A Balatontourist Füred Kemping strandját 6600 tonna homokkal töltik fel

170 millió forintos európai uniós támogatásból, fejleszti a balatonfüredi önkormányzat a Balatontourist Füred Kemping strandját.

A terület tulajdonosa Balatonfüred városa. A strandot a Balatontourist bérli és üzemelteti. Az önkormányzat pályázaton nyert 170 millió forintot a “strand turisztikai infrastruktúrájának fejlesztésére”.

2019. április elején a HAJOZAS.HU írta meg, és készített drónfelvételeket arról, hogy 6600 tonna homokot szornak a strandra.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg az illetékeseket, a CsodalatosBalaton.hu kérdéseire Székely Ferenc, a Balatontourist Kft. általános igazgatóhelyettese válaszolt:

Miért van szükség 6600 tonna homok kiszórására a strand előtti vízterületen?

– Egy már befejeződött, s egy 2020-ban kezdődő fejlesztés (kikötő és luxus szálloda építés – szerk.) miatt a strandolásra alkalmas terület lecsökkent, így eddig erre nem használt területét (vízi sporteszköz kölcsönzés) be kellett vonni a fürdőzés élményének biztosítására. A mederhomokozás a vízpartnak kizárólag ezen a szakaszán történik, hiszen 15-20 centiméteres iszapréteg fedte a medret a part menti sávban, így a  feltételek nem voltak megfelelőek.

A HAJOZAS.HU fotói lépésről lépésre bemutatják, hogyan történik a Balatoni Hajózási Zrt. által végzett mederhomokozás Balatonfüreden, ahova a homokot Zamárdiból szállítják uszályokkal:

Milyen fejlesztésekkel végeztek eddig?

– Már áll a strand három pontján a kabinos-, családi-öltöző, felújították és új elemmel bővítették a vízicsúzdát, vízi kosárlabda palánkok és egy vízi röplabda háló is a Balatonba került és 7 új vízlépcső biztosítja a biztonságos vízre jutást.

Milyen további fejlesztések valósulnak meg?

– Az előbb említett meder homokozásán, amely a parttól átlagosan 45 méteres sávban, 60 centiméter vastagságban történik, a partvédőmű kialakítása is a projekt eleme. A jelenlegi partvédőmű, a műszaki állapota és a megemelt vízállás miatt, nem tudja ellátni funkcióját, de jogszabályi kötelezettség is előírja ennek 170 centiméterre emelését. Emiatt a 330 méteres parti sétány magasságát is meg kell emelnünk.

A strand komfortosabbé tétele miatt egy 150 méteres közlekedő út kerül kialakításra, valamint tereprendezés, zöldterület felújítás, parkosítás, öntözőrendszer megújítás történik még.

Bővítésre kerül a közvilágítás is a megújuló energia használatával, így 12 darab napelemmel működő világítótest, és korszerű napkollektoros kültéri zuhanyzók kiépítése is a pályázat része.

A strand profilja a sport, és az aktív kikapcsolódás. Ennek jegyében kialakításra kerül egy, a homokos strandkézilabdára, strandröplabdára és strandfocira alkalmas sportpálya is.

Milyen strandbelépő árakra számíthatnak a vendégek 2019-ben?

  • A felnőtt belépő ára 1 500 Ft/nap, 7 500 Ft/hét, 22 500 Ft/hó, 35 000 Ft/szezon.
  • A gyermek belépő ára 1 000 Ft/nap, 4 000 Ft/hét, 12 000 Ft/hó, illetve 17 500 Ft az egész szezonra.
  • A 16 óra után érkezők mintegy 50% kedvezményt kapnak a napijegy árából, 800 illetve 500 Ft értékben.

A Balatontourist strandja, fotó © HAJOZAS.HU

A cikkben szereplő fotók 2019. április 3-án készültek, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
A Balatontourist Füred Kemping strandját 6600 tonna homokkal töltik fel
Article Name
A Balatontourist Füred Kemping strandját 6600 tonna homokkal töltik fel
Description
2018. tavaszán kezdődött és az idei 2019-es turisztikai szezon kezdetére fejeződik be a balatonfüredi Széchenyi strand infrastruktúrájának fejlesztése.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!