800 éves templomrom a semmi közepén, a Balatontól egy kőhajításnyira

Ádánd Siófoktól délre, mintegy tíz kilométerre, a Kis-Koppány patak völgyében fekszik.

A települést valaha összefüggő erdő ölelte, a kanyargó, néhol terebélyesedő patak völgyében égerlápok és nádasokkal szegélyezett mocsarak terültek el. A környék dombjai, a patakok völgyei sok-sok évezreden át kiváló lakóhelyet kínáltak a különböző korok embereinek.

Ádánd környéke a kőkor óta lakott, a régészek találtak a paleolitikum vadászainak pattintott kőeszközeit, neolit földműves kultúrák csiszolt kőszerszámait, a réz- és bronzkor kerámiáit, a vaskori kelták és rómaiak emlékeit, és előkerültek a népvándorlás korának táborhelyei és eszközei is.

Ó-Ádánd alapítása az Árpád-korra tehető. A falu mai területén ekkoriban több kisebb település létezett. Ezek közül a legjelentősebb Hetye lehetett. Temploma valamikor a 13. században épült. 1343-ban a templom patrocíniumát (Szt. János) is megemlítik.

A Hetyei Törökhagyás néven is ismert középkori templomrom Ádánd határában áll, a háromszintes torony a csatlakozó templomrész csonkjával impozáns látvány.

A torony a legfelső szint kivételével román kori, befalazott ikerablakokkal, nyugati oldalán félköríves ablakkal, felette hangréssel. A legfelső szint kőkeretes ablakai alapján gótikus. A torony keleti falán az egykori karzat boltozatának íve látszik. A torony egyik oldalán gótikus támpillérroncs található rézsűs fedéssel. A templomot temető veszi körül.

Hetye falu a török korban elnéptelenedett, talán ennek köszönhető a templom Törökhagyás elnevezése.

1888-ban Szabó István régész folytatott itt ásatásokat. Az előkerült leletek – néhány edény, patkó, csat, kés, egy kis ezüstérem – a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek.

A 800 éves templomrom a térség kiemelkedően értékes műemléke, mely dacolva az évszázadok viharos éveinek még mindig áll, de az aláásások, illetve a támfal tégláinak elhordása miatt sajnos súlyosan veszélyeztetett.

A templomrom a településtől kelet felé induló úton, az utolsó házak után kb. fél kilométer elhagyása után egy földúton, további másfél kilométer gyaloglással  közelíthető meg.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!