Picitmás étterem Balatonszőlős Papok Borozója

Picitmás néven új étterem és manufaktúra nyílt a csodás panorámájú Papok Borozója helyén

Balatonszőlős méltán kedvelt, igazán különleges, panoráma teraszos borozóját új üzemeltetői picit másképp nyitották meg újra.

A Balaton idén is visszavár, ám felmerülhet a kérdés, vajon megtaláljuk-e még kedvenc vendéglátó helyeinket, léteznek-e még és nyitva vannak-e már kedvenc teraszaink, vagy ha nem, hol találunk igazán jó éttermet, új kedvenc helyet.

A falusi és gasztroturizmus egy különlegesen szép vidéke az oly sokszor magyar Provenceként aposztrofált Balaton-felvidék, amely valódi kis ékszerdoboz rengeteg látni- és felfedeznivalójával.

Vannak, akik célirányosan a táj miatt fordítanak hátat a balatoni panorámának, kiszemelt kirándulóhelyükre igyekezve, s nem is remélve, hogy a Balaton néhány kanyar után még lélegzetelállítóbb módon köszön majd vissza.

Mások a vidéki kirándulást szívesen szövik egy kellemes ebéd köré, s indulnak a tájat felfedezve tudatosan megválasztott éttermük felé.

S vannak azon szerencsések, akik így vagy úgy eljutva Balatonszőlős delejes lankáira, egy vendégmarasztaló teraszról élvezhetik mindkettőt – a Tihanyi-félsziget festői látványát madártávlatból, s mindent, amit egy jó étterem csak nyújthat.

De mitől is jó egy étterem – kérdezhetnénk, ha ajánlanunk kellene egyet. Vajon a részletekben rejlő szív vagy a hőn vágyott szakmai csillagok teszik különlegessé? A luxusdizájn, az újragondolt vidékiesség vagy az autentikus nosztalgikus upcycling? Újragondolt ételek fine dining módra a különleges alkalmakra, puszta ár-érték mérce vagy élmény-vendéglátás mindennel, ami csak belefér?

Balatonfüredtől alig tíz perces autóútra mindezen kérdésekre, s még ennél sokkal többre is választ kaphatunk.

Aki járt már erre, morfondírozik majd, hogy ez mintha a Papok Borozója volna, de valahogy más. Hiszen picit más lett. Ahogy a kék spalettás nádtetős épületen új felirat hirdeti: Picitmás. S hogy az új üzemeltetők mennyire szívükön viselik ezt a kis ékszerdobozt, az már az érkezéskor szemet szúr – szívek mindenfelé.

Napvitorlák és levendula, játszótér és szőlőlugas, prés és kemence, fűszerkert és állatsimogató… s megannyi apróság, amit úgy szívunk magunkba, mint valami eleven nosztalgiát. Csak az asztalig eljutni is élmény. S ülhetünk bent a zúzmófal és ódon gerendák alatt, régi, kicsinosított ablakkeretek és új életre kelt régi bútorok közt, vagy kint valamelyik terasz hűvösén.

Egyből átjön és lehengerel a hely filozófiája: nem azért fogsz órákat itt ülni, mert nem vesz észre a pincér. Észrevesz, és van rád ideje. Tudja, hol lesz a legjobb helyed, hogy zavartalanul élvezhesd a meghökkentő panorámát, az ebédet vagy az italodat, függetlenül attól, hogy romantikusabb az alkalom, vagy üzleti megbeszélés-e, hogy baráti összejövetel készül vagy csak egy alkoholmentes gin tonicot szeretnél, mert vezetsz, hogy gyerekekkel érkeztél vagy épp gyerekmentes békében szeretnéd élvezni kicsit a napodat. Tudja, mitől érzed magad itt otthonosan, hogy elfelejtsd kicsit azt, amiből kizökkentél, amikor megérkeztél ide.

Egyből tudni fogod, hogy ez …

… Picitmás. Megtartva az elődök által megálmodott, képviselt és méltán népszerű, nyugodt, vendégmarasztaló vendéglátás hagyományait, picit más minden, mint ahogy máshol esetleg szokás. Picit kedvesebbek a pincérek, picit jobban számítanak a részletek, picit jobban a vendég körül forog minden, picit több időt szánnak a véleményedre, picit tudatosabban, emberközpontúbban választanak neked asztalt, picit nagyobb teret adnak az aprónépnek, hogy mindenkinek élmény legyen az itt töltött idő, picit talán rövidebb az étlap, de jobban számít a minőség, picit talán drágább, viszont nagyon nem azt kapod, mint az egyszezonos, lehúzós, egyél-fizess-viszlát szemléletű helyeken.

Szeretik, ha itt vagy. És szeretni fogsz itt lenni. A napvitorlák alatt verhetetlen mákos gubát csodálva, a feltálalt ételek szemet gyönyörködtető kreációit fotózgatva, mielőtt egyáltalán hozzá mernél nyúlni, hogy a színorgiát ízorgiára váltsd. Szeretni fogsz itt lelassulni, s a kedvenc boroddal a nyugágyból a kilátásra feledkezni, felfedezni az illatos fűszernövényeket, amik itt-ott mindenféle dézsákban pöffeszkednek, vagy egyszerűen csak a függőágyban chillezve kicsit elfeledni a világot.

Érkezhetsz véletlenszerűen, felfedezve a szőlőhegyet, vagy foglalhatsz kedvenc asztalt előre, jöhetsz autóval vagy kerékpárral, gyerekkel, kutyával, egyedül vagy társasággal – itt mindenki megtalálja azt, amitől otthon érzi majd magát. A vendégközpontúság mindenre kiterjed: újdonság, hogy egyik panorámaterasz kifejezetten desszert teraszként üzemel, így kirándulók, túrázók és bringások is betérhetnek egy sütire, kávéra vagy hűs frissítőre.

Mit tud egy manufaktúra étterem?

Az étlap szezonális és igencsak láttatja magát, a pincér tudja, mi hogy készül, hiszen itt savanyítanak, szüretelnek, csíráztatnak, fermentálnak, s a környékről szerzik be a többi hozzávalót is. A kézművesség valóban mindenütt tetten érhető, mondhatni kézzel fogható: a limonádéktól az újragondolt ablakkereteken át egészen a megvásárolható apró ajándéktárgyakig.

Lehet ezt vajon fokozni?

A teraszos, panorámás balatoni helyekről azt gondolnánk, tipikusan nyári helyek – de itt ez is picit más. A közösségi oldalakat nem csupán káprázatos fotókkal tudják lenyűgözni, hanem mint megtudtuk, interaktív tematikával is készülnek az év hátralévő részére, így érdemes figyelni ezeket.

Tervben vannak különböző főzőshowk, kóstolók, de a pattogó kandalló mellé csak a hely őszi és téli varázsával is szívesen visszavárják a panoráma és művészien zseniális konyha szerelmeseit.

És mi tagadás: mindent összevetve, ha álmaid esküvői helyszínét keresed, ez egyenesen tökéletes.

S hogy megengedheted-e magadnak?

Sőt, megérdemled. Összességében azt gondoljuk, hogy aki ellátogat a Picitmás étterembe, az egy valódi élménnyel lesz gazdagabb. Egyébként itt átlagos, a környékre jellemző árak várnak – csak a körítés picit más. Az nem átlagos. S ha belegondolunk, nem is a minőségi élmény, a kedvesség vagy a szemet gyönyörködtető táj kerül sokba, hiszen az hozzáállás kérdése, mondhatjuk, ajándék. Esetleg a minőségi hozzávalók kerülnek többe, mint a sarki kockásabroszosban. S összehasonlítva más népszerű, középkategóriás balatoni éttermekkel, a Picitmásban az árak valójában talán csak egy gondolattal magasabbak. Magasabbak minél – kérdezhetnénk? Egy kiváló alapanyagokból készült ebédért fizetünk, amit szinte szentségtörésnek érzünk szétrombolni a tányéron. A lenyűgöző környezet, ahol szívesen töltünk órákat – s szívesen látnak órákig, az már egy plusz tartalom, egy önmagában is tartalmas élményprogram. És ez nyilván más jellegű, mintha a bámulatos főétel és az isteni házi limonádé árából két menüt ennénk bármelyik pavilonsoron.

Aki nem hiszi, járjon utána – az étlap az étterem közösségi oldalán elérhető, és a saját készítésű ételfotónk is pont olyan lesz majd, mintha VIP vendég elé tálalnák direkt egy ételfotózásra.

  • Asztalfoglalás : +36204301800
  • Cím: Balatonszőlős, 071 43.hrsz, 8233 (térkép ide kattintva)

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!