Új tulajdonosa lett a Balatontouristnak

A Konzum Nyrt. közleményt adott ki, ebben azt írják, a cég résztulajdonában álló BLT Group Zrt. felvásárolta a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot.

A Konzum részben Mészáros Lőrinc cége, a felcsúti polgármester magánszemélyként vette meg a Konzum Nyrt. 19,57 százalékos részvénycsomagját február 22-én.

A Balatontourist saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül 5800 kempinghellyel, 550 bungalóval, 180 mobilházzal, 50 bérelhető lakókocsival. A társaság saját tevékenységéből származó árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett bejelentés szerint a BLT Group Zrt. – melyben a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. közvetetten 22,8 százalékos, Jászai Gellért pedig magánszemélyként közvetett és közvetlen módon összesen 77,2 százalékos befolyással rendelkezik – felvásárolta a Balatontourist csoportot – írja az index.hu

Jászai Gellért neve is ismerősen csenghet az olvasó számára. Tavaly szeptemberben derült ki, hogy a Jászai érdekeltségébe tartozó Konzum-csoport vásárolta meg a korábban Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc 14 szállodáját, méghozzá az állami Eximbank hitelével.

Márciusban a felek azt is világossá tették, hogy Jászai Gellért hosszú távú együttműködésre készül Mészáros Lőrinccel, Jászai akkor a Világgazdaságnak azt mondta cégeik – a Konzum és az Opimus – együttműködéséről, hogy

Mészáros Lőrinccel már több mint egy évtizede ismerjük egymást és vagyunk barátok, ennek ellenére most először fektetünk be közösen.

A veszprémi központú, 66 éves múltra visszatekintő Balatontourist márkaneve alatt jelenleg 106 hektáron 12 vízparti kemping jelenik meg a piacon, amelyek saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben működnek.

A Balatontourist jelenleg három önkormányzati tulajdonú (Balatonfüred, Révfülöp és Balatonberény) továbbá kilenc magántulajdonban lévő (Siófok és Zamárdi Balatonakali, Balatonszemes, Keszthely, Siófok, Fonyód, Zamárdi, Zalakaros) kempinget üzemeltet a tó körül.

Mészáros közben belép a balatoni borászatba is

A nagy balatoni felvásárlás közben azonban maradt tőkéje Mészárosnak ahhoz is, hogy Demjánéktól, pontosabban a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.-től vegyen szőlős ingatlanokat, írja a 24.hu. Tavaly év végén már látszódott, hogy Mészárosék vettek egy Tokaj-hegyaljai boros céget. Most viszont 100 hektár feletti szőlőültetvényeket is vehetett Mészáros a lap szerint.

A Badacsonyi Pincegazdaságnak Zánkán  és Füreden vannak területei, az ország egyik legnagyobb borászatának számítanak. A lap kérdéseire két körben válaszoló Demjánék először a munkaerőhiánnyal indokolták az ismeretlen ingatlanok eladását:

A Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai borászati cég, amelynél komoly fejlesztéseket eszközöltünk az elmúlt időszakban. Ugyanakkor mint több más borászat, mi is súlyos munkaerőhiánnyal küzdünk, ezért folyamatosan tárgyaltunk és tárgyalunk az érdeklődőkkel.

Aztán később cáfolták, hogy szőlőültetvényekről lenne szó. Mindenesetre az adásvétel tényét megerősítették, de minden egyéb részleteket üzleti titoknak tartanak.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!