A Balaton felé tekintő Szent Donát-kápolna a Csobánc lábánál

Varázslatos pompába öltöztek a Balaton fölé magasodó tanúhegyek, s méltó hátteret adnak az ékkőként csillogó történelmi örökségeknek.

Ezek egyike a Csobánc-hegy lábánál, Gyulakeszi területén álló Szent Donát kápolna. A klasszicista stílusjegyeket felvonultató kápolnát 1830 körül egy korábbi épület helyére emelték közadakozásból.

A balatoni bazalthegyek azon túl, hogy egyedülállóan érdekes és festői geológiai emlékek, a legjel-legzetesebb hazai szőlőfajtáknak is otthont adnak.

Ha  a szőlőről, illetve borról beszélünk, nem feledkezhetünk meg azok védőszentjeiről sem, merthogy egykoron oly becsben tartották a hegy levét, hogy egyenesen szenteket neveztek ki oltalmazásukra.

A műemléki védettséget élvező templomocskát Szent Donát kegyelmébe ajánlották.

A népi kultúrában a szőlővédőszentek ünnepe éppen egybeesett a szőlőérés szempontjából jelentős időszakokkal, például a tavaszi fagyokkal, a júniusi esőzésekkel, vagy éppen a szüret idejével.

Szent Donát a források szerint ókeresztény püspök volt, aki a közép-itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártíromságot. A legenda szerint Donát kezéből egy mise alkalmával a pogányok kiütötték a szent kelyhet, amely a földre esve darabokra tört. Donát a kehely szilánkjait az oltárra helyezte, majd imádkozni kezdett. A kehelydarabok összeforrtak, és Donát kezében ismét eggyé váltak. Amikor 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték, a kísérő papot villámcsapás érte, de semmi baja nem történt. E csodát Szent Donát közbenjárásnak tulajdonítják, ezért Szent Donáthoz különösen villámcsapás, jégeső ellen fohászkodnak az emberek.

Donát különösen a Dunántúlon, a Felvidéken és Erdélyben kedvelt védőszentje a szőlősgazdáknak és a szőlőskerteknek.

A kápolna szentmiséjét a Donát nap (augusztus 7.) utáni vasárnap délutánján tartják.

A félköríves szentélyzáródású kápolna klasszicista stílusjegyeket hordoz. Kifinomult formája szépen illeszkedik a szőlőkkel, gyümölcsfákkal tarkított környezetbe.

Tornyának ívei, mintha csak a környező tanúhegyek alakját vennék alapul, úgy idomulnak szervesen a látképhez.

Belső tere egyszerűbb, igényes kivitelű fapadokra ülhetnek a hívek, padlózata téglából készült.

A kilátás parádés: a tanúhegyek sora, melyek mögött megcsillan a Balaton víztükre.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!