Megnyitott a MűvészVölgy Kúria, Kapolcs új turisztikai központja

A felújítással az épület Kapolcs turisztikai központjává válhat.

Megnyitott Kapolcson a 320 millió forintból kialakított MűvészVölgy Kúria a koronavírus-járvány miatt elmaradt Művészetek Völgye helyett 2020. szeptember 3-án kezdődött Völgyhétvégék első napján.

A MűvészVölgy Kúria emeletén Művészetek Völgye Látogatóközpont várja a Kapolcsra érkezőket, ahol interaktív kiállításon mutatják be a rendezvény 30 éves történetét, valamint helyi képzőművészeknek is biztosítanak kiállítóteret. A földszinten kávézó és térségi turisztikai iroda kap helyet. Az épület mellett játszóteret és új főteret alakítottak ki a település arculatához illeszkedő fából készült pajtaszínpaddal.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kormánybiztosa úgy fogalmazott:

Veszprémmel és a Balatonnal együtt Kapolcs is Európa kulturális fővárosa lesz.

Hozzátette: a projekt sikeréhez erős közösségekre és jó programokra van szükség, ezért is állt az EKF szervezete a Művészetek Völgye jól bevált rendezvényei mellé.

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: idén egy olyan vendégkör jelent meg a Balatonon és a Balaton-felvidéken, akik korábban külföldön nyaraltak. A sikeres szezonra példaként említette, hogy a balatonedericsi strand 15 millió forint többletbevételt termelt idén, a kerékpáros turizmus soha nem látott mértékben jelent meg a térségben, egy badacsonyi vendéglátóhely pedig arról tájékoztatta, hogy már most szeptemberre 80, októberre pedig 60 százalékos foglaltsággal rendelkezik. Az országgyűlési képviselő szerint a kapolcsihoz hasonló, minőségi fejlesztések azt segítik elő, hogy a

Balaton ne csak nyáron legyen vonzó, hanem egész évben.

Márvány Péter, Kapolcs polgármestere a megújított épületet bemutatva elmondta: az ingatlan az 1920-as évekig a Kuthy-családé volt, majd államosították és évtizedeken át téeszirodaként funkcionált. A rendszerváltás után falu önkormányzatának birtokába került a leromlott állapotú épület, melynek a Művészetek Völgye programjain pincéjét, földszintjét és padlását is használták. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a felújítással az épület Kapolcs turisztikai központjává válhat.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója örömét fejezte ki, hogy a megújult épületben egész évben tudnak irodalmi, zenei és más kulturális programokat, filmvetítéseket rendezni. 2021-ben július 23. és augusztus 1. közt rendezik meg a 30. Művészetek Völgye fesztivált. Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt programok helyett négy völgyhétvégén várják a közönséget szeptember 3-6., 11-13. és 25-27. valamint október 2-4. között Kapolcson.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!