Keszthelyi Karnevál: február 10-én több mint 300 jelmezes űzi el a telet a Balatonnál

A két világháború között Keszthelyen pezsgő élet volt farsang idején, egymást értek a bálok és mulatságok, ezt eleveníti fel több mint húsz éve a Keszthelyi Városi Karnevál.

2024-ben huszonharmadik alkalommal bújnak jelmezbe Keszthely és a környék lakói, hogy a térség egyik legkedveltebb és legvidámabb rendezvényén űzzék el a telet és köszöntsék a tavaszt.

A Keszthelyi Városi Karnevált a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete hívta életre és szervezi azóta is töretlenül.

Dévényiné Balogh Gyöngyi, az egyesület elnöke a CsodalatosBalaton.hu megkeresésére elmondta: a farsangi rendezvény idén a hagyományos menetrend szerint zajlik, céljuk továbbra is az, hogy minél látványosabb és jó hangos legyen a városi karnevál.

Folyamatosan érkeznek a nevezések, s nem csak a városból és környékről, hanem külföldről is: Németországból egy nagy létszámú csoport regisztrált már a maskarás felvonulásra.

Az elnök asszony hozzátette: az előző évek tapasztalatai alapján 350 jelmezesre számítanak, nevezni február 9-ig lehet a keszthelyi Tourinform irodában.

De nézzük a menetrendet:

Február 10-én fél kettőtől gyülekeznek a Festetics-kastély város felőli főkapujánál a maskarások, és 14 órakor, a hercegi pár vezetésével indul a jelmezesek menete a Fő térre. 2024-ben Bánhegyi Renáta és Horváth Tamás önkormányzati képviselők öltik magukra a hercegi pár jelmezét.

A maskarások a nézelődőkkel zsúfolásig teli sétálóutcán, a Goldmark Művelődési Központ előtt megállnak, hogy a zsűri megszemlélhesse a jelmezeket. A zsűri tagjai között szerepel Manninger Jenő polgármester, a rendezvény fővédnöke, a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja elnöke, Farkas Dezső, valamint intézményvezetők, s természetesen a Balatoni Borbarát Hölgyek képviselői is.

A főtérre érkezve, az ott felállított színpadon a maskarások rövid produkcióval mutatkoznak be, majd kiosztásra kerülnek a díjak. Azok sem maradnak ajándék nélkül, akik nem a legjobbak között végeznek, hiszen minden beöltözött díjat kap.

A jelmezesek bemutatkozása alatt, valamint a zsűri döntéséig a Fő téri 100 négyzetméteres rendezvénysátorba várják a gyermekeket és a család többi tagját, ahol a Varázshangok Játszóház biztosít programot. Idén is megvendégelik a szereplőket fánkkal, forró teával, zsíros kenyérrel, a felnőtteket forralt borral.

Nem maradnak el a keszthelyi karnevál ikonikus maskarásai, mint az óriás sárkány, illetve a százlábú sem. A korábbi évekhez hasonlóan gólyalábasok, fúvós együttes, a Darida Táncegyüttes, Tüsi Bohóc valamint a Boombatucada teszi még élménydúsabbá a napot. Egy feldíszített, zenélő cabrió is a menet része lesz.

A felvonulás idén is előzetes regisztrációhoz kötött, a keszthelyi Tourinform irodában lehet jelentkezni február 9-én estéig. A regisztráció során kapott sorszámnak fontos jelentősége van, ugyanis ez lesz a pozíciójuk a felvonulók között és a színpadi produkciók során is.

Információk:

  • A felvonulókat legkésőbb 13.30-ig várják a Festetics Kastély bejáratánál.
  • A színpadon maximum 2-3 perces műsorra lesz lehetőség a hidegre való tekintettel.
  • Fűtött sátorban gyermekprogramokkal várják a gyermekeket.
  • Minden regisztrált jelmezes ajándékot kap.
  • A felvonulókat a Fő téren forró ital, fánk, zsíros kenyér várja.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!