Kovagoors-Nadtetos-Paraszthaz-Felujitas-Balaton-Felvidek-CsodalatosBalaton5

Hagyományörző nádtetős házfelújítás a Balaton-felvidéken

Csodás parasztház, amely minden porcikájában őrzi a hagyományt, ilyen amikor felsejlik a múlt minden szépsége.

Jó ideje divat városi értelmiségi körökben Balaton-közeli településen falusi házat venni. Két eset van: vagy tetőtér-beépítéssel, hatalmas ablakokkal reprezentativ nyaralóvá alakítják, vagy ragaszkodva az eredeti állapothoz, megkísérlik otthon érezni magukat a számukra szokatlan skanzenben.

Kővágóörs, Jókai u. 18.

Kerner Gábor írása és fotói

Az épület Kővágóörs történeti településszerkezetében a Főszegen található, műemlék.

A helybéliek Katus néni házaként emlegették. Katus nénit magam is ismertem akkor, amikor még lakta a romos épületet és használta a benne lévő lapos kemencét. Hol az első szobát használta, hol pedig a hátsót. Az mindig attól függött, hogy éppen melyik helyiség fölött volt nádtető. A provizórikus nádpótlások után Katus néni meghalt és az épületet megvásárolták nyaraló céljára.

A ház 18. századi, többször átépítették, de még romos állapotában is őrizte a korai állapotokat.

Külön érdekessége a kőből rakott macskalépcső, mely valószínű az első lehetett a faluban és az összes többi ettől a háztól eredeztethető, igaz azokat már téglából falazták. Az épület rendkívül rossz állapotban volt, délnyugati hosszfala ki akart dőlni, a tető hiányos volt.

A tervezés és kivitelezés előtt a statikus azt mondta, hogy le kell az épület jó részét bontani és újra kell építeni.

Én meg azt mondtam, hogy nem, mert tartozunk a megőrzéssel Katus néninek és a műemléknek is. A tervezési koncepció az volt, hogy lehetőleg az új funkciót a meglévő terek felhasználásával alakítsuk ki. Így is történt, minimális változtatásokkal sikerült a belső értékeket megmenteni.

A kivitelezés során először a kritikus homlokzatot végig kidúcoltuk.

A tetőszerkezet elbontását követően rejtett koszorúval, fércelve, varrva, tüskézve sikerült stabilizálni a szerkezetet, így az megmaradt az eredeti íves nyílásokkal és vakolat architektúrával együtt.

A homlokzatokat és a vakolatarchitektúrát helyreállítottuk és a falkutatás eredményei alapján az egész házat fehérre meszeltük.

Az épület első részébe lakó funkciók kerültek.

A hátsó részébe a volt istálló helyére pedig vendégszoba galériával.

A tetőt náddal fedtük és a hátsó traktusnál két íves tetőablakot helyeztünk el. Stabilizáltuk a szabadkéményt, a kemencét viszont el kellett bontani részben az állaga részben pedig a jobb használhatóság miatt.

Az épület felújításával példát szerettem volna mutatni, hogy olyan épületek is megmenthetők, amelyekre néhány specialista már kimondaná, hogy bontandó!

Az épület helyreállításával sikerült megőrizni Kővágóörs – Felszeg archaikus utcaképét.

A telekre hagyományos technológiával (ramonád) építettünk még egy földi pincét, mely típusú pince a környékbeli portákon elterjedt volt.

Az új tulajdonosok az épületet rendben karban tartják és használják.

Katus néni nyugodtan tekinthet a portájára…

Summary
Hagyományörző, varázslatos nádtetős házfelújítás a Balaton-felvidéken
Article Name
Hagyományörző, varázslatos nádtetős házfelújítás a Balaton-felvidéken
Description
A 18. századi műemlék épület Kővágóörs történeti településszerkezetében Főszegen található. A helybéliek Katus néni házaként emlegették.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!