Szigorú korlátozások lesznek hétvégén a legtöbb balatoni településen

A Kormány ismét felhatalmazást adott az önkormányzatoknak, hogy a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapítsanak meg 2020. április 18. (szombat) 00.00 órától 2020. április 19. (vasárnap) 24.00 óráig terjedő időtartamra.

A CsodalatosBalaton.hu már beszámolt arról, hogy Lombár Gábor, a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke, Balatonfenyves polgármestere azt javasolta a balatoni települések vezetőinek, hogy ahol feloldották, ott is hozzák vissza a húsvétra bevezetett lezárásokat addig, ameddig a fertőződések száma növekvő tendenciát mutat az országban.

Az alábbi településeken számíthatunk korlátozásokra a hétvégén:

Alsóörsön zárva tartják hétvégente a város strandját és a parkolókat, továbbá a hét minden napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kihelyezni, az üzletekben pedig a forgalom várható növekedése miatt a védekezési szabályok fokozott betartására kérnek mindenkit.

Ábrahámhegy önkormányzata arról döntött, hogy a strand, a játszóterek, a Bökk-hegyi kilátó nem látogatható. Javasolják a maszk használatát, illetve a 6-12 óra között a 65 év felettiek  folytathatnak egyéni szabadidős sporttevékenységet (séta), 12-22 között a 65 év alattiak, 22 és 6 óra között egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés nem végezhető.

Balatonfüreden nemcsak hétvégén, hanem  – határozatlan időre – hétköznap is fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat,. Zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand továbbra sem látogatható.

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Balatonfenyvesen a veszélyhelyzet fennállása alatt 2020. április 17-től lezárásra kerül a Központi strand, a kikötő keleti mólószára, a Fenyves-alsói strand, illetve a Csalogány strand. A lezárt területekre belépni és ott tartózkodni tilos.

Badacsonyban a főútról elágazó helyi közutak korlátozásra kerülnek, tilos azokon, illetve a közterületeken megállni. A parkolókat, strandokat, parkokat, sportpályákat, játszótereket, nyilvános illemhelyeket lezárják. Közterületen 8 és 20 óra között csak badacsonytomaji állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezők tartózkodhatnak.

Balatonföldváron a parkolók és a strandok továbbra sem nyitnak meg.

Balatongyörökön lezárásra került a strand, és felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ne használják a játszótereket, mert a közösségi játékok használata elősegítheti a vírus terjedését.

Balatonszárszó strandjait és a játszótereket visszavonásig zárva tartják.

Balatonlellén 2020. április 18. (szombat) 00.00 órától 2020. április 19. (vasárnap) 24.00 óráig nem látogathatók a strandok, az önkormányzat tulajdonában lévő parkolók és a játszóterek.

Balatonbogláron április 18-19-én lezárják a szabadstrandokat,  Várdomb-Parkerdőt, a Szent Erzsébet parkot és Temető-dombot, és a város valamennyi parkolóját.

Balatonberény április 18-19-re az önkormányzat tulajdonában levő parkolókat, közterületeket, közösségi tereket lezárja, ahol megállni, parkolni, horgászni, sétálni, tartózkodni, a játszó- és sporteszközöket használni tilos. Így zárva a sportpálya parkolója és az előtte fekvő sétány, a piactéri parkoló, a Kossuth téri parkoló és játszótér, a községi strand és annak parkolója, a Csicsergő sétány, a kísérleti partszakasz, a Henger park, és az Erdész strand.

Hévízen nincsenek nyitva üzletek, és nem lehet a tóra, illetve a tó körüli sétányra bemenni.

Gyenesdiáson a játszóterek, a turisztikai látogatóhelyek, a strand, és a part nagy része van lezárva.

Keszthelyen rendeletben tiltották meg a játszóterek és a kültéri sporteszközök használatát, és péntektől a Balaton-partot is lezárják, sőt a terület minden hétvégén zárva marad, míg tart a vészhelyzet.

Révfülöp közterületén kizárólag révfülöpi lakcím-kártyával, tartózkodási engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak 2020. április 18-án 00-órától 2020. április 19-én 24 óráig. Ez az intézkedés az egész révfülöpi partszakaszon történő horgászatra is érvényes. A településen az átmenő forgalom a 71-es úton, Káli úton, Rétsarki úton és a kerékpár úton engedélyezett, és nem lehet megállni Révfülöp belterületén.
A Halász utcába továbbra is csak az ott lakók és ott dolgozók hajthatnak be gépjárművel. A közterületeken a szájmaszk viselete ezen időtartam alatt mindenkinek kötelező. Tilos a közterületen bármilyen étel, még  a fagylalt is, valamint ital fogyasztása.

Siófokon az üzletek – kivéve a vendéglátó egységek – nyitva tarthatnak, a hajóállomást szombat nulla órától ismét lezárják a gyalogos- és az autósforgalom elől, valamint a parkolót, a mólót, a Rózsakertet, és a Petőfi sétányt. Így az Isztria sétány-Kinizsi utca-Batthyány utca által határolt területre csak az ott lakók, illetve igazolhatóan tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be. A maszk viselése a Siófok város önkormányzata tulajdonában lévő közterületeken tartózkodók, és a tömegközlekedési eszközökön utazók számára kötelező. Ez alól kivételt képeznek az egyéni sportolási tevékenységet végzők, annak időtartama alatt.

Szántódon a strandok és a játszóterek zárva vannak.

Tihanyban le van zárva a Sajkodi strand, lezárták a település parkolóit, köztük a művésztelep feletti és a Levendulaház melletti parkolót, továbbá a játszótereket.

Vonyarcvashegyen sem látogathatók a játszóterek és a strand.

Veszprémben tilos a tartózkodás a városi népszerű kirándulóhelyeken, továbbra is tilos tartózkodni a játszótereken és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket, padokat, sportpályákat. Kizárólag a területen való áthaladás céljából lehet tartózkodni a közterületeken. A dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével – egyszerre csak egy személy tartózkodhat vásárlás céljából, a termék átvétele és a vételár megfizetése időtartamára. A dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó helyiségek és minden üzlethelyiség előtti várakozás csak az egyesével és egymástól legalább 2 méter távolság megtartásával lehetséges.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!