Felújítják az 50 éves Süllő II. nevű balatoni halászhajót

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Vonyarcvashegy önkormányzatának adományozta egy régi halászhajóját, amelynek ma történt meg az átvontatása a keszthelyi volt halásztelepről Vonyarcvashegyre.

A balatoni halászat történelmi múltját ápoló Vonyarcvashegy hagyományőrzés céljából vette védelmébe a Süllő II nevű, 1971-ben gyártott, régóta használaton kívüli hajót, hogy megmentse az enyészettől – közölte Pali Róbert polgármester.

fotó: Varga György MTI

Vonyarcvashegy dombszigetén a Szent-Mihály hegyen áll Magyarország – sőt, a tengerparttal nem rendelkező európai országok – egyetlen halászkápolnája, a Szent Mihály Fogadalmi Kápolna.

80 millió forint állami támogatás érkezett a Szent Mihály kápolna teljes felújítására, ami nagy öröm a település számára. A műemléki védelem alatt álló templom fogadalmi elnevezése egy XVIII. századi halászhistóriából ered.

A legenda szerint 1729-ben 40 halász rekedt egy jégtábla tetején, a tó közepe felé sodródva. A halászok fogadalmat tettek, ha megmenekülnek, kápolnát emelnek a dombon. A szél egy idő után megfordult, és partra segítette őket. A mese és a valóság összekeveredik: valószínű, hogy csak átépítésről, nem pedig új kápolna építéséről lehetett szó, hiszen több mint száz éve állt már ott kápolna.

Ma már tiltott a halászat a Balatonon, de Vonyarcvashegy szeretné megőrizni a balatoni halászat emlékeit, ápolni a településhez kötődő 40 halász legendáját, és ennek részeként befogadni a Süllő II nevű hajót.

A hajót muzeális értékként kívánják őrizni és interaktív bemutatókon keresztül szemléltetni a balatoni halászat múltját.

A már évek óta parton heverő halászhajó vízre bocsátása hétfőn reggel kezdődött meg Keszthelyen, amit követően vízen átvontatták Vonyarcvashegyre.

fotó: Varga György MTI

fotó: Varga György MTI

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!