Egyre több helyen ámulhatunk a Balaton szépségén

fotó © Csodálatos Balaton

Végre nyakunkon a várva várt nyár, lassan vége az iskolának, előkerülnek az utazótáskák, és rövidebb vagy hosszabb időre, de mindenképp látogassunk el a Balatonhoz!


S ha már kiélveztük a magyar tenger strandjait, kipihentük az év fáradalmait, egy kényelmes cipőbe bújva tegyünk egy hatalmas sétát és látogassunk el az egyik balatoni kilátóba, melyek nagy része már átállt a nyári nyitvatartásra. Magával ragadó élményben lesz részünk, ahogy letekintünk a csillogó vízre és elámulunk a természet alkotta csodán!


A Keszthelyi-hegységben az elmúlt néhány évben több kilátót is felújítottak, illetve túrába fűzték őket, amelyhez különböző közjóléti objektumokat létesítettek (padok, esőbeállók, tűzrakók). A Balatongyörököt, Vonyarcvashegyet, Gyenesdiást és Vállust érintő útvonalon 4-5 kilátóval is találkozhatunk. Mindenképpen meg kell még említeni a balatongyöröki Szépkilátót, ahonnan a Balatonra és a tanúhegyekre eső panoráma szépsége – ahogy a nevéből is sejthető – egyedülálló.

A Keleti-medencében Balatonvilágoson (Panoráma kilátó), Balatonkenesén (Soós-hegyi kilátó), Balatonalmádiban (Óvári kilátó), Alsóörsön (Csere-hegyi kilátó), Csopakon (Endrődy Sándor kilátó) és Balatonfüreden (Jókai és Noszlopy kilátó) tehetjük ezt meg, ezekről a helyekről elsősorban a Fűzfői-öbölben gyönyörködhetünk.

A badacsonyi Kisfaludy kilátó 1961-ben épült és egyik állomása a 10 km hosszú, úgynevezett Badacsonyi körútnak, amely a település nevezetes helyszíneit járja be (Rózsakő, Hertelendy kilátópont, Kisfaludy-kilátó, Kő-kapu, Tördemici kilátópont, Bujdosók lépcsője, Ranolder-kereszt).


A déli part sincs híján különleges kilátóknak, Fonyódon mindjárt 3 is található: a Sipos-hegyi, a Valkó és a Várhegyi Széplátó. Ez utóbbi különlegességét az adja, hogy a 3 szintje közül a legalsó kerekesszékkel is látogatható, a Sipos-hegyi kilátó pedig arról nevezetes, hogy tiszta időben a teljes Balaton belátható innen Keszthelytől egészen Balatonkeneséig.

Nem messze Fonyódtól, Balatonbogláron mászhatunk fel a Gömbkilátóba. A pókhálót vagy akár a brüsszeli Atomiumot is felidéző építmény karakteres megjelenésével a város jelképévé vált. A “Gömbből” tiszta időben feltárul előttünk a Balaton látképe, de érdemes a somogyi dombok felé is néhány pillantást vetnünk.

Siófok emblematikus épülete, a fő téren álló Víztorony. A 45 méter magasan lévő felső szintje kilátóként és kávéházként is funkcionál. Sőt, különleges forgó szerkezetű kialakításának köszönhetően anélkül is gyönyörködhetünk a környező panorámában, hogy elmozdulnánk kényelmes asztalunk mellől.

Érdemes még megemlékezni Zamárdiban a Kőhegyi kilátóról, valamint Balatonföldvár gyöngyszeméről, a Hajózástörténeti Látogatóközpontról.

Kíváncsi vagy további balatoni kilátókra is? Olvass bele!

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!