Nyüzsgő élővilág vette birtokba az átmenetileg lezárt Hévízi-tavat

2020. március 18. óta a Hévízi Tófürdő, április 4. óta pedig a Schulhof sétány sem látogatható.

S hogy mi történik az egyedülálló gyógytó környezetében a zárt ajtók mögött? Erről Németh György, a Hévízgyógyfürdő Környezetvédelmi vezetője számolt be.

– Nem hétköznapi helyzet ez most számunkra sem. Minden szempontból érdekes eredményeket produkálhat az átmeneti leállás – mondta a környezetvédelmi szakember, aki hozzátette: a tó komplex hidrológiai rendszerét érintheti a változás, ez pedig mindig idővel eltolva jelenik meg a gyakorlatban.

– Vannak paraméterek, amiket most nagyobb fókusszal figyelünk, de következtetést csak az adatsor és idősor végén tudunk levonni.Ezek miatt korai lenne még bármit is kijelenteni, de várható lehet hozam-és némi hőmérséklet emelkedés is. Mi is kíváncsian várjuk az eredményeket.

Ami feltűnő, hogy a belső medencékben látványosan átlátszóbb a víz, mint nagy vendéglátogatottság idején. Napos időben tökéletesen kivehető a felszín közeli mederfenék morfológiája. A halak rajban úszva cikáznak föl s alá a belső medencetérben.

A mocsári teknős a masszázspavilon lábánál várja a kezelést

– Esetleg a véderdőben élő fajok közül betéved-e olyan emlős, ami eddig az emberek közelébe nem merészkedett?

– Én új fajokkal nem találkoztam. Inkább az erdő rekonstrukciós munkáknak köszönhetően érzek némi pozitív változást a faji sokszínűségben.

– Hogyan folyik a munka jelenleg a Tófürdőn?

– Az Hévízi-tavon csökkentett létszámmal dolgozunk minden biztonsági óvintézkedést betartva. A szakfeladatokat váltott munkarendben végezzük és készülünk a mielőbbi nyitásra. Minden nap körbejárunk és ellenőrizzük az alapműködést. Minden szakember a saját szakterületét ellenőrzi. Én a tó területét csónakkal, ha szükséges, akkor vízbe merülve ellenőrzöm, míg a véderdő területét erdésszel és biológussal járjuk körbe.

Ott ahol, pár héttel ezelőtt emberek nyüzsögtek, most kacsacsalád halad végig teljes nyugalommal.

– Volt-e már példa arra, hogy nem lehetett fürdeni a tóban?

– Ha jól tudom a belső épület átépítése idején volt egy részleges leállás illetve a tóépület leégése után volt átmeneti szünet. Normál üzemű leállás talán még soha nem volt. Hosszú éveken keresztül az egész éves nyitvatartási a megszokott.

– Jót tesz a gyógytónak ez a pici pihenő?

– Hogy szakmai oldalról jót tesz-e, arra azt kell mondanom, hogy igen, jót tesz egy kis regeneráció. Azonban a tó vize közel három naponta kicserélődik, így nagy vendégforgalom esetén sem volt tapasztalható soha rossz vízminőség. A Tófürdő nyitására még várni kell egy picit, míg ismét naponta több ezren élvezhetik a Hévízi-tó kellemes meleg vizét, a természet pihen. A belső épületben és a Tófürdő főbejáratánál pedig terv szerint zajlanak a felújítási munkálatok.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!