A Táj Nemzetközi Napját ünnepeljük október 20-án

2020-ban, A Táj Nemzetközi Napján, a táj testi és lelki egészségünkben betöltött szerepére is felhívja a figyelmet a pandémia.

Az Európa Tanács már több mint 15 éve felismerte a gazdag európai táji örökség jelentőségét. Hosszú előkészítő munka után 2000-ben október 20-án nyitották meg aláírásra az Európai Táj Egyezményt.

Az Egyezményt 2000. október 20-án Firenzében írták alá, és 2004. március 1-én lépett hatályba.

Az Egyezmény célja az európai tájak minősége és sokfélesége által képviselt közös érték védelme, kezelése és tervezése az érdekeltek együttműködésével. Az Egyezményt aláíró országok vállalták, hogy a tájat – mint az emberi környezet meghatározó komponensét, a természeti és a kulturális örökség sokféleségének kifejezőjét és az önazonosságuk alapját – törvényben ismerik el.

Magyarország részéről az Egyezmény 2005. szeptember 28-án került aláírásra, a törvény 2008. február 1-én lépett életbe.

A negyedik alkalommal ünnepelt jeles nap alkalmából az Európa Tanács az egyezménynek azt a pontját helyezte fókuszba, hogy „integrálják a tájat regionális és várostervezési politikájukba, kulturális, környezeti, mezőgazdasági, szociális és gazdaságpolitikájukba, valamint bármely más olyan politikába, amelyek a tájra közvetlen vagy közvetett hatást gyakorolhatnak”.

A CsodalatosBalaton.hu mesés fotókkal ünnepli A Táj Nemzetközi Napját, ily módon is felhívva a figyelmet a balatoni táj szépségére, védelmének fontosságára, valamint a táj testi és lelki egészségünkben betöltött szerepére.

Nézd a Balaton szépségét a kilátókból is!

Nézd az őszi Balatont ÉLŐben webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!