Szigliget erőssége, a kalandos történetű balatoni vár

A Szigligeti vár hosszú időn át dacolt az ellenséges erőkkel, ám sem a magyarok, sem a törökök nem tudták elfoglalni.

A döntő csapást, sok más hegytetőn magasodó várhoz hasonlóan, egy villámcsapás mérte az erődítményre.

A vár története a 13. század első felében kezdődött, mikor Szigliget Kalián zalai ispán kezére került, majd visszaszállt a királyra, aki azt 1259-ben, a zalai ispánsággal együtt fiának, István ifjabb királynak adományozta. Egy évvel később azonban újabb gazdája akadt Szigligetnek. lV. Béla a tatárjárás szörnyű pusztításai után elhatározta, hogy szerte az országban kővárakat épített, mert csak ezek foghatják fel egy hasonló támadás erejét.

Az oszmán hódítók elleni harc idején jó darabig a legendás hírű Török Bálint volt a várúr. A Balaton vidékén rohamosan előrenyomuló török hódítókkal szemben Szigliget is a végvárrendszer részévé vált. Egyike azon kevés várainknak, amelyet a törököknek sohasem sikerült elfoglalniuk. Rendíthetetlen katonái 150 éven keresztül hősiesen védelmezték az erődítményt.

De felette is eljárt az idő, hiszen a 16. században már elavultnak számított: nem esett bele a fontosabb hadjáratok útvonalába, ezért elmaradt a korszerűsítése is. Végül, mint oly sok, hegycsúcson emelkedő középkori várét, Szigliget végzetét is egy villámcsapás okozta, amely felrobbantotta az egyik toronyban őrzött puskaporos készletet, és a tűzben leégtek a vár épületei.

A török hódoltság után elvesztette harcászati jelentőségét, 1702-ben pedig I. Lipót császár más várakkal együtt ezt is leromboltatta, így a Rákóczi-szabadságharc idején már használhatatlan volt. A köveket a környék lakossága elhordta. és építkezésekhez használta.

A vár állagmegóvása és restaurálása változó intenzitással már a 20. század eleje óta folyik, ám az utóbbi években új lendületet vett: több épületrész is visszakapta a tetejét és eredeti berendezésének másolatát.

A várból fantasztikus a kilátás: a Balaton partja kicsit odébb van, és Szigliget másik hegye is beletakar a tó látképébe, de elég széles sávban láthatjuk a víztükröt. A másik irányba feltűnnek a tanúhegyek és a Keszthelyi-hegység magaslatai is.

A vár egész évben látogatható, a hét minden napján. Júliusban és augusztusban 8-20 óráig.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!