Aranyozott ezüstkincsek kerültek vissza a keszthelyi kastélyba

A 12 tányért és 12 kelyhet, valamint 9 kisebb kelyhet a bécsi Dorotheum tavaly decemberi árverésén több mint hatmillió forintért vásárolta meg az állam, s kölcsön formájában adta át a Helikon Kastélymúzeumnak.

Az átadás alkalmából sajtótájékoztatót tartottak 2019. április 3-án a Festetics-kastélyban.

A tízszögű, aranyozott ezüsttányérok átmérője 28,5 cm, összsúlyuk mintegy 10 kg. Wilhelm Schwegerlre utaló WS mesterjegy látható rajtuk, illetve 1796-os régi bécsi fémjel.

A kelyhek közül 15 db fedeles, 6 fedél nélküli, melyeken gravírozott címer látható F monogrammal és grófi koronával, valamint a Festeticsek címerállataival, a daruval és a két oroszlánnal.

A poharak magassága 13,5 cm, illetve 14 cm, a fedél nélkülieké 10 cm. Összsúlyuk megközelíti az öt kilogrammot.

A mesterjegy az egyik poháron WS ( Wilhelm Schwegerl), a régi bécsi fémjel 1796-os, mint a tányérokon. A többi darab esetében pedig AK, azaz Anton Köll jegye, látható, és 1817-es régi bécsi fémjel.

Anton Köll 1817-ben Festetics I. György gróf megbízásából bővítette ki a grófi asztaliezüst-készletet.

Az első bizonyítható Festetics-asztaliezüst megrendelés 1796-ban történt, amikor a bécsi ezüstműves Wilhelm Schwegerl dolgozott a grófnak.


Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: “egy nemzet akkor képes nemzetként megmaradni, ha képes megbecsülni saját múltját, saját történelmét, de mindezt úgy teszi, hogy a múltat, a történelmet nem zárja vitrinbe, hanem úgy tekint rá mint kis mozaikdarabokra, amelyekből képes felépíteni a jelent, és a jelennek az alapjaiból pedig képes felépíteni a jövőt.

Hozzátette: nem kell ahhoz történésznek lenni, hogy egy kastélyba belépve vagy egy épületre tekintve érezzük a hangulatát, az adott kor szellemét. Ezért is nagy jelentőségű a kastélyok, várak felújítása, hiszen ezeknek az épületeknek “lelkük van”, hidat jelentenek a múlt és a jövő között, és úgy kell élettel megtölteni őket, hogy a következő generációk is lássák, egy országnak, egy nemzetnek milyen irányba kell továbblépnie – fogalmazott az államtitkár.

Tuzson Bence felidézte, hogy az 1700-as évektől Keszthely története összefonódik a Festeticsekkel. A második világháborút követően az épületegyüttes műkincseinek jelentős részét elveszítette.

Egy 1942-es leltár szerint külön ezüstkamrája is volt a kincseknek, amelyek most mint “Keszthely Seuso-kincsei” kerültek vissza.

A háromszor 12 darabos készletből a tányérok és a nagyobb kelyhek sora hiánytalan, a kisebbekből azonban csak 9 szerepelt az árverésen. Ezt követően került elő a tizedik kisebb kehely Ausztriában egy családnál, a kormány pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a még hiányzó két darab is visszakerüljön Keszthelyre – emelte ki az államtitkár.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: a 12 tányért és 12 kelyhet, valamint 9 kisebb kelyhet a bécsi Dorotheum tavalyi árverésén kikiáltási áron, több mint hatmillió forintért vásárolta meg a magyar állam. Jelezte azt is, hogy a kormány a műtárgyvásárlási programja keretében évente 200 millió forintból – szakértők bevonásával – tud visszavásárolni műtárgyakat, amelyek szisztematikus kutatómunkával vagy akár váratlanul kerülnek elő.

Manninger Jenő, a térség országgyűlései képviselője arról beszélt, hogy a régió számára rendkívül fontos a Festetics-örökség, amely a magyar kultúrának is jelentős része. A kastély pedig kiemelkedő darabja a magyar kulturális örökségnek és egyben jelentős turisztikai célpontja is a Balaton térségének.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója említést tett arról, hogy 2016-ban egy hárommilliárd forintos fejlesztési ciklus zárult le, most pedig egy csaknem kilencmilliárdos újabb fejlesztési program előtt állnak.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Tuzson Bence államtitkár, Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere, Virág Zsolt miniszteri biztos és Pálinkás Róbert igazgató

Az ezüsttárgyak a jelenlegi tükörterembe kerülnek, ahol egy főúri étkezéseket bemutató kiállítás készül. Ennek legfontosabb eleme a gazdagon megterített, tizenkét személyes étkezőasztal lesz. A korhű berendezéshez nemrég egy aukción székeket is vásárolt az állam.


A cikkben szereplő fotók 2019. április 3-án készültek Keszthelyen, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
Aranyozott ezüstkincsek kerültek vissza a keszthelyi kastélyba
Article Name
Aranyozott ezüstkincsek kerültek vissza a keszthelyi kastélyba
Description
Gróf Festetics I. György rendelte azokat az aranyozott ezüsttárgyakat, melyeket tavaly egy aukción vásárolt vissza a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!