Erdőfürdő – érvek a legszebb őszi wellness trend mellett

A nyár szerelmeseit is visszavárják a balatoni régió végtelen természeti csodái, amelyek az októberi őszben vitathatatlanul a legszebb színes ruháikban pompáznak.

 

Rengeteg túraútvonal, tanösvény és kilátó csábít a szabadba – ám ilyenkor nem csak a bakancsos turistáknak érdemes vastagabb zoknit húzni, hanem akár a helyi parkokba kisétálva is begyűjteni az utolsó napsugarakat.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Egyes országokban az erdőben töltött idő az egészséges táplálkozás, elegendő testmozgás és alvás mellett manapság az egészségmegőrzés negyedik pillérének számít, amelyet akár receptre is fel lehet íratni.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Erdőfürdő & erdőterápia, amelynek már egyetemi képzést is szentelnek

 

Világszerte sok országban, többek közt Kanadában, a skandináv országokban, Skóciában, Svájcban és Németországban egy ideje tudományos kutatások tárgya az erdő egészségre gyakorolt hatása. Maga az erdőfürdő szóösszetétel (shinrin yoku) Japánból származik, és ugyan csupán néhány évtizede keletkezett, a természetben töltött idő vitathatatlanul a legjobb stresszoldó, és Japánban ennek kultúrája jelentős múltra tekint vissza.

Az erdőfürdő nem feltétlenül egyenlő az erdőjárással, hiszen nem az a célja, hogy egyik pontból eljussunk a másikba. Nem a fizikai teljesítménytúra a lényeg, hanem a városi és digitális detoxikálás.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Hogy hat az erdő?

Kutatási eredmények igazolják, hogy elég csak minden érzékszervünkkel jelen lenni az erdőben: hallgatni a levelek susogását, az avar ropogását, végigsimítani mohán és fakérgen, és egyszerűen csak belélegezni azt, amit az erdő kilélegzik. Az erdő illóolajai és csendje mérhetően befolyásolják a közérzetünket, valamint a stressz- és energiaszintünket is.

Az erdei levegő olyan, akár egy bioaktív koktél, amely a paraszimpatikus idegrendszerünkre hat – csökken, majd leáll a stresszhormonok termelése, és ha elég időt és rendszeresen tartózkodunk fák között, a regenerálódás és gyógyulási folyamatok sejtszinten aktiválódnak.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Egy modern tudományos felfogás szerint immunrendszerünk egyfajta érzékszerv, amely a környezetünkből érkező ingerekre és anyagokra reagál. Egy erdei séta ezért valóságos wellness, amely minden egyes érzékszervünket méregteleníti – az erdő színei, fényei, hangjai, illatai, formái valóságos felüdülést jelentenek, amelyek érezhetően új energiával látnak el.

5+1 érv, miért keress egy kedvenc erdőt magadnak

 

Egy átlag városi ember ideje csaknem 85 százalékát beltérben tölti, nagyrészt mindenféle elektromos kütyük között, majd kikapcsolódásképp bekapcsol néhány másik elektromos kütyüt. Pedig napi 20 perc és heti legalább 2 óra az erdőben vagy a közeli parkban valóságos csodákra képes.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Térképezd hát fel a környékedet, munka után kicsit menj ki a szabadba, és fedezd fel azt az új függőséget, amit már egy rövidke erdei séta is okoz. S ha nem elég meggyőző annyi, hogy a napi stressz elszáll,

mutatunk további érveket, miért jó az, ha minden érzékszervünkkel megmártózunk egy „erdőfürdőben”:

 

1) Elegendő D-vitamint gyűjtesz

A többi vitaminnal ellentétben a D vitamin egy olyan létfontosságú anyag, amelyet a szervezetünk maga állít elő – mégpedig 90%-ban napfény hatására. Az őszi, vírusos időszakban különösen nagy szükség van rá, hiszen az anyagcserefolyamatok és a csontjaink egészsége mellett az immunrendszerünknek is létfontosságú, s nem mellesleg hangulatjavító is.

2) Kiszakadsz ki a mátrixból

Egy laza séta az erdőben elfeledteti minden gondodat, amit a mókuskerékben szerzel – a munkahelyi stresszt, az energiavámpír embereket, a sorbanállást, az ideges autóstársakat. Csak akkor vidd a telefont, ha fotózni akarsz. Nincs ugyan wifi, de nem kell mobilnet sem, hiszen cserébe valami sokkal fantasztikusabbhoz csatlakozol: magához a természethez.

3) A szabadban mozogsz

Ha a munkanap fáradalmait fitnesz stúdióban vezetjük le, gyakorlatilag mozgunk ugyan, ám még mindig zárt térben, bent vagyunk, hangos zenével és más izzadó emberekkel körülvéve. Tudományos tény, hogy a szabadban végzett mozgást nem érzékeljük annyira megterhelőnek – és hát valljuk be, a szabad levegő és a madárcsicsergés semmihez sem fogható.

4) Az erdő a legjobb játszótér

A fák, a levelek, ágak különböző formái és színei, a beszűrődő fénynyalábok, gombák, termések, bogarak, virágok mind-mind a kreativitásodra is hatnak – felélesztve benned a rég elfelejtett gyermeket vagy művészt.

5) Az erdő a legősibb meditációs tér

A városi nyüzsgés után jót tesz az erdő csendjének megnyugtató zenéjére figyelni – megfelelően öltözve bárhol leülhetsz kicsit, vihetsz magaddal egy könyvet, egy termosz teát vagy akár egy függőágyat is. Csak hallgasd az erdőt, és hagyd, hogy a stresszhormok szintje csökkenjen. Egyes kutatások szerint ez a hatás napokig érezhető.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

+1) Életelixírt lélegzel

Az erdő illata épp úgy változik, mint a lombok színe, így egy kiadós séta során a „színterápia” ellazít, míg a belélegzett erdő felér egy inhalációs terápiával. A föld, a gyanták és az avar illata évszakonként más és más, ám a fák által kiválasztott terpének mindig jelen vannak. Ezek ugyanis olyan aromás vegyi hírvivő anyagok, amelyekkel a fák a kártevők, a gombák és baktériumok ellen védekeznek. Légzéssel vagy a bőrünkön keresztül bejutnak a szervezetünkbe is, és a hatásuk az, ami minden erdőjárónál függőséget okoz: megkönnyebbülünk, ellazulunk, megnyugszunk és jólesően elevenebbek leszünk.

Tudtad?

 

Hévízen, ahol végtagfájdalmainknak jót tesz egy fürdő a világon egyedülálló termál tóban, a belvárost sem kell elhagyni, ha erdőfürdőzni támad kedvünk. A tó közvetlen szomszédságában található ugyanis egy 50 hektár nagyságú véderdő, mesés tanösvénnyel. Az orvosnak fel sem kell írni, itt egyszerűen eltölthető, de akár túl is teljesíthető a napi ajánlott 20 perc.

Fotó: Noé Veronika | Csodálatos Balaton

Az erdő levegője itt elegyedik a tóról felszálló, enyhén radon- és kéntartalmú gyógyító párával, így ha csak kiülünk kicsit egy padra a laposan beeső fénynyalábok és színesen pompázó fák közé, többet tettünk az egészségünkért, mint gondolnánk. 

Ne feledd:

Az erdőfürdő és erdőjárás során ne feledjük tiszteletben tartani a természetet – amit kivittünk magunkkal teli töltve, azt üresen sem lesz nehezebb hazavinni.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!