Somogyország kincse, a balatonföldvári Kvassay sétány

A hajóállomás épületétől induló, több mint 1 kilométer, pontosan 1200 méter hosszú Kvassay sétány nem csak Balatonföldvár dísze, hanem bizton állíthatjuk, hogy a déli part egyik legszebb sétaútja.

A település fekvéséből származó előnyöket már az ókor népei is kihasználták: a nevében is szereplő erődítmény a keltákhoz köthető, akik Szántód-Szalacska útvonal mentén földvárat emeltek. Az első írásos említése a 11. századból származik, majd egy 1358-ból. A 17-19. században Földvár-puszta néven jelzik a térképeken a területet.

Fénykora a 19. század végén kezdődött: a gróf Széchényi család megalapította a fürdőtelepet, melyet 1896-ban hivatalos is megnyitottak. Ekkorra már negyven pompás villa díszelgett a településen, és az arisztokraták, a magas hivatali és katonai körökben mozgók kedvelt üdülőhelyeként tartották számon.

A tudós- és művészvilág képviselői közül rendszeresen itt töltötte nyarait Kandó Kálmán, Ránki György, Németh László, Szabó Lőrinc, Bajor Gizi, Rákosi Szidi, Rákosi Viktor és Jenő.

A második világháborút követően az államosított villák, szállók mellett gombamód épültek a vállalati és magánüdülők, az új szállodák, idegenforgalmi létesítmények. 1948-ban vált ki Kőröshegy anyatelepülésből és lett önálló község. 1985-ben nagyközségi rangra emelkedett. A látványosan fejlődő település 1992-ben kapott városi rangot.

A mintegy 70 hektárnyi, szépen gondozott zöldterülete, a virágos utcái, a régiekhez harmonikusan illeszkedő modern épületei miatt az egyik legkellemesebb nyaraló hely a Balaton mellett, melyhez a sekély vízállás csak plusz pontot ad a kisgyermekes családok körében.

A balatoni települések között szinte egyedülálló, hogy több mint egy kilométer hosszan korzó vezet a part mentén. És nem is akármilyen!

Kvassay sétány 2020 márciusában, fotó © Csodálatos Balaton

A Kvassay sétány számos látnivalót fűz láncba.

A villák sorát, a fantasztikus panorámát és köztéri alkotásokat, valamint a 19. század végén ültetett, megyei védelem alatt álló platánfák glédáját.

A sétányt Kvassay Jenőről, az Országos Vízépítési Igazgatóság alapítójáról nevezték el, aki Balatonföldvár lelkes fejlesztője volt. A Balaton tudományos kutatása, a vízszabályozás és a balatoni kikötők építése terén kifejtett munkássága tette híressé Somogyban. Az ő elgondolásával létesült a sétány is.

Nézd ÉLŐben a Balatont webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!