Jászai Gellért a balatoni kemping felvásárlásról

Vállalatfelvásárlással létrejött a legnagyobb magyar szállásszolgáltató cégcsoport a turizmusban.

Szerdán bejelentették: a Hunguest Hotels szállodaláncot is tulajdonló Konzum-csoport érdekeltségébe került a veszprémi központú kempingüzemeltető cég, a Balatontourist, tucatnyi szálláshellyel a tó körül. A Magyar Időknek Jászai Gellért, a Konzum-csoport elnök-vezérigazgatója beszélt a további tervekről a magyaridok.hu portálnak.

Elképzelhető, hogy további kempingekkel bővül a Balatontourist portfóliója a 2018-as nyári szezonra.

Ez nemcsak a jelenleg felszámolásban lévő korábbi egységek megszerzését jelentheti, hanem újabb tóparti területek, eddig a balatoni szállásszolgáltató cégtől független kempingek bevonása is következhet a hálózatba – jelentette ki a Magyar Időknek Jászai Gellért.

A Konzum-csoport elnök-vezérigazgatója annak kapcsán mondta ezt, hogy tegnap a hivatalos tőzsdei bejelentést követően a társaság közleményben tudatta: a Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. – amelyben a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. közvetetten 22,8 százalékos, Jászai Gellért pedig magánszemélyként közvetett és közvetlen módon összesen 77,2 százalékos befolyással rendelkezik – felvásárolta a legnagyobb turisztikai vállalatot a Balatonnál. A tegnap bejelentett akvizíciók célja a Konzum-csoporton belül elérhető belföldi szálláskínálat bővítése és a szolgáltatások szélesítése.

Tizenhárom kemping biztosan lesz

A veszprémi központú Balatontourist saját üzemeltetésben, illetve franchise-rendszerben jelenleg 12 tóparti kempinget működtet, összesen 106 hektáron. Ezek közül három önkormányzati tulajdonban van (Balatonfüred, Révfülöp és Balatonberény), a többi magántulajdonban (Siófok-Sóstó, Zamárdi, Balatonakali, Balatonszemes, Keszthely, Siófok, Fonyód, Vonyarcvashegy, Zalakaros). Összesen 5200 kempinghely, 500 bungaló és 200 mobilház, illetve bérbe vehető lakókocsik és sátrak szerepelnek a gazdát cserélt szállásszolgáltató aktuális kínálatában.

Megtudtuk, a tavaly több mint 1,7 milliárd forintos forgalmat bonyolító céggel együtt a pihenőhelyeken kívül tegnap a Konzum-csoport közvetett érdekeltségébe került az egykori Balaton kemping fele, nagyjából 3,4 hektáros közvetlen vízparti ingatlanja is Badacsonyörsön. Az ott lévő kemping évek óta nem üzemel, a jövő nyári szezonban azonban a tervek szerint egy komplex felújítást követően újra megnyitja kapuit.
– Ezzel a Konzum-csoport köteléké­ben már legalább tizenhárom balatoni kemping szolgáltatásait értékesítjük jövőre – jelezte Jászai Gellért, kiemelve, hogy szándékukban áll további táborhelyeket vásárolni a tó körül, illetve más formában, bérleti szerződésekkel és franchise-rendszerben is bővíteni a Balatontourist hálózatát. Mint mondta, az adásvétellel a Konzumhoz került egy, a zalakarosi kemping területén belül működő 150 négyzetméteres étterem, illetve egy fonyódi utazási iroda is.

Megújítják a szolgáltatásokat

A cégcsoport vezetője bízik abban, hogy a három népszerű – a balatonfüredi, a révfülöpi és a balatonberényi – kemping esetén a Balatontourist nemcsak az üzemeltetésben lehet partnere az ingatlanokat tulajdonló önkormányzatoknak, hanem a szálláshelyek jövőbeni fejlesztésében is részt tudnak majd venni. – Felajánljuk a partnerséget, hogy közös infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztésbe kezdjünk a jelenleginél is magasabb színvonal elérése érdekében, például a 2020-ig tervezett térségfejlesztésre szánt központi pályá­zati források bevonásával – mondta a tíz évvel ezelőtti Balaton-fejlesztési programot jegyző szakember. Ez szerinte amiatt is fontos, mert a jobban teljesítő balatoni kempingek helyben is hasznot hoznak. Beszédes adat például, hogy a kempinghálózat tagjai tavalyelőtt 176 millió forint helyi idegenforgalmi adót szedtek be a vendégektől, ami a helyhatóságoknak a központi kiegészítéssel együtt közel 450 millió forint bevételt jelentett abban az évben.

Jászai úgy folytatta: több egységnél célba vették a szolgáltatások korszerűsítését is, ettől ugyancsak a kempingek versenyképességének gyors fejlődését várják az évről évre bővülő balatoni turizmusban, ahol az alternatív szállástípusok újra népszerűvé váltak. Mindez új munkahelyeket is eredményezhet a tó körül jelenleg 59 embert alkalmazó cégnél. Emellett várható, hogy a csoport másik turisztikai tagjával, a nagy múltú Hunguest Hotels szállodalánccal több területen is közös irányba lépnek tovább.

A 66 éves kempinges vállalat felvásárlásával – a Hunguest Hotels tavalyi bevonása után – a Konzum a legjelentősebb magyar szállásszolgáltató csoporttá vált a turizmusban, ahol szélesedő kínálattal erősíti pozícióját.

Régi álom válik valóra

Az üzletember neve elválaszthatatlan a három egykor volt megyei vállalathoz – a Balatontouristhoz, a Siotourhoz és a Zalatourhoz – tartozó kempingek privatizációjától. Emlékezetes, az általa a kétezres évek elején alapított SCD Group elnevezésű cégcsoport megvásárolt 170 hektárnyi közvetlen vízparti területet, ahol a több mint százmilliárd forintos tőkeigényű, átfogó fejlesztési programot tervezték megvalósítani. Akkor nem csupán a Balaton-törvény módosítását sikerült elérniük, de 2010 márciusában megszerezték a sármelléki repülőtér üzemeltetési jogait is, illetve felmerült a Hunguest-szállodák bevonása egy turisztikai óriásvállalatba.

Végül az első Orbán-kormány által támogatott kemping- és szállásfejlesztési program nem valósult meg a Balaton körül. A finanszírozást alapjaiban meghiúsító gazdasági válság közepén évekig próbálták megmenteni a nagyszabású elképzeléseket, végül Jászai az ingatlanvagyont a tervekkel együtt 2011-ben teljes egészében eladta.

A következő évtől a kempingek és a portfólió nagy része a Turisztika Hungária Kft. érdekeltségébe került, és 2012-ben kezdődtek a felszámolások a tó körüli szálláshelyeket tulajdonló cégeknél. Az ötödik éve tartó folyamat a milliárdos nagyságrendű 2016-os bevétel alapján mégsem ejtett mély sebet a tavaly több mint 630 ezer vendégéjszakát értékesítő Balatontouriston, mely az új tulajdonos elképzelései alapján az elkövetkező években ismét meghatározó lehet a kiemelt turisztikai térség szálláspiacán.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!