Bakancslistás helyek a Balatonnál, ahol az egész család jól érzi magát

Valljuk be őszintén, mi, szülők ott érezzük a legjobban magunkat, amely gyermekünk számára is megannyi élményt nyújt.

A strandolás mellet érdemes kihasználni a Balaton és környéke nyújtotta túrázási és élményszerzési lehetőségeket is.

Csokorba gyűjtöttünk néhány helyszínt, amely a család minden egyes tagjának kellemes kikapcsolódást ígér.

Tanösvények

A kényelmesen teljesíthető tanösvények amellett, hogy népszerűsítik a természetjárást, bemutatják a  térség hagyományait,  jellegzetes állat- és növényvilágát, építészeti remekeit, s mivel legtöbbször nem kifejezetten hosszúak, csupán néhány kilométeres távokat jelentenek, kisgyermekekkel is könnyen teljesíthetőek.

A bőséges kínálatból mi most ezeket ajánljuk: a Mencshelyi Vulkán tanösvény a Halom-hegyen a Kossuth-kilátóval, a balatonfüredi Aranyember tanösvény a Jókai-kilátóhoz, egy kellemes városi séta Almádiban, a Vöröshomokkő tanösvényen, amely érinti az Óvári Messzelátót is. De ott van még a Kányavári-sziget Búbos vöcsök tanösvénye, a csopaki Pele-körút tanösvény, a Balatongyörök és Balatonederics között haladó Pele-apó tanösvény, vagy a hévízi Véderdőben kanyargó sétaút.

Látogatóközpontok

A kicsik figyelmét is teljesen lekötik a Balaton és környékének természeti és épített értékeit bemutató látogatóhelyek a Balatonnál, melyek száma, szerencsére, évről évre gyarapszik, és több helyen a modern technikai segítségével, interaktív módon tudhatunk meg új és érdekes információkat. Mivel a látogatóközpontokat többsége védett természeti területen, egy nemzeti park bejáratánál, vagy központi részén fekszenek, így a környék felfedezésére is kiváló indulópontot jelentenek.

Csak néhány, a számos kiváló látogatóközpont közül: a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont az Európában is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünket mutatja be érdekes, interaktív kiállításon keresztül. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében fekvő Salföldi Major 1997 óta látogatható és egy működő gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat ismerhetjük meg. Érdemes betérni a  tihanyi Levendula Házba, illetve a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba, időt szánni a Bodorka Vízivilág Látogatóközpontra, illetve a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontra.

Állatparkok

A balatoni állatkertek, vadasparkok felkeresése remek program, van, ahol egzotikus állatokkal, van, ahol őshonos magyar fajtákkal ismerkedhetünk meg és szerezhetünk róluk minél több információt.

Listánkat a mesés, keszthelyi Festetics-kastély parkjában fekvő Madárparkkal kezdjük, ahol különböző ludak, pávák, fácánok, foglyok, fürjek, selyem baromfik, hattyúk valamint récék életébe leshetünk bele. A kápolnapusztai Bivalyrezervátumot se hagyjuk ki, ha a Kis-Balaton környékén járunk. Minden évben újdonságokkal rukkol elő a Veszprémi Állatkert, de érdemes ellátogatni a balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkertbe is.

Múzeumok

A Balaton mentén Keszthelyt nevezhetnénk a múzeumok balatoni fővárosának, hiszen csak a Helikon Kastélymúzeum hat állandó kiállítással csábítja az érdeklődőket, köztük a gyermekeket. Érdemes ellátogatni a Balatoni Múzeumba is, ami igazán családbarát kiállítóhely. A balatonfüredi Vitorlázeum egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítóterében nem csak a vitrin mögött lehet nézegetni a tárgyakat, hanem kipróbálhatjátok a balatoni viharban a vitorlázást, különböző csomókat köthettek, emellett kép- és hanganyagokat, érintőképernyős információs rendszert, látványos, interaktív Balaton térképet is találtok a helyszínen, és persze a kilátás is gyönyörű. Bár első olvasatra nem tűnik nagyon gyermekbarát-időtöltésnek a balatonszárszói József Attila emlékmúzeum, mégis az. Egy kiváló családi program, ahol a kiállított tárgyak segítségével tudják a szülők megismertetni a gyermekeket hazánk egyik legnagyobb költőjével.

Várak

A várak mindig is népszerű kirándulóhelynek számítottak, bármilyen állapotúak is, bármennyit is kell menni értük, a látvány, az érzés, abszolút megéri. A Balaton-felvidék szinte minden csúcsán vár állott – most nagyrészt ugyan kőhalom, de miután az egyikből átnéz az ember a másikra, előbb-utóbb nem csak a szíve húzza át, hanem a lábai is felviszik oda is.

Van olyan erősség, melyet kicsit nehezebb meghódítani, így ajánlatunkban azok a várak szerepelnek, amelyekhez leküzdhető út vezet a kisebb tappancsúaknak is. Szigliget vára egyszerűen kihagyhatatlan, mint ahogy a Sümegi vár is. Nagyvázsony erőssége felújítva várja a látogatókat

S íme néhány balatoni program gyermeknap alkalmából.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!