Híd a Séd-patak felett a balatonföldvári Kvassay sétányon

A monumentális Kőröshegyi völgyhíd is átível e kis patak felett.

Balatonföldváron, a Kvassay sétány részeként is van egy pici híd, amely átvezet a patak egyik oldaláról a másikra. Bár ez méreteiben és funkciójában nem összehasonlítható a völgyhíddal, de kedves színfoltja az 1200 méter hosszú korzónak.

A Dél-Balaton egyik legvonzóbb települése, Balatonföldvár a Dunántúl szívében, a Somogyi-dombság északi peremén fekszik, melynek változatos felszínét a Balatonföldvár-Andocs-i hegyhát, Kőröshegy-Kapoly-pusztai völgy és a kőröshegyi Séd környékén kialakult lápos vidék alkotja.

A város két természetes vize a Balaton, és az őt tápláló Séd. A Séd-patak a Kőröshegy-Pusztaszemesi völgynél ered. Amikor a patak Kőröshegy és Balatonföldvár közötti szakaszán a harmadik vízimalom is megépült, valószínűleg a víz duzzasztása következtében az árok vize eredeti medrét elhagyva ÉNY-i irányba fordult, és a mai halastó területén keresztül jutott a Balatonba. A vízgyűjtő területe 36,8 négyzetkilométer, vízhozamának éves átlaga 0,08 m3/sec, vízminősége nem jó.

Mivel a Séd köti össze a halastavat és a Balatont, így növény- és állatvilága szervesen kapcsolódik mindkettőhöz. Egykor csodálatos jegenyesor övezte a Malom-árok két oldalát. Partját keskenylevelű gyékény szegélyezi, tavasszal a partot a réti boglárka díszíti.

A patak városon keresztülfolyó szakaszának igen kicsi az esése, ezért a belterületi medenceszakaszon a víz elalgásodik, megjelenik az apró békalencse. Megfigyelhetünk még vízisiklót és mocsári teknőst is. Fácán, függőcinege, tőkésréce is feltűnik a patak parton, ahogy a vízicickány és a pézsmapocok is.

A Séd-patak melletti templompark nem csak növényzete miatt kelti fel a figyelmet, hanem az épített örökségei miatt is. Itt látható többek között Seregi József Balaton című carrarai márványból készült alkotása, valamint a vörös homokkőből épült római katolikus templom.

Az 1200 méter hosszú Kvassay sétány a Séd-patak felett átívelő kis hídon vezet a kikötő mólójához

A korzó nevét Kvassay Jenőről, az Országos Vízépítési Igazgatóság alapítójáról kapta.

Kvassay Balatonföldvár lelkes fejlesztője is volt: a sétány is az ő ötlete alapján készült.

Nézd ÉLŐben a Balatont webkameráinkon:

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!