Oroszlánok a keszthelyi Festetics-kastély parkjában

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Keszthely és környékén járva kevés olyan hely van, ahol nem valamilyen Festetics-örökségre bukkanunk.

A Festetics-család nem csak a város múltját határozta meg, hanem utat mutatott a jövőjére is.

Festetics Kristóf (1696–1768) 1745-ben kezdte el a család kastélyának az építését, amely hosszú évtizedek alatt nyerte el végleges, ma is látható formáját. De a családnak nem csak a kastélyt köszönheti Keszthely.

Felsorolni is nehéz, hogy mi minden kötődik a Festeticsek nevéhez: gróf Festetics György alapította meg az ország és Európa első önálló agrár-felsőoktatási tanintézetét, elindította a balatoni hajóépítést, műhelyében készült el a Főnix, az első teherszállító vitorlás. Ebben a korban indult útjára a Helikoni ünnepség, amivel a kor legkiválóbb íróit és költőit vonzották a városba. György unokája, Tasziló meghonosította a térségben az európai lovaskultúrát.

De térjünk vissza a kastélyhoz, és kukkantsunk be annak parkjába.

A keszthelyi kastélypark maga a csoda, hiszen párját ritkítja a változatosan és gazdagon kialakított részletei, egzotikus növényfajai és kertépítészeti különlegességei okán. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően többek között a park visszanyerte az angliai származású neves tájkertész, Henry Ernest Milner által alkotott geometrikus kertrészek pontos mását.

A park megannyi csodát rejt. Maga a gondolat, hogy azon fák között barangolhatunk, ahol egykoron a Festetics-család sétált s talán ugyanazt a növényt nézte, mint mi most, izgalmassá teszi a pillanatot.

De ezen kívül, a “kézzel fogható” örökségek is lenyűgözőek: az elképesztő Pálmaház, a Hintómúzeum, a szobrok, a kútház, hogy csak néhányat említsünk.

Az oroszlános kút Festetics László idejében, 1822-ben épült a kastély könyvtárszárnyához közel, attól nyugatra. A négyzet alaprajzú klasszicista stílusú kútházat a Festetics család címerállatai, az oroszlánok díszítik, melyet a kor ismert bécsi szobrásza, Joseph Klieber faragta, magát a kútházat és annak egyéb faragványait pedig helyi mesterek készítették.

Az oroszlánok elé egy félköríves medencét alakítottak ki, abba folyik az oroszlánok szájából a víz.

Summary
Oroszlánok a keszthelyi Festetics-kastély parkjában
Article Name
Oroszlánok a keszthelyi Festetics-kastély parkjában
Description
Festetics kastély Keszthely – A keszthelyi Festetics-kastély és annak parkja tele van lenyűgöző természeti és épített örökséggel, közülük az egyik az Oroszlános Kútház.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!