Rabul ejtő kápolnák a balatoni tanúhegyek ölelésében, a Szent György-hegynél

Ha a Balaton-felvidékre gondolunk, elsőként biztos, hogy az évmilliókról tanúskodó hegyek jutnak eszünkbe.

Ez így is van rendjén, de ne felejtsük, hogy a Balaton környéke évezredek óta lakott hely, s a messze nyúló történelem nyomait ma is álló szakrális helyek őrzik.

Most olyan kápolnákat mutatunk be, melyek között akad a régmúltat idéző, vagy még 100 éves történelmet sem felölelő építmény, de mindegyiknek egyedi hangulatot és parádés hátteret nyújt a Balaton felvidéke.

A háttérben Csobánc, előtte Kisapáti.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Főképünkön a Szent György-hegy Ify-kápolnája látható, melyet az 1950-es években Ify Lajos Fonyód egykori plébánosa építette a családja Szent György-hegyi birtokára, s Emmausnak nevezett el. Önkéntes remeteéletet élt itt, bár teljesen nem szigetelődött el a külvilágtól, hiszen időnként zarándokokat fogadott, szentmiséket tartott. A pap 1967-ben hunyt el, egykori menedékhelye sajnos mára az enyészeté lett.

Szent Kereszt-kápolna

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A Szent György-hegy keleti oldalán, a Kisapáti felett álló Szent Kereszt-kápolnát a 13. század első felében építették. A templom egyenes szentélyzáródású, apró résablakokkal rendelkező, torony nélküli falusi templom volt, mely a török korban rommá vált. Később, a 18. században felújították, ám a 19. századtól pusztulni hagyták. A romot 1958-ban feltárták, renoválták, lefedték.

Lengyel-kápolna

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A Szent György- hegy délnyugati oldalán, Hegymagas településen 215 méter magason áll a Lengyel-kápolna, melyet a Boldogságos Szűz tiszteletére emelték az 1760-as években.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A barokk stílusú templom méretű Lengyel-kápolna berendezése a csodával határos módon átvészelte a történelem viharait. Fából faragott, barokk-rokokó oltára van, melyen Szent István, Szent László és Szűz Mária szobrai láthatók. Az orgonakarzat mellvédjét bibliai jelenetek festményei díszítik.

Páduai Szent Antal-kápolna

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Raposka szőlőhegyén 1756-ban épült a kápolna, melyet jó negyed százada már, hogy felújították. Oltárán Szűz Mária és Szent József fogja közre Szent Antalt, aki a karján tartja Jézuskát. Kerek szentélyformájával, egymásba csúszott robusztus tömegeivel, élénk sárga színével jókedvet sugároz magából.

Diska-kápolna

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Kisapátiban, a Diska-dűlőn áll a Páduai Szent Antal-kápolna, amely a Veszprémi Érseki Levéltár egy feljegyzése szerint 1756-ban épült, és egykor a tapolcai plébániához tartozott. A késő barokk, dongaboltozatos előcsarnokú, félköríves és boltozott szentélyű kis épületet a szőlőhegyi birtokosok emelték.

Szent Donát-kápolna

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

A Szent György-hegy északi oldalán áll a görbefalú Szent Donát kápolnát 1811-ben emelték.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!