Szigorú korlátozások a május 1-jei hosszú hétvégén a Balatonnál

Tolódik a hagyományos, május 1-jei szezonnyitó a Balatonnál, de már látható a fény az alagút végén.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján új rendeleteket hozott a kormány: Budapest és környékén életben maradnak az eddigi kijárási korlátozások, de a Balatonnál – fokozatosan – újraindulhat az élet május 4-től. Azonban, ha a betegek számában, vagy a fertőzés terjedésében bármilyen változás állna be, felülírhatják a szabályokat.

A május 1-jei hosszú hétvégére azonban még több balatoni település önkormányzata hirdetett szigorú korlátozási rendeleteket.

A CsodalatosBalaton.hu már beszámolt arról, hogy hat balatoni településen – Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Nemesgulács és Szigliget –  jelenleg több mint 4 ezer koronavírus által veszélyeztetett személy tartózkodik, így védelmükért közös, összehangolt, szigorú korlátozó intézkedéseket hoztak az önkormányzatok.

Alsóörsön zárva tartják hétvégente a város strandját és a parkolókat, továbbá a hét minden napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kihelyezni. Az ABC áruháznál és a parton található üzletek eladótereiben a védekezési szabályok fokozott betartására, illetve a faluközpontban vásárlás esetén a maszk viselésére kérnek mindenkit.

Balatonakaliban lezárták a strandokat és az úgynevezett levendulás lejárót. Az önkormányzati tulajdonú Strand és a Strand kemping közötti partszakaszon egyszerre maximum 3 fő tartózkodhat horgászás céljából, egymástól minimum 10 méter távolságra. A kikötő móló területén egyidejűleg hatan tartózkodhatnak. A település közigazgatási területén az üzletekbe (élelmiszer, gazda-, autós bolt, posta stb.) maszkban, ennek hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil (pld. sál) igénybevételével lehet belépni és ott tartózkodni.

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Balatonberény az önkormányzat tulajdonában levő parkolókat, közterületeket, közösségi tereket lezárja, ahol megállni, parkolni, horgászni, sétálni, tartózkodni, a játszó- és sporteszközöket használni tilos. Így zárva a sportpálya parkolója és az előtte fekvő sétány, a piactéri parkoló, a Kossuth téri parkoló és játszótér, a községi strand és annak parkolója, a Csicsergő sétány, a kísérleti partszakasz, a Henger park, és az Erdért strand.

Balatonfenyvesen lezárásra került a Központi strand, a kikötő keleti mólószára, a Fenyves-alsói strand, illetve a Csalogány strand. A lezárt területekre belépni és ott tartózkodni tilos.

Balatonföldváron a parkolók és a strandok továbbra sem nyitnak meg.

Balatonfüreden nemcsak hétvégén, hanem  – határozatlan időre – hétköznap is fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat. Zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand továbbra sem látogatható.

Balatongyörökön lezárásra került a strand, és felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ne használják a játszótereket, mert a közösségi játékok használata elősegítheti a vírus terjedését.

Balatonkenesén zárva van a Strand tér, a Vadkacsa étteremtől a Sorompó büféig terjedő szakasz, a Nádas csárda előtti parkoló, a Parti sétány parkoló része (büfésor melletti parkolók), a Fő utcai elárusító hely, a Soós-hegyi kilátó, továbbá a város közigazgatási területén található strandok, továbbá tilos a sportparkok és a játszóterek használata. A Széchenyi Park előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni este 20 óra és reggel 6 óra között nem szabad. A Parti sétány előtti vízterületen fürödni, strandolni, és a térburkolattal ellátott területen horgászni tilos. A Parti sétány térburkolat nélküli területén este 20 óra és reggel 6 óra között nem engedélyezik a horgászást. A városi tulajdonban álló közparkokban és zöldterületeken, például: Széchenyi Park, Parti sétány zöldterülete, Bakó liget, Béri Balogh Ádám tér zöldterülete stb. napozni, piknikezni, alkoholt fogyasztani, kutyát póráz nélkül sétáltatni szintén nem engedélyezett.

Balatonszepezd továbbra is zárva tartja a község strandjait, játszó tereit, a labdarúgó pályát. A sátorverés, kempingezés általános tilalma szintén érvényben van Balatonszepezd egész területén.

Balatonudvariban lezárták a Balatonudvari és Fövenyesi strandokat, valamint 8 főre korlátoztak a Fövenyesi móló területén horgászók számát.

Gyenesdiáson a játszóterek, a turisztikai látogatóhelyek, a strand, és a part nagy része van lezárva.

Hévízen nincsenek nyitva üzletek, és nem lehet a tóra, illetve a tó körüli sétányra bemenni.

Keszthelyen a veszélyhelyzetre tekintettel 2020. május 1. (péntek) 00.00 órától 2020. május 3. (vasárnap) 24.00 óráig Keszthely város közigazgatási területén belül a vasúti pálya és a Balaton tó medre közötti parti sávnak a Libás Strandtól a Városi Strand déli bejáratánál lévő parkolóig tartó szakasza, valamint a Helikon Strand és a Halászcsárda közötti zöldterületi szakasz lezárásra kerül.

Révfülöp közterületén kizárólag révfülöpi lakcím-kártyával, tartózkodási engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak a hétvégén. Ez az intézkedés az egész révfülöpi partszakaszon történő horgászatra is érvényes. A településen az átmenő forgalom a 71-es úton, Káli úton, Rétsarki úton és a kerékpár úton engedélyezett, és nem lehet megállni Révfülöp belterületén.
 A Halász utcába továbbra is csak az ott lakók és ott dolgozók hajthatnak be gépjárművel. A közterületeken a szájmaszk viselete ezen időtartam alatt mindenkinek kötelező. Tilos a közterületen bármilyen étel, még  a fagylalt is, valamint ital fogyasztása.

Siófokon is lesznek korlátozások: a hosszú hétvégén is lezárják a hajóállomást és parkolóját, a Rózsakertet, a Krúdy sétány északi (Balaton felőli) és a Petőfi sétány északi (Balaton felőli) végét és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése a közterületeken. A Jókai parkot lehet használni.

Szántódon a strandok és a játszóterek zárva vannak, illetve kötelező a maszk viselése a kereskedelmi vendéglátó üzlethelyiségben, gyógyszertárban, drogériában.

Tihanyban zárva a Sajkodi strand, a település parkolói és a játszóterek.

Vonyarcvashegyen sem látogathatók a játszóterek és a strand.

Zamárdiban a kilátó és a játszóterek lesznek zárva, más közterületi lezárás nincs. De hétvégén kötelező a közterületeken és a boltokban maszkot viselni.

Maradj Otthon és nézd ÉLŐben webkameráinkon a Balatont

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!