Megújult a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonnál

A fejlesztésnek köszönhetően a 21. század igényeinek megfelelő körülmények között őrizhetjük tovább Vönöczki Schenk Jakab, Gulyás József, Tildy Zoltán, Fekete István, és  Futó Elemér örökségét.

Nemzeti parkjaink ökoturisztikai programjainkon máshol át nem élhető természetismereti élményekkel várják a látogatókat, az év minden szakaszában – jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Fekete István Emlékhely átadásán 2019. november 19-én a Kis- Balatonnál.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett, 1979 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye által jegyzett terület, valamint 2004 óta az Európai Közösség természetvédelmi hálózatának, a Natura 2000-nek kiemelkedő jelentőségű egysége. Rácz András kiemelte,

az egyedülálló élőhely hangulatát idézi meg Fekete István író olyan nagysikerű műveiben, mint a Tüskevár, a Kele, a Lutra vagy éppen a Vuk.

Hangsúlyozta: a Balaton térségében 2015 óta a külföldi és belföldi turisták száma összességében 14 százalékkal emelkedett, évente eléri 2 millió főt. Az állami természetvédelemnek pedig felelőssége van a látogatók megszólításában és a természeti értékeink megismertetésében- tette hozzá. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) esetében a 2010-ben mért csaknem 300.000 regisztrált érdeklődők száma mára eléri az évi csaknem 450.000 főt – sorolta az eredményeket az államtitkár.

Fenékpuszta, 2019. november 19. Kiállítás a Fekete István-emlékhelyen. Fotó © MTI/Varga György

Kifejtette: a hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények mintegy fele valamely nemzeti park fenntartásában van.
A BFNPI négy látogatóközpontot, húsz tanösvényt, négy idegenforgalmi hasznosítású barlangot, egy tájházat, hét egyéb bemutatóhelyet és két erdei iskolát működtet.

A Kis-Balatonnál lévő Diás-szigeti Fekete István-emlékhely. Fotó © MTI/Varga György

A rendezvényen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Puskás Zoltán arról beszélt, hogy összesen 1,2 milliárd forintból valósul meg a Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztése. Az utóbbi, a projekt részeként befejeződött az épület külső és belső felújítása, lecserélték a burkolatot és a tető nádazatát, új kiállítóteret hoztak létre, valamint megújult a Matula kunyhó is.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!