6+1 hangulatos híd a Balaton körül

Bár a Balaton felett nem ível át híd a két part között, de környéke bővelkedik hidakkal a kőtől az acélon át a fáig.

Van olyan, amely utunk során kikerülhetetlen, vagy épp a szerelmeseket vonzza, és olyan is, melyet több száz éve is koptattak már őseink. Ezek közül válogattunk.

Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély parkja egyidős magával az épülettel, és Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása.  A hercegi park számos átalakítást élt meg az eltelt évszázadok során. Utolsó jelentős, alkotó szándékú átalakítása az angol Henry Ernest Milner nevéhez fűződik, aki Keszthelyen 1885-ben a viktoriánus angol kertművészet legkiemelkedőbb példáihoz méltó kertet alkotott.

A kastély közelében álló tavacskát Milner úgy tervezte, hogy a belé ömlő vízesés, melyet ekkor a Csókakői patak táplált, a kastélyból jól látható legyen. A tájolásában fontos szempont volt, hogy a vízesés dombján, vagy a hídon állva a kastély tornya a vízben tükröződjön.

A tavacskán átívelő rusztikus hídon állva jól láthatók a vízben úszkáló halak, a kastély, és a lenyűgöző park.

Sóhajok hídja, Balatonalmádi

A Sóhajok hídja alatt éri el a Balatont a Remete-patak, melyet három helyen feltörő forrás táplál. A híd a romantikázók egyik kedvenc helyszíne, nem egy csók, és nem egy fotó örökítette meg a szerelmet. A környezete is parádés, egyik oldalon a Balaton hullámzik, a másik oldalon magas fák őrzik a hidacskát.

A Sóhajok hídja mellett áll a vörös homokkőből épített Irredenta örökmécses.

fotó © Szabó Miklós | Csodálatos Balaton

Kőröshegyi völgyhíd

A Kőröshegyi völgyhíd, a maga 1872 méterével, Magyarország leghosszabb hídja, s a Balaton déli partjára utazók kevesebb, mint egy perc alatt haladnak át a 87 méter magasban átvezetett 2×2 sávos autópályán. Legmagasabb pontja 88, szélessége 23,80 méter. Tizenhat pillére közül a legmagasabb 79,70 méter. 2019-ben az Év hídja méltó kitüntetést nyerte el a viadukt. A hídpályáról lefolyó csapadékvizet egy külön e célra készített tározóba vezetik, ahonnan tisztítás után kerül a Kőröshegyi-Séd-patakba, majd onnan a Balatonba.

Kvassay-sétány, Balatonföldvár

Az előbb említett Séd-patak felett ível át egy híd, amely kedves színfoltja az 1200 méter hosszú Kvassay-sétánynak. A korzó már magában is lenyűgöző és számos látnivalót fűz láncba: a villák sorát, a fantasztikus panorámát és köztéri alkotásokat, valamint a 19. század végén ültetett, megyei védelem alatt álló platánfák glédáját.

Kányavári-sziget

Kikerülhetetlen híd: nem csak azért, mert felejthetetlen látványt nyújt, és ezt legalább egyszer az életünk során látni kell, hanem azért is, mert másképp nem tudunk a szigetre eljutni. A fahíd nem csak a sziget ikonikus építménye, hanem a Kis-Balaton jelképe is. A Kányavári-sziget hídját, amely egy ragasztott gerendákból álló, háromnyílású ívhíd, az 1980-as években adták át, amely sok év alatt érte el a mai, talán még nem végleges formáját.

Dörgicse

A Bere-árok felett átívelő, kőből gondosan rakott, egynyílású híd építésének ideje régóta vitatott: a környéken sok helyütt talált római kori emlék miatt többen a provincia idejéből származónak tartották, mások a csúcsíves nyílás formájából gótikusnak vagy török korinak ítélik, de valójában a 18. századból származik. Ez a kőhíd hazánk egyik legszebb ilyen jellegű műemléke.

fotó © Sulyok Attila | Csodálatos Balaton

+1 A balatoni aranyhíd

Sem fához, sem kőhöz nincs köze a balatoni aranyhídnak, melyen sem áthaladni, sem megállni nem tudunk, de látványa felejthetetlen és mágnesként vonzza a tekinteteket. Ezt a káprázatos jelenséget nem emberi kéz, hanem a természet alkotja: a lenyugvó nap festi a Balaton víztükrére.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!