Szóládi pincesor, ahol nem csak boroshordók, hanem emberek is megbújtak

Szólád a Balaton délkeleti partjának települése, mely dombok ölelésében, egy zsákút mentén fekszik.

Mint oly sok helyen a Balaton vidékén, itt is a szőlő és a bor nyújt leginkább elfoglaltságot a helybélieknek. Szóládon Európában is egyedülállóan 125 nyilvántartott, löszfalba vájt pince található.

Szent László királynak köszönhetően, 1090-ben franciaországi szerzetesek érkeztek hazánkba, akik megalapították a Somogyvári Apátságot 1091-ben. Az adományozó levelek szerint a szerzetesek igen jelentős birtokokhoz jutottak hozzá, erdőköz, szántókhoz és szőlőskertekhez, ahol a kor legmagasabb szintű szőlőművelési és bortermelési technológiáját alkalmazták.

A királyi adománylevelek szerint ebben az időben már akkora a bortermelés Somogy Vármegyében, hogy ezáltal a leggazdagabb vármegyék közé sorolták.

A dél-balatoni borvidék jó hírének erősítéséhez a Szólád község dombjain termő szőlők leve is nagymértékben hozzájárult.

Szólád híres pincesorát, a magas, helyenként akár 6-8 méteres löszfalba vájt pincéket még a 20. század elején vagy annál is korábban alakították ki.

A puha üledékes kőzetből álló hegyoldalba fúrt pincék egyedülálló látványt nyújtanak

A pincéket eleinte csak rejtekhelynek építették, a bornak csak egy részét tárolták itt, amit a fináncok elől el akartak titkolni. Bent télen-nyáron egyaránt kb. 15 fokos hőmérséklet uralkodik, ami ideális a bor és a termények tárolására. A pincék közül jóval több, mint 100-at ma is használnak.

A pincesort 1999-ben Henry Ford díjjal jutalmaztak meg. A Henry Ford díj egy természeti és kulturális örökségeknek járó díj, amit azok a helyek kapnak meg Magyarországon, amik megfelelnek a hagyományos magyar értékeknek.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!