Így viseld el a hőséget a Balatonnál, adunk néhány tippet

Tombol a nyár, a hőmérő higanyszála egyre csak kúszik és kúszik felfele, életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás.

Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra kérte az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Fogyasszunk sok alkoholmentes, s lehetőleg nem cukros folyadékot, ne együnk zsíros ételeket, használjunk naptejet, öltözzünk szellőző ruhákba és ne hagyjuk gyerekünket és/vagy állatunkat parkoló kocsiban.

Érdemes hát a tikkasztó hőségben egy hűvös helyet keresni, így összegyűjtöttünk pár ötletet.

Ereszkedj a föld alá, egy barlangba

A hőség elől mindig jó ötlet egy hűvös barlangtúra, ahol ebben a kánikulában is 20 fok alatti a hőmérséklet, s különleges élményt is nyújt. A cseppkövek vagy mészfalak látványa olyan, mintha egy másik bolygón járnánk, a föld alatt csónakázni pedig életre szóló kaland. Szakképzett vezetők kíséretében bejárhatjuk a Csodabogyós-barlangot, illetve a Déli-Bakonyban nyíló Szentgáli-kőlikat. Vannak olyan barlangok, ahova életkortól és állóképességtől függetlenül bárki ellátogathat: ilyen a különleges élményt nyújtó, részben csónakkal bejárható Tapolcai-tavasbarlang, és a Balatonfüred határában nyíló Lóczy-barlang.

fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Strandoljunk, de okosan

Nem is lehetne jobb a hőségben, mint megmártózni a Balaton selymes vizében. Ám figyeljünk oda: a tikkasztó napokon hajlamosak vagyunk felhevült testtel beugrani a vízbe, ami ugyanúgy megterhelheti a szervezetünket, mint a hőség. A balatoni fizetős és szabadstrandok túlnyomó többségében kellemes árnyat adó fák, napvitorlák teszik elviselhetőbbé a hőséget, de a legjobb, ha a strandolást délelőttre és/vagy 15 óra utánra időzítjük, amikor kellemesen süt a nap, de nem a legforróbb időszakban vagyunk.

Kiránduljunk, de tervezzük meg előre

Szikrázó napsütésben – sokan úgy gondolják – vétek túracipőbe bújva, teletömött hátizsákot cipelve túrára indulni, pedig higgyétek el, a Balaton menti erdőkben élmény minden méter megtétele. Azt nem ígérhetjük, hogy a túra során nem kandikál be a napsugár a lombkoronák között, de az izzadságcseppekért kárpótol majd a látvány, az illatorgia, az ismeretlen felfedezése. Azonban figyeljünk oda az időzítésre, a tervezett távra, s tartsunk sok pihenőt. Ha közben készítettetek fotókat, akkor töltsétek fel a Csodálatos Balaton hivatalos Facebook csoportunkba.

Állatpark, kalandpark

Zalaszabaron a Kis-Balaton mellett lévő Zobori Élménypark kihagyhatatlan program legyen szó bármilyen időjárásról, ahova a kalandpark nemrég bemutatott saját appjában már online is lehet jegyet venni.

A balatoni állatkertek, vadasparkok felkeresése remek program, van, ahol egzotikus állatokkal, van, ahol őshonos magyar fajtákkal ismerkedhetünk meg és szerezhetünk róluk minél több információt. Listánkat a mesés, keszthelyi Festetics-kastély parkjában fekvő Madárparkkal kezdjük, ahol különböző ludak, pávák, fácánok, foglyok, fürjek, selyem baromfik, hattyúk valamint récék életébe leshetünk bele. A kápolnapusztai Bivalyrezervátumot se hagyjuk ki, ha a Kis-Balaton környékén járunk. Minden évben újdonságokkal rukkol elő a Veszprémi Állatkert, de érdemes ellátogatni a balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkertbe is. 

Múzeum? Hát miért ne!

A nyári meleg legfőképp a szabadtérre csábít bennünket, de a nap legforróbb óráiban is érdemes betérni egy múzeumba. Na, nem csak azért, mert sok kiállítótér eleve klimatizált, hanem mindazért a sok, lenyűgöző tárlatért, melyek segítségével jobban megismerhetjük a mindenki által kedvelt magyar tengert. Szinte kihagyhatatlan a keszthelyi Festetics-kastély meglátogatása, vagy a Balatoni Múzeum kiállításának megtekintése. Még megannyi múzeum és tájház várja a látogatókat a Balaton környékén, érdemes ezeket felkeresni.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!