10 balatoni pad, amelyen ősszel is élmény megpihenni

A gyanakvó kérdés, hogy miért is közönségesnek vélt padokról írunk, akár érthető is lehetne, de célunk az, hogy a fotókat megtekintve ez a felvetés ne is jusson az eszetekbe.

Beköszöntött az ősz, vége a nagy nyári-utazásos-nyaralásos-városlátogatós időszaknak, mikor a Balaton selymes vizének csábítása és a látnivalók kipipálása közötti örök harcot vívjuk. Többnyire végül sikerül ezt a megoldhatatlannak tűnő feladatot teljesíteni, egyik helyről a másikra rohanva, s közben a fürdőzést is beékelve a napi programba. Azonban sokszor az a néhány perc marad ki, mikor nyugalomban csak “vagyunk”, mikor magunkra figyelünk, mikor igazán észrevesszük, hogy a természet milyen kinccsel, a  CsodálatosBalatonnal ajándékozott meg bennünket.

Balatonboglár

fotó: Bedő Éva | Csodálatos Balaton

Balatonboglár, a 6 ezer fő feletti városka a Balaton déli partján fekszik, lankás, dombos, szép vidéken. Keleten Balatonlelle, nyugaton Fonyód, a tó északi partján, szemben Révfülöp a szomszédja. A város szlogenjében úgy ír, hogy onnan a legszebb a naplemente. S hogy ebben mennyi az igazság, azt döntsétek el ti.  Szerintünk varázslatos.

Balatonalmádi

fotó: Tomasca Tom Kunszt | Csodálatos Balaton

Az ősidők óta lakott Balatonalmádi négy településrész: Vörösberény, Almádi, Káptalanfüred és Budatava összefonódásából fejlődött ki. A városottója: nyugalom és pezsgés. Ez valóban igaz a fürdővárosra, ahol az aktív és az elmélyülésre vágyók is megtalálják számításukat. Csak megjegyzésként: a cica nem a pad tartozéka.

Balatonfüred

fotó: Edina Pádárné Nagy | Csodálatos Balaton

Balatonfüred a kultúra városaként jegyzi magát, melyet számos, nagy hagyományokkal rendelkező programja, látványos kiállításai rendre alátámasztanak. Emellett egy nyüzsgő üdülőváros mesés természeti környezetben. De tartogat olyan helyszíneket is, ahol a nyugalom töltheti el a lelkünket.

Balatonfenyves

fotó: László Nyári | Csodálatos Balaton

Balatonfenyves egy viszonylag  fiatal település, amely 1893-ban jött létre, részben az országot sújtó katasztrófának, a filoxéravésznek köszönhetően. Mára igen kedvelt üdülőhely, főleg a családosok és a nyugalomra vágyók körében.

Balatonszemes

fotó: Hegedüs Zsuzsanna | Csodálatos Balaton

Az alig kétezer lelket számláló Balatonszemes valódi kis ékszerdoboz a Balaton déli partján, amely a Külső-Somogyi dombvidék északi, Balatonra néző lejtőire települt, amelyek a falu területén majdnem mindenütt meredek letöréssel kapcsolódnak a part menti mintegy fél-egy kilométer széles síksághoz. Csodás panorámát élvezhetünk a partról, mi most mégsem egy olyan padot választottunk, hanem az elmélyüléshez kifejezetten ajánlott ülőalkalmatosságot a Szűz Mária kápolna előtt.

Fonyód

fotó: Kővári Zsolt | Csodálatos Balaton

Fonyód maga a panoráma, szavakkal nehezen lehet leírni azt a vizuális élményt, mely elénk tárul a balatoni településen. Őszintén bevallva, még a fotók sem adják vissza a látványt, így ajánlatos személyesen is átélni ezt a páratlan élményt. És őszintén: ki ne szeretne erre a padra leülni?

Révfülöp

fotó: fotó: Kovács Hajnalka | Csodálatos Balaton

A mintegy 280 méter magas Fülöp-hegy lábánál terül el az 1300 lélekszámú üdülőtelepülés, Révfülöp, amely természeti adottságainál és festői szépségénél fogva a század végére egyre keresettebb nyaraló- üdülőhellyé vált. Megannyi attrakciójának meglátogatásához idő kell, de ne felejtsük el a sajátunkat, az “én-időmet”, sem ehhez pedig ha keresnénk sem találnánk jobb helyszínt.

Balatonföldvár

fotó: Kovács Hajnalka | Csodálatos Balaton

Már a 20. század elején Balatonföldvárt a tudósítások a Balaton tündérkertjének nevezték, és ez ma sincs másképp. Sétálhatsz akár nagy tó partján vagy a város szívében, akár a több mint 1 kilométer hosszú Kvassay sétányon, élményekkel gazdagodsz, melyeket jó “megemészteni” egy padra lecsücsülve.

Mencshely

fotó: Békési József | Csodálatos Balaton

Egy kicsit eltávolodva a Balatontól, de még mindig érezve a tó leheletét, magasodik a Halom-hegyen a Kossuth-kilátó, ahonnan mennyi panoráma tárul elénk. A torony lábánál levő padon jó elmélázni, hiszen a lábunk alatti kövek több millió év történetéről mesélhetnének.

+1 Zalakaros

Zalakaros sem a magyar tenger partján fekszik, de kihagyhatatlan úticél mindazoknak, akik a Balatonhoz látogatnak. A fürdőjéről híres város idén egy új attrakcióval, egy új rendezvényközponttal, a Karos Korzóval gazdagodott, melyek padjain hol a nyüzsgő programkavalkád közepében, hol a nyugalom szigetén érezhetjük magunkat.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!