Ezekre a szigorú korlátozásokra számítsunk a Balatonnál

A koronavírus-járvány miatt több balatoni település nem csak a hétvégékre, hanem határozatlan időre, míg a fertőződések száma növekvő tendenciát mutat, szigorú rendeleteket hozott.

Alsóörsön zárva tartják hétvégente a város strandját és a parkolókat, továbbá a hét minden napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kihelyezni. Az ABC áruháznál és a parton található üzletek eladótereiben a védekezési szabályok fokozott betartására, illetve a faluközpontban vásárlás esetén a maszk viselésére kérnek mindenkit.

Ábrahámhegy önkormányzata arról döntött, hogy a strand, a játszóterek, a Bökk-hegyi kilátó nem látogatható. Javasolják a maszk használatát, illetve a 6-12 óra között a 65 év felettiek  folytathatnak egyéni szabadidős sporttevékenységet (séta), 12-22 között a 65 év alattiak, 22 és 6 óra között egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés nem végezhető.

Badacsonyban a főútról elágazó helyi közutak korlátozásra kerülnek, tilos azokon, illetve a közterületeken megállni. A parkolókat, strandokat, parkokat, sportpályákat, játszótereket, nyilvános illemhelyeket lezárják. Közterületen 8 és 20 óra között csak badacsonytomaji állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezők tartózkodhatnak.

Balatonakaliban lezárták a strandokat és az úgynevezett levendulás lejárót. Az önkormányzati tulajdonú Strand és a Strand kemping közötti partszakaszon egyszerre maximum 3 fő tartózkodhat horgászás céljából, egymástól minimum 10 méter távolságra. A kikötő móló területén egyidejűleg hatan tartózkodhatnak.

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Balatonberény az önkormányzat tulajdonában levő parkolókat, közterületeket, közösségi tereket lezárja, ahol megállni, parkolni, horgászni, sétálni, tartózkodni, a játszó- és sporteszközöket használni tilos. Így zárva a sportpálya parkolója és az előtte fekvő sétány, a piactéri parkoló, a Kossuth téri parkoló és játszótér, a községi strand és annak parkolója, a Csicsergő sétány, a kísérleti partszakasz, a Henger park, és az Erdész strand.

Balatonboglár polgármestere azt kérte az emberektől, hogy ne hétvégén intézzék a bevásárlást, a nyaralótulajdonosokat pedig arra, ha megérkeznek, ők se mozogjanak a közterületeken.

Balatonfenyvesen lezárásra került a Központi strand, a kikötő keleti mólószára, a Fenyves-alsói strand, illetve a Csalogány strand. A lezárt területekre belépni és ott tartózkodni tilos.

Balatonföldváron a parkolók és a strandok továbbra sem nyitnak meg.

Balatonfüreden nemcsak hétvégén, hanem  – határozatlan időre – hétköznap is fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat,. Zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand továbbra sem látogatható.

Balatongyörökön lezárásra került a strand, és felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ne használják a játszótereket, mert a közösségi játékok használata elősegítheti a vírus terjedését.

Balatonkenesén zárva van a Strand tér, a Vadkacsa étteremtől a Sorompó büféig terjedő szakasz, a Nádas csárda előtti parkoló, a Parti sétány parkoló része (büfésor melletti parkolók), a Fő utcai elárusító hely, a Soós-hegyi kilátó, továbbá a város közigazgatási területén található strandok, továbbá tilos a sportparkok és a játszóterek használata. A Széchenyi Park előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni este 20 óra és reggel 6 óra között nem szabad. A Parti sétány előtti vízterületen fürödni, strandolni, és a térburkolattal ellátott területen horgászni tilos. A Parti sétány térburkolat nélküli területén este 20 óra és reggel 6 óra között nem engedélyezik a horgászást. A városi tulajdonban álló közparkokban és zöldterületeken, például: Széchenyi Park, Parti sétány zöldterülete, Bakó liget, Béri Balogh Ádám tér zöldterülete stb. napozni, piknikezni, alkoholt fogyasztani, kutyát póráz nélkül sétáltatni szintén nem engedélyezett.

Balatonlellén nem látogathatók a strandok, az önkormányzat tulajdonában lévő parkolók és a játszóterek.

Balatonmáriafürdőn nem lehet a közterületeket és a strandokat látogatni.

A balatonvilágosi rendelet értelmében nem látogatható a Csók István sétány és a mellette fekvő park, valamint a parkoló, a Sirály köz-Fecske köz-Rigó köz és az előttük húzódó magas part területe. Szintén tilos autóval vagy gyalogosan belépni a Mészöly Géza sétányra, a Szélső utcába, a Zrínyi utcai strandra, a Csokonai utcai szabadstrandra, a Dózsa György úti sportpályára, illetve a település összes játszóterére, kondi parkjába.

Balatonszárszó strandjait és a játszótereket visszavonásig zárva tartják, a hétvégén tilos a belépés és tartózkodás a Tóparti parkban, az Óratéren, a szökőkút körüli téren, és a központi strand előtti parkolóban.

Balatonszepezd továbbra is zárva tartja a község strandjait, játszó tereit, a labdarúgó pályát. A sátorverés, kempingezés általános tilalma szintén érvényben van Balatonszepezd egész területén.

Balatonudvariban lezárták a Balatonudvari és Fövenyesi strandokat, valamint 8 főre korlátoztak a Fövenyesi móló területén horgászók számát.

Gyenesdiáson a játszóterek, a turisztikai látogatóhelyek, a strand, és a part nagy része van lezárva.

Hévízen nincsenek nyitva üzletek, és nem lehet a tóra, illetve a tó körüli sétányra bemenni.

Keszthelyen rendeletben tiltották meg a játszóterek és a kültéri sporteszközök használatát, és péntektől a Balaton-partot is lezárják, sőt a terület minden hétvégén zárva marad, míg tart a vészhelyzet.

Révfülöp közterületén kizárólag révfülöpi lakcím-kártyával, tartózkodási engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak 2020. április 25-én 00-órától 2020. április 26-án 24 óráig. Ez az intézkedés az egész révfülöpi partszakaszon történő horgászatra is érvényes. A településen az átmenő forgalom a 71-es úton, Káli úton, Rétsarki úton és a kerékpár úton engedélyezett, és nem lehet megállni Révfülöp belterületén.
A Halász utcába továbbra is csak az ott lakók és ott dolgozók hajthatnak be gépjárművel. A közterületeken a szájmaszk viselete ezen időtartam alatt mindenkinek kötelező. Tilos a közterületen bármilyen étel, még  a fagylalt is, valamint ital fogyasztása.

Siófokon is lesznek korlátozások, a hajóállomás nagy parkolója, a Rózsakert, az Isztria sétány és a Balaton közti zöld terület a tiltott. Viszont a Jókai parkot használhatják a városlakók.

Szántódon a strandok és a játszóterek zárva vannak, illetve kötelező a maszk viselése a kereskedelmi vendéglátó üzlethelyiségben, gyógyszertárban, drogériában.

Szigligeten nem látogatható a strand, a vár, a kiállítóterek, az Óvár és a játszóterek, a kikötőt csak a horgászok használhatják. Az egy időben a személyhajó kikötőben tartózkodó horgászok száma összesen 6 fő lehet.

Tihanyban le van zárva a Sajkodi strand, lezárták a település parkolóit, köztük a művésztelep feletti és a Levendulaház melletti parkolót, továbbá a játszótereket.

Vonyarcvashegyen sem látogathatók a játszóterek és a strand.

Veszprémben tilos a tartózkodás a városi népszerű kirándulóhelyeken, továbbra is tilos tartózkodni a játszótereken és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket, padokat, sportpályákat. Kizárólag a területen való áthaladás céljából lehet tartózkodni a közterületeken. A dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével – egyszerre csak egy személy tartózkodhat vásárlás céljából, a termék átvétele és a vételár megfizetése időtartamára. A dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó helyiségek és minden üzlethelyiség előtti várakozás csak az egyesével és egymástól legalább 2 méter távolság megtartásával lehetséges.

Zamárdiban a kilátó és a játszóterek lesznek zárva, más közterületi lezárás nincs. De hétvégén kötelező a közterületeken és a boltokban maszkot viselni.

Maradj Otthon és nézd ÉLŐben webkameráinkon a Balatont:

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!