Szent Donát-kápolnák: 8 balatoni kápolna a szőlőtőkék között

Szent Donát ugyanis a szőlősgazdák, a borvidékek védőszentje, akihez különösen a villámcsapás, a jégeső ellen fohászkodnak.

A szőlő termesztésének eredményessége mindig is az időjárástól függött: az aszály, a jégkár, vagy a viharok örökös veszélyt jelentettek a meleget és kiegyenlített csapadékeloszlást kedvelő növény számára. Így a gazdák a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, és védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez.

A Balatonnál több kápolnát szenteltek fel Szent Donát, Arezzo püspöke tiszteletére, aki a Krisztus utáni negyedik században élt. Sok csodát tulajdonítanak neki, ezek közül a legismertebb a borhoz kötődik.

A legenda szerint egykoron pogányok zavarták meg Donát püspök miséjét. A dulakodás közepette a püspök elejtette az üvegből készült misekelyhet, amely darabokra tört. Donát imádságára azonban a kehely összeforrt, a bele visszakerülő Szent Vér pedig annak ellenére sem folyt ki belőle, hogy a kehely egy kis darabja még hiányzott.

Szent Donátot tartják a jégeső és a villámcsapás elleni védőszentnek is. Ennek okát egy 17. századi történetben leljük meg, miszerint a püspök halála után több mint ezer évvel ereklyéit Németországba szállították. A kísérő papot útja közben villámcsapás érte, de semmi baja nem esett.

Íme 10 balatoni kápolna, melyet Szent Donát tiszteletére szenteltek meg.

Badacsony

fotó © Sahó Sándor | Csodálatos Balaton

1778-ban szentelték fel a szőlőtőkék között álló kápolnát Badacsonytomajon, melyet 1890-ban elbontottak. Ennek helyére Lackovics Antal pesti kereskedő emeltette a mai is látható neogótikus kápolnát, melynek falaihoz bazaltot használtak fel, oltára carrarai fehér márványból készült, a felette levő Szent Donát képen pedig – a legenda szerint – Lackovics arcvonásait örökítette meg von Kleiner müncheni akadémiai festő. A kápolna altemplomában neves badacsonyi és Badacsonyhoz kötődő személyiségek leltek örök nyugalmat, többek között a korábbi plébánosok, egyetemi tanárok, valamint maga a kápolna építtetője, Lackovics, illetve felesége is. A kápolna legegyszerűbben a badacsonyi vasúti megállóból felfelé vezető utcán közelíthető meg, nyáron istentiszteletet is tartanak falai között.

Balatonlelle

A Kishegyen ékeskedő barokk kápolna építésének ideje nem tisztázott, az egyik vélemény szerint állítása Majthényi György nevéhez kötődik valamikor az 1740-es években, más forrás szerint Sztrányai Julianna, Tóti Lengyel Gáspár özvegye emeltette 1757–1758. körül. 1815-ben gróf Széchenyi Ferenc birtokába került a Kishegy, vele a kápolna is, a Széchenyi címer most is látható az oltáron. A kápolnától mennyei panoráma tárul elénk: a mindig más színét mutató Balatonra és a túlsó partra Badacsonytól Tihanyig. Ma már csak Szent Donát napja környékén tartanak itt misét. A kápolna a város szélén, a Kishegyi úton közelíthető meg.

Gyulakeszi

A Csobánc-hegy lábánál, közadakozásból, az 1830-as években emeltek kápolnát, melyet Szent Donát tiszteletére szenteltek fel. A műemléki védettségű, téglalap alaprajzú, félköríves szentélyzáródású, klasszicista stílusjegyeket felvonultató kápolnától mesés kilátás nyílik a Balatonra, a tanúhegyekre. A kápolna szentmiséjét a Donát nap (augusztus 7.) utáni vasárnap délutánján tartják. A kápolna a Szőlőhegyre vezető úton közelíthető meg.

Hollád

Hollád a Marcali-hát erdős dombvidékének előterében fekszik. A településen, a Bari-hegyen áll a Szent Donát-kápolna, melyet a térség legrégebbi egyházi emlékei között tartják számon. A  kápolna a tőle légvonalban másfél kilométerre északra lévő Bar falu Szentegyházi dombon álló templomának romjaiból épült 1785-ben a Bari-hegyen. Építtetője gróf Festetics Györgyné, Saller Judit volt. A kápolna a Balatonszentgyörgyi plébánia misézőhelye, azonban évenként csak két-három istentisztelet tartanak a helyszínen. A 7-es főútról egy leágazás után járható földút vezet a kápolnáig.

Lesencefalu

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Sajnos sem építtetőjéről, sem állításának idejéről nincs pontos információnk, csupán annyit tudunk, hogy a torony nélküli kápolnát valamikor a 18. század második felében, barokk stílusban emelték. A bejárat fölötti nyitott harangtartóval rendelkezik, apszisa félkörív alakú, ajtaja íves kialakítású. A kápolna berendezéséhez tartozik, és jelenleg a templomban található, két hársfából faragott barokk stílusú faszobor, melyek Szent Jánost és Szűz Máriát ábrázolják. A kápolnában rendszeresen nem rendeznek istentiszteletet, csupán a védőszent napjához közel eső, első augusztusi vasárnapon tartanak szentmisét. A település központjából a kápolna könnyen megközelíthető.

Rezi

fotó: Rezi

Neoromán stílusban, egy korábbi kápolna helyére, 1866-ban építették a rezi szőlőhegyre a Szent Donát tiszteletére szentelt kápolnát. A helyi műemléki védelem alatt álló templom tetejét jobb és bal oldalt két kőből faragott szobor díszíti, az utóbbi Szent Donát püspököt ábrázolja. A kápolnában évente kétszer van szentmise. Tavasszal Szent György, illetve augusztus 7-én Szent Donát ünnepén. A kápolna a rezi szőlőhegyen, a Fehérszőlőki út és az Óhely út sarkán áll.

Tapolca

1811-ben emelték a helyi szőlősgazdák a Szent György-hegy északi dűlőjén, a Mogyoróshegyen a  Szent Donát nevét viselő kápolnát. A fehér épületnek vaskos tornya, félkör alakú szentélye van, a harangtartó torony teteje félkörívvel záródik. A kápolna Raposka és Tapolca között fekszik, a Mogyoróshegy buszmegállótól a piros jelzést kell követni és 500 méter után jobbra fordulni.

Zalaszántó

fotó: Mapio

1914-ben állították Zalaszántón, a Derékhegy szelíd lankáin a neobarokk Szent Donát-kápolnát, melynek több mint 13 méter magas tornya kétszintes. A termés és bazalt kőből, valamint téglából állíttatott hegyi kápolna hajójának nyugati és keleti oldalán két-két magas, félköríves záródású ablak található. A falut a Faképi úton elhagyva, régi borospincék, üres hegyi házak és mai nyaralóházak között haladva kb. 1 km megtétele után érjük el a kápolnát, amely mellől csodálatos kilátás nyílik a Rezi várra és a környező dombokra, hegyekre és ha szerencsénk van a Balaton egy kis csücskét is megpillanthatjuk.

Nézd a Balatont ÉLŐben webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!