12 szakrális balatoni helyszín, amelyet érdemes felkeresni Húsvétkor

A keresztények legrégibb és egyik legnagyobb ünnepe a Húsvét.

Az Evangélium tanítása szerint miután Krisztust keresztre feszítették Nagypénteken, harmadnapra feltámadt. Ezzel a cselekedetével megváltotta a bűntől és a szenvedéstől az emberiséget.

Idén – a világjárvány miatt – elmaradnak a nagyszabású, hagyományos húsvéti programok országszerte, de a Balatonhoz továbbra is érdemes elutazni, és felkeresni a lenyűgöző szakrális helyeket, akkor is, ha hitünk és világnézetünk nem a keresztény hagyományokhoz kötődik.

Hiszen a tavasz kezdetével testünknek is szüksége van egy kis “feltöltésre”, egy kellemes sétára az újjászülető természet lágy ölén.

Fonyód

A Balaton partjának talán az egyik legszebb fekvésű temploma a fonyódi Nagyboldogasszony templom, mely az 1920-as években nyerte el ma ismert formáját, a különleges, olaszos, a szecesszió és az art deco stíluselemeit tükrözve. 2014-re készült el a fonyódi keresztút a plébánia udvarán, amely Szántó Tamás keramikus művész alkotása. Bár a keresztúttól nem látható a Balaton, de a templomtól mennyei a kilátás.

Gyugy

Gyugy, a dimbes-dombos, völgyekkel tagolt külső-somogyi tájon fekvő, mintegy 300 fős kistelepülés első sorban a középkori eredetű templomáról vált ismertté. A falvacska másik gyöngyszeme a templomhoz vezető, huszonegy stációból álló út, a Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye, amely nem Jézus szenvedéseit és keresztre feszítésének eseményeit jeleníti meg, hanem különleges stációi a magyarság történelmi alakjait idézik meg Attilától Petőfiig, Széchenyitől Horthyig, Szent-Györgyi Alberttől, Puskás Öcsiig vagy Papp Laciig.

fotó © Burgertné Maya  | Csodálatos Balaton

Balatonboglár

A temetődombon állnak a település emblematikus épületei, a Kék és Vörös kápolna, melyeket a Szent Erzsébet park köt össze. A Vörös kápolnát 1857-ben az evangélikus felekezetű Bárány Pál, a Kék kápolnát 1856-ban, más források szerint 1891-ben, az evangélikus Körmendy család építette. Maga, a kápolnák látványa is lélekemelő, de érdemes megpihenni a parkban álló, a Hit, a Remény, a Szeretet padján, hogy szívünk-lelkünk feltöltődjön.

Balatonföldvár

Az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén, egy tölgyfa ligetben áll a Kármelhegyi Boldogasszony kápolna. Udvarán vezet a 14 állomásból álló keresztút, amely 2018-ban a balatonföldvári hívek kezdeményezésére épült. A Zsolnay kerámiaképekkel díszített stációkat a kápolna búcsúnapján Varga László kaposvári megyéspüspök szentelte fel. Az árnyas fák alatt vezető keresztúton egy cseppnyi nyugalomra lelhetünk egy városi séta közben.

fotó © Balatonföldvár

Siófok

A késő barokk stílusú, az 1800-as évek elején emelt Szent Kiliti római katolikus templom és a hozzá tartozó szintén műemlék plébániaház nagyrészt Katona József kanonok jelentős hagyatékából épült. A templomkertben, a hívek kezdeményezésére, a családok adományából, egy 14 állomásos keresztutat építettek, melyet 2017-ben szenteltek fel.  A stációk képeit Ágoston-Papp Mónika keramikus művész készítette. Tökéletes helyszín ahhoz, hogy rátaláljunk a lelki békénkre.

fotó © Szent Kilit Katolikus Plébánia

Paloznak

A Balaton-felvidék gyöngyszeme Paloznak, amely 1998-ban, a hagyományos falukép megőrzéséért Hild-díjat nyert. Bájos házai között vezet a keresztút, melynek stációi az út szélén sorakoznak. A kis ablakaikban elhelyezett mécsesek, virágok jelzik, hogy rendszeresen látogatják az állomásokat. A keresztútról remek kilátás nyílik a paloznaki templomra, a Balatonra, a panoráma szinte simogatja a lelket.

fotó © Paloznak

Tihany

Az 1920-as években építették fel a 14 stációból álló kálváriát Tihanyban, melyet 1960-ban leromboltattak politikai indokokra hivatkozva, darabjait széthordták. A tihanyi lakosságnak sokáig fájó seb volt ez, míg 2013-ban újra fel nem építették a trianoni kálváriaként is emlegetett keresztutat. A Kálvária-dombot könnyen megközelíthetjük a tihanyi visszhang felől, a stációktól pedig csodálatos kilátás nyílik a tihanyi apátságra és a Balatonra, igazából a megnyugvás szigete a félszigeten.

Barnag

Barnag kálváriája Veszprém megye legrégebbi, számos archaikus vonást őrző keresztútja valóságos ritkaság a szakrális építmények sorában, és egyben a település kiemelkedő műemléke. A falun kívül, a határ északkeleti részén húzódik: az indítókápolna a katolikus templom mögött induló dűlőút jobb oldalán áll az indítókápolna, bal felől követi egymást 3 stáció, majd a temetőbe kanyarodó gyalogút mellett további 4 keresztúti állomás. Az együttest a temető melletti ligetes dombon álló kápolna zárja le.

fotó © Barnag

Vöröstó

Az egyutcás kisfalu, Vöröstó, Nagyvázsony, Barnag és Mencshely szomszédságában fekszik. A település határában egy kis dombon 14 stáció áll,amelyek mai formájukat az 1880-as években nyerték el, de a kálváriát már II. József egyik katonai felmérése is említi 1785-ben, bár ekkor még csak keresztek álltak a dombon. A kápolna is valószínűleg a stációkkal egyidőben épült. A lenyűgöző természeti környezet is emeli a hely hangulatát, mintha egy másik világba csöppennénk.

fotó © Josef Jordan | Csodálatos Balaton

Salföld

A mesés Salföld a Balaton-felvidék és a Bakony ölelésében elterülő Káli-medence kis falvacskája. A település határában, az erdő mélyén rejtőzik az egykori pálos kolostor és templom meglepően jó állapotban lévő romjai. Az eredeti templom valószínűleg nem a pálos rend építészeti munkájának eredménye, hanem a szerzetesek egy már meglévő román kápolnát vettek birtokukba, melyet később körülépítéssel saját igényeik szerint kibővítettek. A rom előtti tisztáson érdemes leülni a padra, és elmerengeni a több évszázadról, melyről a kövek mesélnek.

fotó © Taál István | Csodálatos Magyarország

Badacsony

1857-ben Ranolder János veszprémi püspök építtette a Badacsony 400 méter magas déli peremére, a Harangozó Börc sziklája fölé a súlyos, faragott kőtömbökből álló keresztet. A legenda szerint ugyanis a püspök annyira varázslatosnak tartotta a helyet és az onnan nyíló kilátást, hogy uradalmai kormányzójának meghagyta, a Badacsony-hegy tetejére állíttasson egy óriási keresztet, hogy az oda látogatóknak eszébe jusson, ilyen csodát csak Isten tud alkotni. És valóban varázslatos, mennyei szépségű hely.

Vonyarcvashegy

Akár Istenbe vetett hited, akár a túrázás szenvedélye miatt keresed is fel a vonyarcvashegyi Fénykeresztet, életre szóló élményben lesz részed. A 7,38 méter magas kereszt egy régebbi, kidőlt feszület helyére került, melyhez egy keresztút vezet: a balatonszőlősi kövek középen csiszolt táblaszerű részen rajzok jelenítik meg a keresztút 15 állomását. A képek Simon András grafikusművész munkái, és homokfúvásos eljárással készültek.

Nézd ÉLŐben a Balatont webkameráinkon

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!