A keszthelyi Balatoni Múzeum új időszaki kiállítással bővül

A Balaton legrégebben alapított múzeuma a keszthelyi Balatoni Múzeum, amely interaktív, izgalmas kiállításokkal mutatja be a Balaton-környék régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi értékeit.

Állandó kiállításai mellett időszaki tárlatok gazdagítják a kínálatát; június 4-étől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása tekinthető meg az 1898-ban alapított múzeumban.

De miről is szól a Fürdőélet a Nagy Háborúban című kiállítás?

Békében és a háború időszakában is ezer szállal fonódott össze a katonák és a polgárok fürdőélete. A magas társadalmi presztízzsel rendelkező katonatisztek hozzátartoztak a fürdőhelyek mindennapjaihoz. A hadsereg saját fürdőkkel is rendelkezett.

A háború következményei, mint a munkaerő bevonultatása, a hadigazdálkodás, a fürdőket és az ásványvízforrásokat sem kerülték el, egy részük felvonulási, illetve hadműveleti területre esett, ami súlyos következményekkel járt.

A frontokon a katonák az ellenségen kívül sárral, piszokkal és tetvekkel is harcot vívtak.  Olykor hetekig nem került le róluk a ruha, „agyagemberekké” váltak. A hadvezetés felállítható tábori fürdőkkel, fürdővonatokkal, fertőtlenítő berendezésekkel  törekedett javítani a helyzeten.

Az új fegyverekkel és harceljárásokkal vívott háborúban megváltozott a harctéri sérülések és betegségek jellege, mennyisége, súlyossága. A 3,8 millió hadra kelt magyar katona közül csak minden második tért vissza épségben, 743 ezer súlyos sérülést szenvedett. A hadiérdek alá rendelt fürdőhelyeket sérült és beteg katonák áradata lepte el, különösen a termálfürdőket és a klimatikus gyógyhelyeket.

A fürdőhelyek idegenforgalma a kezdeti visszaesés után emelkedett. Ebben szerepet játszott a átlagosnál jobb élelem ellátásuk. Kialakult a „menázsi” turizmus: külföldiek és fővárosiak valóságos hízókúrát vettek. 1917-ben a háború sújtotta vidékeken megjelent a „csatatér” turizmus. A fürdőhelyi bazárokban háborús propaganda és ajándéktárgyakat is árusítottak.

A boldog Békeidők Hévízen.

Az időszaki kiállítás bemutatja a hadsereg és a polgárság ezer szállal összefonódott fürdőéletét, a fürdés ritka örömét a frontokon, az épülőfélben lévő sérült vagy beteg katonák gyógykezelését az Osztrák-Magyar Monarchia fürdőhelyein, a menázsi és a csatatér turizmus megjelenését. Szemet gyönyörködtetnek a bazár kirakatának emléktárgyai: színes fürdőpoharak, faragott ládikák, varázslatos képeslapok…

A kiállításon látható anyag javarészt Spekál József nyugállományú mérnök ezredes és felesége, S. Nagy Anikó, az MKVM nyugalmazott főigazgató-helyettese magángyűjteményéből származik.

A tárlat 2021. augusztus 29-ig látható a múzeum dísztermében.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!