TOP 10 látnivaló a Balaton körül

Balatongyörök / Szépkilátó, fotó © Horváth Erika

A Balaton környékére nemcsak a strandok, fesztiválok és lazítás miatt érdemes elutazni, hanem a kiváló túraútvonalakért, természeti szépségekért, történelmi emlékekért és egyéb érdekes látnivalókért is.

Az alábbi listában összeszedtük a szerintünk legjobbakat.

1

Szigligeti vár

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

2

Szent György-hegy

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán hatalmas bazaltoszlopok találhatók. Nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával. A 415 méter magas Szent György-hegyre a kilátásért és a nem mindennapi természeti értékekért érdemes ellátogatni, illetve a hegy lábánál borútra is indulhatunk.

3

Badacsony

A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Balaton két öble közé ékelődve magasodik. A csaknem kerek hegy kerülete 11 km, észak-déli irányban kissé megnyúlt tetőrégiójának átmérője 1–1,5 km, legmagasabb pontjának tengerszint feletti magassága 437,4 m. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. A hegyről a déli parton fekvő Fonyódra, illetve Fonyód–Alsóbélatelepre látunk rá.

fotó © Csendes Dűlő Szőlőbirtok

4

Tihany

Tihany legismertebb látnivalója a Bencés apátság, ahonnan lélegzetelállító a kilátás, viszont érdemes felkeresni még a Belső-tavat, a Csúcshegy oldalában található Őslevendulást és a XI. században szerzetesek által kivésett Barátlakásokat is.

5

Zalaszántói Sztupa

A zalaszántói Béke Sztúpa a 316 méter magas Világosvár hegyre épült, Közép-Európa első buddhista szentélyeként. 30 méter magas és 24 méter széles. A sztúpák, vagyis szentélyek a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, formájuk a meditációs ülést mintázza. Az időszámításunk előtt épült sztúpák egyszerű földhalmok voltak csupán, amelyekbe Buddha relikviáit temették. A zalaszántói sztúpa is őrzi Buddha földi maradványának néhány darabját. A sztúpa a békét, boldogságot és a megvilágosodást jelképezi. Ha körbesétáljuk, vigyázzunk, hogy a sztúpa a jobb oldalunkon legyen, tehát az óra járásával megegyező irányba haladjunk.

fotó © Tóth-Mózer Szilvia

6

Balatongyörök, Szépkilátó

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. A kilátás lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár képe tudja fokozni. A 71-es főút menti pihenőhely turistainformációs ponttal (touch info), fából készült, tájba illő pihenőpadokkal, árnyékot nyújtó fenyőkkel várja a turistákat. Az egykor kápolna dombnak nevezett terület a település keleti határában található, az elmúlt években teljes felújításon esett át, autóval, biciklivel is könnyen megközelíthető, a parkolás ingyenes.

fotó © Csodálatos Balaton

7

Balatonboglár, Gömbkilátó

Egy kilátó, amiből nem lehet rendesen kilátni. A balatonboglári Gömbkilátót nem is feltétlenül a kilátásért érdemes felkeresni, hanem a különleges építészeti megoldásért. A szerkezet úgy néz ki, mint egy űrközpont. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, és most 2012 nyarára ismét látogathatóvá vált Balatonboglár jelképe.

fotó © Tuli Marianna

8

Festetics-kastély

A keszthelyi Festetics-kastély az ország leglátogatottabb kastélya. Ma múzeumként és rendezvény-központként működik. A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja. A horvátországi származású család a 17. századtól él Magyarországon, 1739-től Keszthelyen. Ekkor szerzi meg Festetics Kristóf (1696–1768) a keszthelyi birtokot és tartozékait, és az uradalmat választja birtokai központjának. Építését 1745-ben kezdték el. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették.

fotó © Csodálatos Balaton

9

Folly arborétum

A Folly arborétumot a Kisörsi-hegy különleges szub-mediterrán éghajlatú, védett területén alapította Dr. Folly Gyula. A hatalmas kertben csodálhatjuk a Balatonra néző kilátást, sétálhatunk a fenyvesek között és hallgathatjuk a madárcsicsergést. Tökéletes hétvégi stressz levezetés.

fotó © Varga Norbert

10

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!