Átadták Balatonalmádi új kulturális közösségi terét a megújult vörösberényi Kolostorkertet

Átadták Balatonalmádi új kulturális közösségi terét, a beruházás 120 millió forint támogatással valósult meg.

Fabó Péter, Balatonalmádi város polgármestere köszöntőjében az illusztris helyszín múltját elevenítette fel. A kolostor története a 17. századig nyúlik vissza, ekkor került a terület a jezsuita rend tulajdonába, s a 17-18. században épült a rendház és a szomszédos magtár.

A városhoz 2017-ben, állami támogatással került az ingatlan-együttes, melynek felújítása szintén kormányzati segítséggel valósult meg.  A kert közösségi térré alakítására a VEB 2023. Zrt pályázatán nyert támogatást város. Fabó Péter hangsúlyozta, Balatonalmádi az Európa Kulturális Fővárosa évben számos programmal várja a turistákat.

Részletesen ismertette az idei rendezvényeket, köztük azt, hogy júniusban a város a Magyar Mozgókép Fesztivál egyik helyszíne lesz, a strandon BEAT néven egy összművészeti street art, street dance és underground fesztivált rendeznek, és Balatonalmádiban lesz látható az ország legnagyobb utcaszínház fesztiválja, a Bondoró is.

Balatonalmádi lesz a Hungarian Ballet Grand Priy nemzetközi balettverseny egyik helyszíne, a Klassz a parton programsorozat részeként több koncertet is tartanak, számos rendezvényt hoz a városba a Veszprémi Petőfi Színház, és megújítják a borfesztivált is.

Navracsis Tibor területfejlesztési miniszter beszédében elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program csak látszólag egy kulturális rendezvénysorozat, valójában az itt élő közösségekről szól, s az a cél, hogy a helyi közösségek még erősebbé váljanak. A Bakony és a Balaton vidékén élők egy közösséget alkotnak, s az EKF által a kapcsolatok még erősebbé válhatnak. A vörösberényi kolostorépület az elmúlt évtizedek hányattatott sorsa után végre megújulhatott és közösségi térré alakulva új kulturális színfolt lesz a városban.

Kontrát Károly, a térség parlamenti képviselője Kerényi Imre emlékét idézte meg, akinek hitvallása mind a mai napig példaértékű mindannyiunk számára. A kolostor és a magtár megszerzése és a közösségi kulturális terek kialakítása tulajdonképpen nemzetépítést jelent.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!