A Vouge címlapján a tavaszi Balaton
fotó © Gilvesy Pincészet
Jöttek, és rövid gasztrotúrán bejárták az északi partot Paloznaktól a Szent György-hegyig.
Az amerikai Vogue magazin online kiadása mutatja be, hogy milyen pazar gasztrotúrára indulhat az ember ilyenkor az északi parton. Nem gyakori, hogy egy rangos külföldi magazin a Balatonnal foglalkozzon (egyelőre), néhány évvel ezelőtt a We Love Balaton kísérte a CNN újságíróját, tavaly pedig a Saveur írt cikket Somló remek fehérborairól.
Most pedig jött a Vogue. A Balatoni Gasztrotérkép kitalálója, Szauer Judit vezette végig az amerikai magazin újságíróját nyolc helyszínen. A cikk egyszerre emlékezik meg az ilyenkor is nyitva tartó remek vendéglátóhelyekről és a Balatont uraló retró és előkelően rusztikus hangulat keverékéről. Majd megállapítják, hogy persze, Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavában nagyon jó lehet fürdeni, de ide akkor is érdemes elutazni, amikor még nincs strandidő.
A túra az alábbi helyszíneket mutatja be:
- Bistro Sparhelt
- Kredenc Borbisztró
- Gilvesy Pincészet
- Laposa Pincészet
- Homola Pincészet
- Bergmann Cukrászda
- Kővirág
- Káli Art Inn
A kifejezetten pozitív hangvételű cikk kiemeli a Sparhelt szomszéd faluból szerzett idős ajtóit, amelyek provence-i hangulatot adnak a helynek, a Kredencet, mint a környék borainak szentélyét, vagy a magyar-kanadai Gilvesy Róbertet, aki a vulkanikus talajon termett bora mellett a Búzalelke Pékesség Kisapátiban sült kenyerével is megkínálja a vendégeit. (via)