Dévényi Alízt választották a 198. Anna-bál szépének Balatonfüreden

A 19 éves, budapesti Dévényi Alíz lett 2023-ban az Anna-bál szépe, első udvarhölgynek a 18 éves balatonfüredi Szilassy Laurát, a második udvarhölgynek pedig a 17 éves békéscsabai Csenke Annát választották.

Az Anna-bálon a résztvevők közül hagyományosan a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül végül a Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, Schiffer Miklós divatszakértő, a zsűri elnöke, Csáky Attila filmproducer, Ókovács Szilveszter az Operaház igazgatója és Gömbös Lóránd üzletember alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

A bál szépe, Dévényi Alíz most érettségizett, a későbbiekben fényképezéssel szeretne foglalkozni. A bál első udvarhölgye Szilassy Laura bár balatonfüredi, négy éve egy budapesti középiskolában tanul, mellette verseny táncol. Csenke Anna a második udvarhölgy Londonban jár középiskolába és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik.

A bál szépe az aranyalma mellett egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.

Ebben az évben 14 füredi elsőbálozó lány vett részt az eseményen: Bakonyi Laura, Czégai Dorka Lili, Fancsali Izabella, Kaszás Zilia Virág, Kósa Petra, Lajos Léna, Novák-Nász Blanka, Soponyai Lili, Sótonyi Sára, Szabó Virág, Szilassy Laura, Szeibert Franciska, Tóth Liza Anna, és Uzsák Lilien Kincső. Mellettük Bajáról, Szolnokról, Győrből, Debrecenből, Gyuláról, Komáromból, Kecskemétről, Veszprémből és Vácról is érkeztek hölgyek a bálba, akiknek ezúttal babakék színű számozott porcelánszívet akasztottak a nyakukba.

A báli közönséget az esemény fővédnöke, Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója köszöntötte, a bált Bóka István, Balatonfüred polgármestere nyitotta meg.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Lengyel Ernő vállalkozó vehette át, aki csaknem húsz éven át volt a báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosa.

A bálon 95 ezer forintos belépővel lehetett részt venni. A hatszáz vendég elé 3500 darabos, mintegy százhúsz millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített herendi szerviz került.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!