Matula bácsinak, a Kis-Balaton őrzőjének szobrot állítottak

2010-ben, életének 71. évében hunyt el Futó Elemér, a hazai természetvédelem emblematikus alakja, a Kis-Balaton őrzője, közismerten Matula bácsija

A Tüskevár egyike azoknak a kötelező olvasmányoknak, melyeket önként, s nem noszogatva olvasnak el a nebulók. S vajon ki ne szeretett volna Tutajos, vagy Bütyök bőrébe bújva Matula bácsival tölteni néhány izgalmas napot?

Fekete István Matula alakját Futó Márton kis-balatoni vadőrről is mintázhatta, akinek fiát, Futó Elemért, a Kis-Balaton legendás természetvédelmi őrét is többen nevezték “Matula bácsinak”.

Az erdész-technikus végzettségű szakember a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minden jogelődjénél dolgozott. Szabadidejét is szívesen töltötte a védett természeti területek, különösen a Kis-Balaton őrzésével, feltárásával, fejlesztésével, s munkájában következetesen érvényesítette a természetvédelmi érdekeket. Számos cikk, kiadvány és könyv is őrzi munkásságát.

2019. április 26-tól pedig egy szobor is emléket állít a berek őrzőjének.

Futó Elemér portrészobrát Túri Török Tibor készítette és ajánlotta fel a balatonszentgyörgyi Gulya csárdának, melyet egykor a természetvédelmi felügyelő ötlete nyomán építettek fel.

A szoboravató ünnepséget Országh Béla, a Balatonszentgyörgy Szeretlek egyesület elnöke szervezte.

Az eseményen részt vett dr. Kopek Annamária, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője. Beszédében felidézte egykori kollégája munkásságát, s kiemelte:

Futó Elemérnek köszönhető többek közt, hogy tájvédelmi körzet lett annak idején a Kis-Balaton, majd a nemzeti park részévé vált.

De a Fekete István emlékhely, a vörsi tájház és a kápolnapusztai bivalyrezervátum kialakításában is döntő érdemeket szerzett.

A cikkben szereplő fotók 2019. május 7-én készültek Balatonszentgyörgyön, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosbalaton.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Summary
Szobrot állítottak Futó Elemérnek, a Kis-Balaton őrzőjének
Article Name
Szobrot állítottak Futó Elemérnek, a Kis-Balaton őrzőjének
Description
Balatonszentgyörgy Futó Elemér szobor – Számtalan természetvédelmi fejlesztés kötődik Futó Elemérhez, aki 32 évig volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa.
Author
Publisher Name
CsodalatosBalaton.hu
Publisher Logo

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!