Idén egyénileg sem látogatható Európa legnagyobb beltéri betleheme Vörsön

Az elmúlt években a Betlehem területe egyre nőt, ahogy a látogatók létszáma is.

Idén azonban elmaradnak a Vörsi Betlehem adventi programjai, sőt, a betlehem egyénileg sem látogatható. A döntést a járványügyi helyzet miatt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérése alapján hozták meg.

A Vörsi Betlehem története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a Szent Márton-templomon belül, és annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek. Tavaly már több mint 60 négyzetméteren csodálhatták meg a látogatók advent első vasárnapjától kezdve egészen január végéig a főleg természetes anyagokból készített óriási betlehemet, melynek felépítése mintegy 10 napig tartott

Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva kizárólag természetes anyagokból készült. 2018-ban 3 köbméternyi tuja, 20 darab fenyőfa, és négy köbméternyi faanyag eredménye volt hetvenedik alkalommal látható. A Betlehem felépülése 8-10 napon keresztül zajlott, és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkája.

A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető cím birtokosa.

Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva pedig kizárólag természetes anyagokból készül.

fotó © Varga György | MTI

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!