Cholnoky Jenő Balaton – töltsd le ingyenesen és olvasd el a híres tudós könyvét

Csolnokossi Cholnoky Jenő (Veszprém, 1870. július 23. – Budapest, 1950. július 5.) magyar földrajztudós, író, egyetemi tanár, jelentős tudományos társaságok elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és a magyar geográfia legnagyobb tudósainak egyike.

Cholnoky Jenő pedig nem akármilyen világlátott, sokat tapasztalt utazó és kutató tanárember volt. Lóczy Lajos közbenjárásának köszönhetően még Kínában is tehetett egy hosszabb tanulmányutat, amely komoly hatással volt későbbi munkájára. A híres tudós a szél tevékenységét, a folyók munkáját is vizsgálta, valamint barlangtani kutatásokat is folytatott.

Cholnoky Jenő a Balaton nagy ismerője és kutatója is volt, aki nagyon olvasmányosan írt a magyar tengerről. A neves földrajztudós többek között a Magyar Földrajzi Társaság és a Balatoni Bizottság elnöki tisztét is hosszú időn keresztül betöltötte.

Minden laikus ember számára érdekes és fontos kérdésre is választ ad Cholnoky Jenő a Balaton című könyvében

Szóba kerül, hogy miért zavaros sokszor a víz, és hogy tényleg csak annyira lenne mély a Balaton, hogy „két rendes termetű ember egymás fejére állna, akkor a felső már kint volna a vízből”. A korabeli tihanyi őslakosság borissza hétköznapjairól is tesz említést a természetbarát kutató. Megtudhatjuk továbbá, hogy a Balaton már 1936-ban sem volt a nyári nyugalmat és kikapcsolódást keresők számára a legmegfelelőbb célpont, mert a két világháború közötti  polgárság egy részének nyaraláshoz szükséges nyugalomszükségletét már nem tudták kielégíteni a nyüzsgő, egyre népszerűbb balatoni üdülőhelyek.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban (Országos Széchényi Könyvtár) található művek között könnyen lehet szerző, cím, téma szerint keresni, sőt, sok dokumentum teljes teljes szövegében is lehet keresést végezni. A MEK-ben található művek ingyenesen letölthetők.

IDE KATTINTVA letölthető Cholnoky Jenő Balaton című könyve, ha nem szeretnéd letölteni itt weboldalunkon is olvasható a könyv bármikor!

 

A koronavírus járvány miatt #maradjotthon és olvass ingyenes könyveket a Magyar Elektronikus Könyvtárban !

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!