Veszprém és a Balaton-régió lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

2023-ban második alkalommal viselheti magyar város az Európa Kulturális Fővárosa címet!

A hét magyar pályázó közül Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, amelynek döntését pénteken (2018. december 14.) jelentették be Budapesten.


Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az Az Európai Unió Tanácsa Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált.

A városnak nemcsak Európa kulturális térképére lesz lehetősége felkerülni, hanem arra is esélyt kap, hogy a mai fiatalok számára egy élhető, sikeres, európai színvonalú élet alternatíváját teremtse meg itthon.

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a díjátadó után elmondta:

Pályázatukban nagy hangsúlyt fektettek az összefogásra és 200 balatoni, valamint bakonyi településsel működnek majd együtt az EKF 2023 programsorozat megvalósításában.


A Balaton-régióval és Bakony térséggel összefogó Veszprém pályázata például a város 2018-2030-as kulturális stratégiájának keretébe illeszti az EKF programot.

Ennek hat fő témáját jelölték meg, köztük az okos örökségvédelmet, a kultúra közösségépítő erejének növelését és a kreatívipar megerősítését. A kulturális fővárosként tervezett fejlesztések közé tartozik, a veszprémi Aranyos-völgyben például kreatívipari negyed kiépítése, a veszprémi külvárosban pedig új kulturális negyed létrehozása.


Idén Veszprém az Európa Virágos Városai versenyen is nyert egy rangos elismerést: Elnöki különdíjban részesült, részletesen IDE KATTINTVA

Summary
Veszprém és a Balaton-régió lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban
Article Name
Veszprém és a Balaton-régió lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban
Description
Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, a döntést pénteken jelentették be Budapesten.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!