230 millió évvel ezelőtti óceánban sétálhatsz Veszprémben

A Sintér-árok alagútjának falain az ősi óceán víz alatti világa tárul elénk, mintha egy kivilágított akváriumban lépkednénk.

Veszprém szívében, a Szent István Völgyhíd közelében fekszik a Sintér-domb és a Sintér-árok. Ez az útvonal valaha nagyon fontos szerepet töltött be a város életében, ez kötötte össze a város két legnépesebb negyedét, a Jeruzsálemhegyet és a Dózsavárost.

Az 1940-as években még széles kocsiút, majd a ’60-as években keskenyebb gyalogút mára kis ösvénnyé szűkült. A terület elhanyagoltságának oka, hogy 1968 után a Honvédség lezárta az átjárást és a természet visszavette a területet.

Ez a zóna helyi jelentőségű természetvédelmi terület, melynek vadregényes zöld-útvonala alkalmas a város különleges geológiai adottságainak, védett növénytársulásainak, a Tethys-tenger megkövesedett élővilágának bemutatására, az ökoturizmus fejlesztésére.

A Halagút, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósult meg a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület projektjének keretén belül, a rég elfeledett útvonal megújításának első állomása.

fotó: Bakony-Balaton Geopark

A 230 millió évvel ezelőtti ősállatokat ábrázoló alkotás 6 méter magas és közel 9 méter hosszú.

Érdekessége, hogy az alagút aljáról felfelé haladva fent összeér, de oldalról is összeilleszthető, értelmezhető képet ad.

fotó: Bakony-Balaton Geopark

Az alagútfestés projektje 2 hónappal ezelőtt kezdődött, és a kezdetektől fogva sokrétű összefogás kísérte. Az állatok ábrázolásához több szakmai segítséget is kaptak paleontológusoktól és biológusoktól is: a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, Ősi Attila által vezetett Dinoszaurusz Expedíció tagja, Szabó Márton és a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatója Futó János is tanácsokat adott – mesélte a veszprémi hírportálnak Bontó László helytörténeti kutató, a projekt vezetője.

fotó: Bakony-Balaton Geopark

A festményt egy igazi specialista, a National Geographicnak is alkotó Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor készítette.

fotó: Bakony-Balaton Geopark

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!