10 dolog a csodálatos Zalakarosról

Mitől gyógyhely egy gyógyhely, mire jó a több, mint 2000 m mélyről feltörő gyógyvíz?

Összeállításunkból sok olyan titkot és érdekességet megtudhattok, amit máshonnan nem. Nézzük, milyen kincseket rejteget a közel hat évtized a csodálatos Zalakaroson.

#1

Hazánk területének több mint háromnegyed része alatt 30°C foknál melegebb gyógyvizek húzódnak, így gyakorlatilag nem is annyira túlzás az a feltevés, hogy bárhol fúrnak, ott gyógyvíz tör fel. Zalakaroson, mint Zala megye nagy részén az 50-es években, eredetileg olajat kerestek, ám a kutatófúráskor nem az áhított fekete arany, hanem hazánk legmelegebb, 96 C fokos termálvize került napvilágra.

#2

„A gyógyvíz olyan ásványvíz, amely vegyi összetételénél vagy fizikai tulajdonságánál fogva gyógyhatású.”

A Zalakaroson talált „csodálatos” vizet felfedezése után néhány hónappal bevizsgálták, és az 1964-ben keltezett balneológiai szakvélemény szerint „mind hőmérsékleténél, mind vegyi összetételénél fogva mozgásszervi reumás betegek, valamint krónikus nőgyógyászati betegek kezelésében minden valószínűség szerint sikeresen alkalmazható.”

#3

A gyógyvízzé minősítéshez nem elég a vegyelemzés, amely megállapítja a víz pontos összetételét. További kritérium a gyógyhatás orvosi bizonyítása.

1970-ben a nagykanizsai kórház belgyógyászati osztályáról szállítottak először Zalakarosra betegeket, hogy dokumentálják az itt kapott kezeléseknek köszönhető állapotváltozást. 32% gyógyulást, 55% javulást és mindössze 13% stagnálást jegyeztek fel.

A kénes, kalciumban, magnéziumban, hidrogénkarbonátban, jódban gazdag, vasas-brómos gyógyvíz későbbi kutatások során is igazoltan hasznosnak bizonyult idült ízületi és támasztószöveti gyulladások, porckopásos tünetek, baleseti, ortopédiai, mozgásszervi sérülések és posztoperatív kórképek, illetve egyes bőrgyógyászati elváltozások – pikkelysömör és ekcéma – esetén is. A dokumentált javulások és gyógyulások száma minden esetben meghaladta, ill. olykor magasan túlszárnyalta a 80%-ot.

Járóbeteg ellátás keretében, várólista nélkül, orvos által felírt és TB által finanszírozott formában is igénybe vehetők az indokolt gyógyászati kezelések.

#4

Az első célzottan Zalakarosnak szentelt szórólap 1984-ben jelent meg magyarul és németül. Később létezett belőle többek között finn és eszperantó verzió is.

#5

Magyarországon három besorolás ismert a jogszabályokból: gyógyvíz, gyógyfürdő és gyógyhely. A Zalakarosban talált termálvíz 1977-ben kapott „elismert gyógyvíz” megnevezést, a gyógyfürdő rangot 1978-ban engedélyezte az egészségügyi miniszter, és a legmagasabb, gyógyhellyé minősítést is 1978-ban sikerült elérni.

A szigorú kritériumok közé tartozik a megfelelő gyógyászati infrastruktúra, gyógyfürdő vagy gyógykórház megléte, a betegek nyugalmát biztosító zavartalan környezeti feltételek, megfelelő színvonalú szálláshelyek, a könnyen megközelíthetőség, a természeti környezet, a levegő tisztasága, a zöldterületek aránya és a zajszint.

Magyarországon jelenleg 38 gyógyhely található.

#6

A mai Tourinform Iroda helyén állt egykor Zalakaros első korszerű vendéglátóhelye, a kétszintes Karos étterem, amely 94 férőhellyel működött az emeleten, és nyaranta egy 110 férőhelyes kerthelyiséggel bővült ki.

#7

A gyógyfürdő 1966 májusában került megnyitásra, és egy évvel később a reumarendelés már gyógymasszázzsal és iszapkezeléssel bővült.

Az iszappakoláshoz karosi gyógyvizet kevernek a hévízi iszaphoz, és megfelelő hőfokon a kezelni kívánt testrészekre helyezik. Mint ahogy összetételének köszönhetően a gyógyvíz is, a magas szervesanyag tartalmú tőzegiszap is kiválóan alkalmas idült mozgásszervi kopásos, meszesedéses és gyulladásos kórképek enyhítésére, egyes ortopédiai, nőgyógyászati betegségek és bőrelváltozások javítására, balesetek és műtétek utáni rehabilitációra.

#8

A zalakarosi gyógyvíz nem csupán mozgásszervi betegségek esetén ajánlott.

Magyarországon körülbelül 200 ezer ember él pikkelysömörrel. Ez a krónikus lefolyású bőrbetegség érintheti a bőrt, a hajas fejbőrt, körmöket, ízületeket, sőt akár a nyálkahártyát is. Nagy felületű kiterjedés esetén külső szemlélőnek ijesztő lehet, ám fontos tudni, hogy nem fertőző betegség.

Kettős vaktesztes orvosi tanulmányban sikerült igazolni, hogy a kénes gyógyvízben való kúraszerű fürdőzéssel speciális pszoriázis index-szel is igazolható, nagymértékű és látványos javulás érhető el.

#9

A Hévízen kifejlesztett súlyfürdő Zalakarosban is NEAK által finanszírozott formában vehető igénybe.

A gerincoszlop terápiás célú felfüggesztéses nyújtásával már Hippokratész is foglalkozott, ám a termálvízben történő nyújtás sokkal kíméletesebb és egyben hatásosabb is. A meleg víz segít fellazítani a fájdalmak miatt reflexesen feszülő izmokat, és a hidrosztatikai nyomás is rásegít a porckorongsérv visszahúzódására, miközben a csigolyák a testre rögzített súlyok hatására eltávolodnak egymástól. Térd- és csípőfájdalmak esetén is alkalmazható, ám minden esetben kizárólag szakorvosi konzultációt követően vehető csak igénybe.

#10

A zalakarosi gyógyvíz jótékony hatásainak vizsgálatakor a végtagízületek, kötő- és támasztószövetek idült gyulladásos megbetegedései, illetve a gerinc-, izom- és csontrendszeri kórképek mellett szerepelt a fogágymegbetegedéseknél tapasztalt állapotjavulás is.

Zalakarosi Fürdő >>>

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!