10 balatoni kilátó, ahol télen is csodák várnak rád

Olyan balatoni kilátók szerepelnek a listánkban, melyek télvíz idején is látogathatók, könnyen megközelíthetők még csúszós időben is, tetejükről a látvány pedig leírhatatlan

Alsóörs

A Somlyó-hegyi-kilátó legfelső szintjéről egyik oldalon a Balaton keleti medencéje, a másikon az északi part, a harmadikon a Bakony sűrűje látható. A hegy lábánál található utcáknál, a református templomnál, vagy a temetőnél parkolhatunk, s egy kellemes túrával elérhetjük az egész évben látogatható kilátót.

Badacsony

A badacsonytomaji Kisfaludy utcai parkolótól a kék háromszög jelzést követve találjuk a Kisfaludy-kilátót, ahova 193 méteres szintemelkedést legyűrve 1,3 kilométeres távot megtéve érünk el. A Badacsony legmagasabb pontján álló kilátóból körpanoráma terül elénk.

Balatonalmádi

A Balaton talán egyik legszebb kilátói közé tartozik a századfordulón épült, vöröskő talpazaton álló Óvári messzelátó, ahonnan gyönyörű a panoráma, különösen a Fűzfői-öböl felé. Egész évben szabadon látogatható, s autóval a kilátóhoz egészen közel megállhatunk.

Balatonboglár

A Gömbkilátó egyedi formája mellé fantasztikus panoráma is jár: a Balatonban és a szemközti, északi parti tanúhegyekben gyönyörködhetünk. Egy rövid sétával érjük el a parkolóból a kilátót, amely belépődíjas.

Balatonvilágos

A Balaton egész keleti medencéje és a Bakony hegyei is megcsodálhatók a Panoráma-kilátóból, amely nem egy hagyományos megépített kilátó. Talajszintről nézhetünk körbe és a látvány beleég a retinánkba. Autóval könnyen megközelíthető, de higgyétek el: ha távolabb parkoltok a sétaút folyamán is mesés látvány vár rátok.

Balatongyörök

Az épített kilátókkal ellentétben még másznunk sem kell ahhoz, hogy a Balaton, a Tapolcai medence tanúhegyeinek és a Szigligeti öbölnek a festői szépségében gyönyörködhessünk a balatongyöröki Szépkilátóról. De érdemes egy kellemes túrával összekötve meglátogatni a Bél Mátyás-kilátót, amely egész évben nyitva áll. A Bélapi-pihenőtől a sárga háromszög jelzésen  nagyjából 800 méteres sétával jutunk el a kilátóhoz.

Fonyód

Ha az újjáépült Walkó-kilátót látogatjuk meg, melyre egész évben lehetőségünk van, nem kell túrafelszerelésbe bújnunk. Valójában ez egy kőoszlopokkal körülhatárolt rondella két paddal, és felejthetetlen panorámával.

Gyenesdiás

A gyenesdiási Nagymezőről több kilátót is elérhetünk, választásunk a legkönnyebben és legrövidebb távon megközelíthető Festetics-kilátóra esett, amely egész évben látogatható. A kirándulóközpont parkolójában hagyhatjuk autónkat, onnan nyugati irányba a kék háromszög jelzés kalauzol bennünket a Festetics-kilátóhoz.

Szigliget

A szigligeti Óvári-kilátónál nagyon közel vagyunk a Balatonhoz, légvonalban pár száz méternyire. Keleti irányban a lapos tetejű Badacsony, nyugatra a Szigligeti-öböl látszódik. Az Óvári-kilátóhoz egy ösvény vezet, s már menet közben is csodaszép látvány kíséri utunkat. A kilátó egész évben látogatható.

Tihany

Az Apáti templomromtól egy rövid sétával, 20-30 perc alatt elérünk az egész évben látogatható három emeletes Őrtorony-kilátóhoz, melynek formája az egykori római őrtornyokat idézi meg. Láthatjuk az apátságot, a Külső- és a Belső-tavat, Balatonfüredet és természetesen a Balatont. Tiszta időben a túlparton Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár, vagy éppen a Kőröshegyi völgyhíd lábai is jól kivehetők.

 

További balatoni kilátókról ITT olvashatsz!

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!