

Van, ahonnan mesés a panoráma, van, amelyhez legenda kötődik, és van, ahol úgy érezzük, hogy a lábunk előtt hever a világ.

Badacsony

fotó © Domnanics Ákos | Csodálatos Balaton

A balatoni tanúhegyek királynője a 11 kilométer kerületű, koporsó formájú Badacsony, amely több mint 430 méterével a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye. Már a lábától is lenyűgöző panoráma tárul elénk, de érdemes feljebb és feljebb gyalogolni, hogy elérjük a csúcsán álló Kisfaludy-kilátót. Előtte és utána pihenjünk meg a padon és legeltessük a szemünket a Balaton csillogó víztükrén.

Balatonalmádi

A Veszprém megyei patinás üdülőhely, Balatonalmádi, mágnesként vonzza a kirándulókat, strandolókat, és a történelmi értékek iránt érdeklődőket is. 10 hektáros parkja, a Szent Erzsébet liget, a móló és a Wesselényi strand között terül el, kivételes élményt nyújt a természet kedvelőinek. A nagy víz partjának több pontján álló padokon édes a pihenés.

Balatongyörök

fotó © Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Balatongyörököt említve talán mindenkinek elsőre a Szépkilátó jut eszébe, és ha a fotóra nézünk, akkor kiderül ennek miértje. Lenyűgöző, mesés, képeslapra illő, és még sorolhatnánk a jelzőket, de ehelyett azt tanácsoljuk, hogy éljétek át személyesen ezt az elképesztő élményt, látványt, melyet e balatoni helyszín nyújt.

Balatonhídvég

fotó © Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Balatonhídvég Zalavár településrésze, neve is jelzi, hogy  hosszú évszázadokkal ezelőtt is már híd állt ott. A Hídvégi-tó duzzasztójánál magasodik egy akácfa rönkök hasítékából épített kunyhószerűség, ami különben egy madár megfigyelőhely, egy Madárvárta. Érdekessége, hogy a Zürichi Egyetem hallgatói saját kezűleg állították 2003-ban úgy, hogy fém kötőelemet egyáltalán nem használtak. A madárvárta megfigyelőnyílásainál kitartóan várakozva megfigyelhetünk táplálkozó récéket, szürke gémeket, vagy sirályféléket, ha szerencsénk van, akkor a padon ülve is.

Balatonlelle

A Balatonlelle fölé magasodó Kishegy Parkerdeje a kirándulók és túrázók Mekkája, akár egy egész napot is eltölthetünk benne a természet szépségeit csodálva. Nemrég készült el egy 20 négyzetméteres kilátóterasz, ahonnan – néhány méter híján a tengerszint feletti 300 méteres magasságból –  pazar panoráma tárul elénk a  Balatonra, Badacsonytól Fonyódig gyönyörködhetünk a tájban. Ezekről a padokról látni a naplementét örök élmény marad.

Balatonvilágos

fotó © Bencze Annabella | Csodálatos Balaton

Balatonvilágos Magaspartján 2014-ben állították a forgó malmot, a magyar értéket, hitet és hagyományt ápoló Boldogasszony Béke-Szeretet Emlékhelyet, melyről így írnak: Amikor jelen vagy, a békesség kereke elindul a kezeid által, imád és kérésed ezáltal gyógyulást és fordulatot eredményez. Balos forgással a középpontba kerülsz, jobbos forgással kiérsz a padhoz. A pad ősi szimbolikája megnyugvást és pihenést nyújt a fáradt vándornak, hogy erővel töltekezve induljon tovább, világosságban fürödve, szeretetben töltekezve.

Gyugy

fotó © Burgertné Maya | Csodálatos Balaton

Gyugy a Balatontól csak néhány percnyire, a dimbes-dombos, völgyekkel tagolt külső-somogyi tájon fekszik. Nem csak természeti szépségei és épített örökségei, hanem misztikus ereje miatt is egyre többen keresik fel a községet. Úgy tartják, hogy Árpád-kori templomának dombja alatt három Szent György-vonal keresztezi egymást, a radiesztéták szerint gyógyereje van az emelkedőnek. Az oda ácsolt pad – melynek háttámláján tábla jelzi a Szent György-vonal haladásának irányát – csodatevő hatásáról is regék szólnak.

Lesenceistvánd

fotó © Csizmadia Ferenc | Csodálatos Balaton

A magyarok padja, így is nevezik a Kő orra kilátópontnál levő, nemzeti színűre festett padot, ahonnan mesés a panoráma, 400 méter magasról kémlelhetünk körbe. A látványt pedig egyszerűen szavakkal nehéz kifejezni, ezt valóban látni kell. A padra leülve a béke és a nyugalom szigetén érezhetjük magunkat, kiváló hely arra, hogy rendezzük a gondolatainkat és feltöltődjünk.

Uzsa

Mesés panoráma nyílik a Balaton-felvidékre az Uzsa határában, a Bakony Kecskevár nevű csúcsán magasodó kilátóból, sőt, már a lábánál álló padokról is. Gyönyörű erdei örvényeken vezet az út a tűzvörösre festett kilátóhoz, nem nehéz terep, csak az utolsó szakaszon van kisebb emelkedő. Ennek ellenére csábítóan hívogatóak a padok, ha nem is azért, hogy a túrázás fáradalmait kipihenjük, hanem magáért a látványért.

Vászoly

fotó © Jónás Attila | Csodálatos Balaton

Vászoly a Pécselyi-medence picike települése, melynek egyik különlegessége a Szent Jakab kút a vászolyi Forrás-tónál. Igazából nem is kútról van szó, hanem egy szépen kidolgozott forrásfőről, amely a falu védőszentjéről kapta nevét. A tiszta vizű, körülbelül fél méter mély tavacska ellett áll a Táltos Fénypad, melyet 2008-ban állítottak Szent Jakab és Árpád-házi II. Endre király tiszteletére, aki állítólag maga is járt itt, és megáldotta a helyet és a forrás vizét.

Egy korábbi cikkünkben, másik 10 padot is megmutattunk:

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!