Hegyestu Monoszlo Balaton Felvidek Badacsony Latnivalo Dronefoto Naplemente CsodalatosBalaton15

10 balatoni bakancslistás ötlet, hogy még teljesebb legyen a 2021-es éved

De mi van azokkal, akik nem készítettek idén ilyen listát? Nekik (is) ajánlunk most 10 olyan ötletet, amelyet a megmaradt 70 napban is teljesíthetnek.

Ősszel is sziporkázó élményeket gyűjthetünk be a Balatonnál, hiszen a hűvösebb idő beköszöntével nem áll meg az élet a nagy tó mentén. Sőt, az üdülőövezet ilyenkor éli másodvirágzását: egyszerre nyújt a kultúra és a történelem felé kacsingatóknak, az aktív pihenést, vagy épp az elvonulást kedvelőknek számos, örökre szóló impulzust.

Tudj meg mindent a Balatonról

A keszthelyi Balatoni Múzeum a Balaton legrégebben alapított múzeuma, amely interaktív, izgalmas kiállításokkal mutatja be a Balaton-környék régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi értékeit. Különleges és érdekes programot nyújt a múzeum Festetics szabadulószobája, érdemes kipróbálni.

Ismerd meg jobban a Kis-Balatont

Egy évvel ezelőtt nyílt meg a mintegy 1000 négyzetméter nagyságú Kis-Balaton Látogatóközpont Fenékpusztán, amely modern, 21. századi módon mutatja be a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeit. Ha pedig testközelből szeretnéd átélni az élményt, irány a Kányavári-sziget, az egyetlen olyan természetvédelmi terület a Kis-Balaton térségében, amely szabadon látogatható.

Strandolj esőben, hóban, ködben vagy napsütésben

Nem kell lemondani a szabadvízi strandolás élményéről ősszel sem a Balatonnál: az egyedülálló Hévízi-tó 30 fok feletti hőmérsékletű vizében, amely mellesleg gyógyító erővel is bír, különleges élmény úszkálni, miközben pára, vagy épp ködfelhő borul a tájra, esetleg hópelyheak ékesítik a tavat körbeölelő Véderdő fáit.

Legyél várúr, vagy épp hódító

A Balaton mentén, annak fantasztikus adottságai miatt, már a régmúltban is éltek emberek, így nem csoda, hogy épített örökségek igazi tárháza a környék. A vulkanikus hegykúpokra, a Balaton északi partjának hegyvidékes területére előszeretettel emelték váraikat elődeink. Hogy csak néhányat említsünk: a Balaton vára Szigligeten, Tátika és Rezi vára, a Csobánci, a Hegyesdi vagy épp a Sümegi erődítmény.

Éld át a főúri életet

A keszthelyi Festetics-kastély, amely hazánk harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb úrilakja semmiképp sem maradhat ki listánkból. Ódon falai között sétálva átélhetjük és jobban meg is ismerhetjük a főúri életformát, állandó kiállításaival, egész éves színvonalas programjaival, párját ritkító parkjával csábító és kihagyhatatlan turista attrakció.

Nézd meg a napfelkeltét egy kilátóból

Kilátó nagyhatalom a Balaton környéke, megannyi toronyról vagy épp kilátó-teraszról gyönyörködhetünk a nagy tó és környékének szépségében. Ősszel, mikor a reggel ködfátyol borul a tájra, igazán különleges élményt nyújt a felkelő nap útját kísérni, és még korán sem kell kelni ehhez a felemelő látványhoz.

Sétálj egy vulkán belsejében

Ez egy igen merésznek tűnő pont lehet egy bakancslistán, pedig megvalósítható minden gond nélkül. Mégpedig a Balaton-felvidéken. A mai Hegyestűnek nevezett helyen évmilliókkal ezelőtt tűzhányó működött. Igaz, csak néhány hétig vagy tán egy évig lehetett aktív, mégis máig maradandó nyomokat hozott létre. Egykoron még a tűzhányó kráterének közelébe is képtelenség volt lejutni, most viszont ott állhatunk a kellős közepén.

Vegyél részt egy őszi gasztrofesztiválon

Kivételes kulináris élvezeteket kínál az őszi Balaton: az új, vagy épp több éves hagyományokkal bíró programokon a balatoni nyár beérett ízei kapják a főszerepet, a a nagy tó körüli gasztrofesztiválokon a palackokba zárt hegy levén kívül megannyi finomság várja a gasztro fanokat.

Sétálj az aranyló lombkoronák alatt

Az ősz a befelé figyelés időszaka. Ahogy a természet is elcsendesedik, s készül téli álmára, úgy a mi lelkünknek is szüksége van egy pici megnyugvásra, én-időre, lassításra. Egy séta az ezer színben pompázó őszi falombok alatt talán az egyik legjobb megoldás, hogy kényeztessük lelkünket.

Csüccsenj le egy padra

Amilyen izgalmasnak tűnt a vulkán belsejében való séta, talán olyan egyszerűnek tűnik a bakancslista azon pontja, hogy ülj le egy padra. De csak addig, amíg nem próbálod ki! Mert ugye nem mindegy, hogy hol és melyik padra. És az sem, hogy oda csak lehuppansz, vagy céltudatosan készülsz arra, hogy átéld azt a szépséget, amit nyújt a látvány, és átérezd a pillanat szépségét.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!